wody *** *** Po pasteryzacji słoiki wykładamy do góry dnem na wyłożony ściereczką blat kuchenny- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików nie przecieka *** *** Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS
Blog z ApetytemJedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa
KuchniaWeDwoje.plPrzetworów ciąg dalszy. Tym razem przyszedł czas na paprykę. Ten przepis stosuje od lat, dostałam go od cioci. Taka papryczka będzie świetną przekąską na imprezę. Świetnie się sprawdzi do kanapek, oraz jako dodatek do obiadu. Właśnie teraz jest najlepszy moment na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że jest bardzo smaczna, ale też bardzo zdrowa. Nawet marynowana zawiera dużą ilość witaminy
Agusiowe smakołykiroku jest prawdziwy urodzaj na owoce? Spacerując koło działek czy osiedlami domków jednorodzinnych widać, że praktycznie każde drzewko ugina się od owoców, i to dosłownie. Warto robić teraz przetwory i cieszyć się smakiem owoców zimą. Składniki: twarde gruszki (miękkie i dojrzałe mogą się rozlecieć podczas pasteryzacji) cukier woda goździki Sposób wykonania: 1. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć
Kuchnia domowa Anipęki kopru - 3-4 baldachy kopru na słoik laska chrzanu - pokrojona w słupki 4 cm długie i 1 cm szerokie ( po 2 szt, na słoik) sól kamienna niejodowana do przetworów. 1 łyżka (15 ml) na 500 ml wody Przygotowanie Ogórki umyć. Z kopru odciąć baldachy, opłukać. Czosnek obrać, chrzan obrać i pokroić w słupki. Słoiki i zakrętki wyparzyć
Stare Garymoże prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne na jesienne czy zimowe obiady :) Składniki: 1 czerwona cebula 1 nieduża cukinia łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj
Gotowanie z pasjąprzy garnku i mieszać. A przy okazji odkryłam dla siebie kronselki. Nieco zapomniane i chyba dziś "niemodne" jabłka, które są pyszne na surowo, ale też genialnie się sprawdzają w przetworach. Powidła z kronselek wyszły tak gęste, że można je kroić nożem:) Powidła jabłkowe Składniki (na 4 słoiki 350ml): 2 kg jabłek (np. kronselka, antonówka, czerwona reneta) 500g cukru
Obiad gotowymięśni, wspomaga układ odpornościowy i pracę serca. Cytrulina podnosi też poziom libido i łagodzi zaburzenia erekcji. Z kolei obecny w skórce arbuza likopen opóźnia procesy starzenia. Pozostałe przepisy na przetwory z arbuza Marynowane skórki z arbuza Konfitura z arbuza Konfitura z arbuza z automatu do chleba Tradycyjne pikle z arbuza - składniki szklanka = 250 ml 1,5 kg skórek z arbuza
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukinii i papryki na zimę 2018-08-20 17:42:28 Sezon na cukinię trwa w najlepsze! To idealny czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny
Wędrówki po kuchniKolejna odsłona przetworów, które ratują nas w zimie. Pomidor jest uwielbiany przez nas dlatego zawsze można dodać kilka dodatków i będziecie mieli wszystko co chcecie. Następnie gdy tylko nadejdzie ten moment, możecie otworzyć słoiczek i gotowe. Dodatki ryż, kasze czy makarony, z mięsem lub bez mięsa i ... tylko Wasza wyobraźnia Was ogranicza. Składniki: 2 cebule 0,5 kg papryki
Gotowanie z pasjąmorelowy to piękny kolor, cudowny aromat i smak, także przymiotnik królewski jest jak najbardziej na miejscu. To mój absolutny faworyt wśród dżemów. W tym roku mogę poszaleć z morelowymi przetworami, ponieważ nasze drzewko morelowe obsypało nas niewiarygodną wprost ilością owoców. Dżem morelowy jest bardzo prosty do przygotowania. Ładnie żeluje, także nie potrzebujesz żadnych żelfixów (nafaszerowanych konserwantami), dżem zagęścisz przez odpowiednio
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na przetwory się rozpoczął :) Co prawda dzięki Thermomix jest mi znaczni łatwiej, ale tradycyjnie jak najbardziej również się da. Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć. Wystarczy
Gotowanie z pasjąSezon na przetwory się rozpoczął :) Co prawda dzięki Thermomix jest mi znaczni łatwiej, ale tradycyjnie jak najbardziej również się da. Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć. Wystarczy
Gotowanie z pasjąSałatka z zielonych pomidorów to jeden z przetworów, którego smaku nie potrafiłem sobie wyobrazić przed jego zrobieniem. Sałatka wyszła przepyszna – ale jak smakuje nie napiszę, bo chciałbym abyś zrobił (drogi Czytelniku) i zaskoczył się pozytywnie tak jak ja. Czas wykonania: 1 h (+ 2h oczekiwania) Ilość porcji: 6 słoików
KuchniaWeDwoje.plPasta z lubczyku. Pasta lubczykowa. Domowe maggi. Niedawno podawałam Wam przepis na pastę selerową , a dzisiaj przyszła pora na pastę z lubczyku. Roślina ta ma charakterystyczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię