przetwory - 15331 przepisów (strona:297/1023)

Kapusta po grecku do słoików na zimę 193

zrobić marynatę octową do warzyw Kapustę układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 5 minut i kapusta po grecku na zimę gotowa. Za inspirację dziękuję Domowe przetwory z warzyw i owoców

Gotujemy i jemy
Kapusta po grecku do słoików na zimę 159

zrobić marynatę octową do warzyw Kapustę układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 5 minut i kapusta po grecku na zimę gotowa. Za inspirację dziękuję Domowe przetwory z warzyw i owoców

Korniszonki
Marynowane marchewki 143

wielu zup, sałatek a nawet ciasta. Można pochrupać na surowo, wzmacniając nie tylko szczęki ale również organizm, dostarczając wielu witamin. Co raz częściej sięgamy po marchew robiąc przetwory na zimę. Robiłam już dżem z marchwi , szczerze polecam:) Pierwszy raz marchew zamarynowałam. Miałam przyjemność jeść marynowane marchewki jako ozdobę dania i były wyjątkowo smaczne. Świetna alternatywa dla korniszonów. Delikatniejsze niż ogórki

gotuj ze mną
Marynowana papryka 150

Opis Marynowana papryka: Marynowana papryka to teraz obowiązkowa pozycja na mojej liście przetworów w tym roku. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Papryka marynowana z tego przepisu jest zawsze pyszna i chrupiąca. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych. Przygotowanie takich słoiczków nie zajmie Wam dużo

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kompot ze śliwek 174

się już zimno, deszczowo albo spadnie już śnieg nie ma nic lepszego niż smak lata zakręcony w słoiku. Żeby ten smak szybko przywołać robimy pyszne konfitury, kompoty albo inne przetwory. Dzisiaj przepis na słodki, aromatyczny kompot ze śliwek. KOMPOT  ZE ŚLIWEK Składniki: 2-3 kg śliwek węgierek woda cukier goździki Przygotowanie: Śliwki myjemy dokładnie i drylujemy. Śliwki bez pestek

Bon appetit mon amie
Domowe powidła śliwkowe z czekoladą i kakao-czekośliwka 195

Witam Kochani jesień zbliża się wielkimi krokami, już czuć ją w powietrzu, dlatego to dobry czas na wszelkiego rodzaju przetwory. Chcę Was dziś zaprosić na pyszne domowe powidła śliwkowe z czekoladą i kakao.  Są one potocznie znane jako Czekośliwka a niektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Dżem malinowy z wanilią 115

owocowych. Mąż obdarował mnie ogromną ilością malin, więc przygotowałam dżem malinowy z wanilią. Będzie pysznie smakował jako dodatek do domowej chałki czy świeżo upieczonych bułeczek. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 700 g malin 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny ziarenka z 2 lasek wanilii   Wykonanie: Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować całość

Pasja Smaku
Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 144

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki

Korniszonki
Ogórki w zalewie musztardowej z miodem 172

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki

Gotujemy i jemy
Sos słodko-kwaśny z cukinią 170

gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii ½ kg czerwonej papryki 400 g białej cebuli ½ szkl. octu spirytusowego 10% ¼ szkl. wody ½ szkl. cukru 200 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku

Pasja Smaku
Sok z wiśni z amaretto 195

sokownika , tuż przed rozlaniem do butelek i słoików, osobno w garnuszku przygotowuję sok z dodatkiem amaretto. Uwielbiam połączenie wiśni i migdałów i w mojej spiżarni jest cała kolekcja przetworów wiśniowych z amaretto: dżem z pektyną , wiśnie w syropie,  oraz konfitura tradycyjnie smażona . Zawsze robię tylko po kilka słoiczków, wtedy taka limitowana edycja smakuje jeszcze lepiej :) Serdecznie polecam! Składniki: umyte

Kocham..lubię..gotuję..
Konfitura wiśniowa z amaretto 112

Kolejna propozycja na wiśnie z amaretto - w formie tradycyjnie długo smażonej konfitury, słodziutkiej, ze szklistymi owocami nasączonymi syropem cukrowym. Zapraszam na inne przetwory z amaretto:  dżem z pektyną ,  wiśnie w syropie,  oraz  sok z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody 180 ml amaretto Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać

Kocham..lubię..gotuję..
Syrop miętowy z cytryną 161

umytych, wyparzonych i suchych butelek poprzez lejek. Zakręcić nakrętki, odstawić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Tak przygotowanego syropu nie ma potrzeby pasteryzować lecz jeśli obawiacie się, że przetwory się popsują to można zapasteryzować tradycyjnie w garnku z wodą przez 15 min, licząc czas od zagotowania się wody. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 178

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam

Gotujemy i jemy
Papryka marynowana w słoikach 181

Papryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania