Dżem z szyszek? To brzmi jak szaleństwo, ale zapewniam Was, że tak nie jest. Młode, sosnowe szyszki, zebrane podczas wycieczki do lasu , nadają się doskonale na przetwory. Żywiczny smak pasuje do dziczyzny, ale też do deserów. dżem z zielonych szyszek sosny - do dziczyzny albo do deserów ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamaju i czerwcu. Najbardziej popularna i najbardziej wartościowa jest odmiana o kwiatach białych, ale można wykorzystywać też te różowe. Kwiaty są zebrane w grona i pięknie pachną. Kwiaty na przetwory trzeba zbierać w pogodny, suchy dzień. Najlepiej przed południem, bo wtedy mają najwięcej aromatu. Zbiera się kwiaty w pełni kwitnienia, kiedy są dorodne i pięknie pachną. Ten zapach będzie
Smaczna PyzaCześć :D Sezon na przetwory na zimę wciąż trwa. Buraczki, papryka i grzyby, wszystko co możemy upychamy pieczołowicie w słoiki. Fakt, trzeba wykazać się czasami anielską wręcz cierpliwością. Dość często kosztuje nas to tę chwilę, co dla siebie chcieliśmy podkraść :D U mnie kuchenka już wraca do normalnego trybu pracy. Był taki czas, że odmawiała zwyczajnie posłuszeństwa
Pieprzyć z Fantazjączyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują się również inne ciekawe przepisy na kiszonki: Kimchi Ogórki małosolne Ogórki małosolne na sucho i na mokro Przetwory z czosnku niedźwiedziego Wydrukuj przepis The post Rzodkiewki kiszone appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWiele jest przetworów "zdrowotnych", które możemy sami przygotować i czerpać z ich korzyści gdy łapie przeziębienie, grypa lub jeszcze inna choroba. Miód z mniszka lekarskiego, orzechówka na dolegliwości żołądkowe, czy wszelkie maści robione na bazie żywokostu, to tylko nieliczne ze znanych mi domowych sposobów na pozbycie się bólu. Przyznam szczerze, że o ile do niektórych mam zastrzeżenia
Kuchnia w czekoladzieraczej sceptycznie podchodziłam do przepisów wykorzystujących je. Postanowiłam jednak przekonać się, czy mój dystans warto dalej podtrzymywać. Już przy pierwszych próbach zmieniłam zdanie i wsiąkłam w takie dania i przetwory bardzo. Przyznaję, że większość receptur wymaga sporo zaangażowania, czasu i cierpliwości, ale koniec końców warto! Dzisiaj przepis na fiołkowy dżem. Poznaj recepturę
Pichceniomaniawyróżnia jej danie? Domowa passata pomidorowa, przygotowana latem z pomidorów pochodzących z własnego ogródka. Jak przygotować taką passatę? Agata na pewno nam zdradzi, kiedy nadejdzie pora na robienie wybornych przetworów. Dowiemy się, jak zamknąć lato w słoiku. Tymczasem mamy jej przepis na pulpeciki. Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki na ok 15 pulpetów: 400 g wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego
KulinarneImpresje.plPesto może być wykorzystane zarówno do przygotowania pieczywa jak i bardzo często wykorzystywane jest jako składnik do makaronów. Pokażę Wam jak szybko zrobić pesto aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uzupełnianie piwnicy o nowe przetwory w zimie chyba stanie się moją nową tradycją. Rok temu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru , a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty
FitkotUzupełnianie piwnicy o nowe przetwory w zimie chyba stanie się moją nową tradycją. Rok temu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru , a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty
FitkotŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!antipasti, które świetnie się sprawdza przy wszystkich imprezach. Należy tylko zaopatrzyć się w serek kremowy, naturalny i z piwnicy przynieść marynowane papryczki ( przepis tutaj ). Jesienią dużo było pracy przy przetworach, ale teraz dobrze jest skorzystać z domowych skarbów. ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieChoć pora już późna na przetwory, jeśli tylko macie okazję kupna dyni - bardzo polecam przeznaczyć ją na dżem. Słodki mocno dyniowy, rewelacyjnie sprawdza się w naleśnikach, drożdżówkach czy na kanapki z twarożkiem. Składniki -2 kg dyni -6 cytryn -5 łyżek cynamonu -20 g cukru wanilinowego -16 łyżek cukru Przygotowanie Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka
Zielona KuchniaUwielbiam w domu ten czas, w którym jak co roku przygotowuję jesienno – zimowe przetwory. Te słodkie, kolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami… wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę
Zasmakuj Kuchnitylko udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata