przetwory - 14998 przepisów (strona:307/1000)

Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 146

pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona

Tradycyjna Kuchnia
Mrożony sok z leśnych jeżyn 166

świetnie się sprawdza. Sok po rozmrożeniu nic a nic nie traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek czy słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już

Posadzone i zjedzone
Marynowane grzybki 152

Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ogórki na zupę do słoika- przepis taty 133

odstawić do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zupe-przepis-taty/ BosowKuchni Artykuł Ogórki na zupę do słoika- przepis taty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Korzenne powidła śliwkowe 124

Koniec lata i początek jesieni upływa mi na przygotowywaniu domowych przetworów. Staram się zamknąć w słoikach jak najwięcej smaków lata, aby cieszyć się nimi kiedy nie będzie ich na straganach. Teraz jest idealna pora na smażenie powideł śliwkowych, bo dojrzałe, bardzo słodkie węgierki idealnie się do tego nadają. Tradycyjnie powidła przygotowuje się bez grama cukru, śliwki smaży się przez wiele

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidory suszone 152

odżywczych. Dodatkowo ich wspaniały aromat i niepowtarzany smak idealnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy sosami.   Wykonanie takich pomidorów suszonych może być czasochłonne, lecz pełna spiżarnia tych pysznych przetworów jest tego warta. Aby przygotować suszone pomidory nie potrzeba specjalnej suszarki, wystarczy piekarnik. Bardzo ważnym czynnikiem jest rodzaj pomidorów. Najlepiej, aby były mięsiste i posiadały jak najmniej wody. Idelanie sprawdzają

wegujemy
Powidła tradycyjne bez mieszania 250

Nastał czas węgierek, a tym samym czas robienia powideł. Nie produkuje przetworów hurtowo, ale kilka słoików musiałam zrobić. Jeżeli boicie się mieszania, ten przepis jest dla was. Spróbujcie, a będziecie do niego wracać co roku. 5 kg śliwek węgierek 800 g cukru opcjonalnie 2 łyżki octu Śliwki umyć i wyjąć z nich pestki. Jeżeli

Polska Zupa
Sok z czarnego bzu 154

też się spieszcie. Myślę, że to już ostatni dzwonek!   Dla kogo: dla ceniących sobie naturalne soki dla mających ochotę spróbować soku z tego niepozornego krzaka dla lubiących domowe przetwory Składniki: 1kg owoców czarnego bzu (bez gałązek, zielonych i czerwonych kuleczek) 300g cukru Wykonanie tradycyjne: Owoce bzu oddzielamy od łodyżek (można pomóc sobie widelcem), wyrzucamy wszystkie zielone i czerwone kuleczki

Mania Wypiekania
Śliwki w syropie albo słodki kompot śliwkowy 249

trochę śliwek mrożę żeby zimą móc zrobić prawdziwe knedle ze śliwkami . Zamrażarkę jednak mam małą więc część śliwek pakuję do słoików zasypując cukrem i zalewając wodą. Później z takiego przetworu można zrobić kompot a same owoce ułożyć na placku drożdżowym . Ja do przetwarzania wybieram przeważnie śliwki węgierki bo takie najbardziej lubię a poza tym w słoikach zachowują kształt

Smaczna Pyza
Ogórki z chili i czosnkiem 180

temacie domowych przetworów jestem tegoroczną debiutantką. Do tej pory wychodziłam z założenia, że najlepsze dżemy i ogórki robi moja mama, a do tego chętnie się nimi z nami dzieli, więc jakoś bardzo nie czułam potrzeby przygotowywania własnych.  Coś jednak się zmieniło, może dojrzałam do tego aby jednak zmierzyć się z tym tematem. Zawalczyłam z moim wrodzonym lenistwem (podobno osoby

Smakowity Blog Kulinarny
Chutney śliwkowy 165

Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego

W kuchennym oknie Ewy
Sos słodko-kwaśny 171

Jesień przetworami się zaczyna…..jak w tej piosence ;) Długo szukałam idealnego przepisu na sos słodko-kwaśny który spełnił by moje oczekiwania smakowe, metodą prób i błędów, wreszcie doszłam do efektu takiego jakbym chciała. Warto go zrobić, bo takiego jak domowy nie ma w żadnym sklepie, proszę też o zdjęcia i wrażenia smakowe. Składniki: 3,5 kg dojrzałych pomidorów

Wanilia i Kardamon
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków i ostrej papryki 197

Pomalutku kończę sezon na przetwory . Pozostał jeszcze czosnek, ale jego można przetwarzać cały rok. Dziś zapraszam na marynowaną sałatkę z ogórków i żółtych pomidorów. Pomidory powinny być twarde, niezbyt dojrzałe, wtedy ładnie się marynują. Ta sałatka jest jedną z moich ulubionych, chyba nawet bardziej niż sałatka szwedzka z ogórków, cebuli i marchwi. Przygotowanie takich sałatek zajmuje niewiele czasu. Jeśli zalewa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23076

wiem jak Wy, ale ja od dawna nie kupuję mięsnych konserw w puszkach bo po przeczytaniu składu na etykietach odechciewa mi się ich na długo. Do takich przetworów używa się często resztek mięsa, czasami mielonych nawet ze skórą i kośćmi, i wzbogaca je nie tylko dużą ilością tłuszczu, ale też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd

Smaczna Pyza
Śliwki z cynamonem 210

Zarzekałam się, że w tym roku nie robię przetworów, bo jeszcze z zeszłego stoją w piwnicy nie zjedzone, ale siła wyższa... trochę jednak zrobić muszę, bo nie byłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko

Czary - gary w kuchni