przetwory - 15331 przepisów (strona:289/1023)

Domowy ketchup. 100% pomidora na zimę. Wiesz co jesz. 124

zawrzeć te mamowe smaki na kartach Kuchni po mojemu. Są tak jak ONA częścią  mojego serca. A i moja rodzina, nawet nie ta rodzona tylko zaprzysiężona zajada się przetworami Teściowej. Mamowe ogórki kiszone stanowią już legendę w naszym domu. Są marką samą w sobie. Opisany właśnie ketchup jest na dobrej drodze do takiej samej kariery

Kuchnia po mojemu
Sok z aronii i winogron na zimę. Domowe przetwory. 257

mnie sezon na domowe przetwory nadal trwa. Obecnie króluje w moim ogrodzie aronia, winogrona, jabłka i kiwi. Powoli zamykam te dobroci w słoiczki i buteleczki. Przepis na tradycyjny sok z aronii na blogu już jest. I cieszy się dużą popularnością. Robię go nadal, ale w tym sezonie głównie ( aby nie było tak nudno ) przygotowuję soki mieszane. Dziś pokażę Wam moją

Kuchnia z widokiem na ogród
Śliwki w zalewie octowej 150

słoikach, zalewamy gorącą marynatą (bez przypraw) i zakręcamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec upewniamy się, że pokrywki zimnych już słoików są lekko zapadnięte do środka (warunek bezpiecznego długiego przechowywania przetworu). Przez Brygida Kulinarna Pokusa Post Śliwki w zalewie octowej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Gruszki marynowane słodko-kwaśne 133

nadających się do zachowania darów natury są gruszki. A jedną z popularnych metod ich zakonserwowania – marynowanie w słodko-kwaśnej zalewie z przyprawami. Podobnie jak w przypadku grzybów trwałość przetworu bazuje mocno na znacznej zawartości octu i cukru. To jednak nie zmienia faktu, że możemy delikatnie zmienić ich proporcje, aby uzyskać efekt najbliższy naszym upodobaniom. To samo dotyczy przypraw

Kulinarna Pokusa
Ketchup z cukinii 114

pierwszy rok temu u naszej Cioci Stasi, bardzo nam wtedy posmakował i zachwycił pomysł na wykorzystanie cukinii. Skorzystaliśmy z niego w tym roku i na naszej półeczce z przetworami na zimę ketchup z cukinii stanął obok ketchupu z papryki . Jeszcze nie rozpoczął się jesienno-zimowy czas, a my zjedliśmy po słoiczku każdego ketchupu, co świadczyć może o ich wyjątkowych walorach

niecodziennikpary
Grzyby w oleju do słoików z cebulką 111

przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól i pieprz do smaku. Grzyby możemy podzielić na gatunki i każdy z nich dusić i pasteryzować oddzielnie, lub pomieszać razem

Kuchnia Na Wypasie
Podgrzybki marynowane 222

skądinąd podobnych do nich borowików czy koźlarzy, ale już niekoniecznie np. kurek. Po drugie, różne mogą być proporcje składników kwaśnych (ocet) i słodkich (cukier). Oba są kluczowe dla zachowania przetworu w stanie zdatności do spożycia, jednak poniższy przepis “promuje” cukier kosztem octu. Innymi słowy, niekórzy zwiększają proporcję tego drugiego. Po trzecie, różne są opinie nt. tego czy marynujemy

Kulinarna Pokusa
Ogórki konserwowe 111

Ogórki konserwowe to zdecydowanie klasyka wśród wszystkich przetworów! U mnie jest to obowiązkowa pozycja w spiżarni. Robiłam je już naprawdę wiele razy i w moim domu nigdy się one nie znudzą. Jestem pewna, że u wielu osób jest tak samo. Artykuł Ogórki konserwowe pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Fasolka szparagowa konserwowa na zimę 102

Lubicie przetwory na zimę ! Dobrze trafiliście. Dzisiaj chcę wam zaproponować najlepszą, oryginalną fasolkę konserwową wg. przepisu mojej mamy. Fasolka zawsze się udaje, a słoiki stoją bardzo długo. Przygotowana fasolka w zalewie słodko – kwaś Artykuł Fasolka szparagowa konserwowa na zimę pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pomidory suszone w oleju z ziołami na zimę. Domowe przetwory. 155

pełna. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Tak przygotowane pomidory przechowuję w chłodnej spiżarni do następnego sezonu, a nawet dłużej. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z pomidorów ( wystarczy kliknąć w tytuł, a pojawi się przepis ) : Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę. Pomidory krojone na zimę

Kuchnia z widokiem na ogród
Frużelina z aronii 136

wymiata wolnych rodników jak aronia. Wrzesień to miesiąc zbiorów aronii, zatem najlepszy czas by wykorzystać jej potencjał zdrowotny. Na blogu zebrałam już wiele ciekawych przepisów na przetwory z aronii (kliknij w etykietę - aronia), dziś propozycja na smaczną frużelinę aroniową. Idealna np. do śniadaniowej owsianki, wszelakich budyniów i galaretek. Ponieważ aronia bardzo lubi towarzystwo innych owoców, bo sama jest dość sucha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła z węgierek (bez mieszania i solone) 103

Jest wiele sposobów na zrobienie powideł ze śliwek. Każdy z Was ma pewnie swój sprawdzony. Jak dla mnie i myślę, że i dla wielu najlepsze do tego typu przetworów są śliwki węgierki. Żałuję, że nie zachowałam kiedyś starego prodiża, ponieważ w nim najlepiej było smażyć śliwki. Niestety, za późno pomyślałam o tym, nowoczesność pochłonęła mnie [...] Artykuł Powidła z węgierek

Pieprzyć z Fantazją
PAPRYKA W MUSZTARDZIE - PO CHORWACKU 206

Przetworów ciąg dalszy i pyszna papryka w musztardzie 😍. Jeśli znudziła się Wam marynowana papryka bądź szukacie czegoś nowego to ten przepis jest dla Was. To super dodatek do pieczonego mięska na kanapkę , do faszerowanych jajek . Naprawdę warto zrobić parę słoiczków.  Składniki: 12 dużych , mięsistych papryk 150 ml octu 10% 150 ml wody  2 łyżki cukru 1łyżka soli

Niespełnione zdolności kulinarne
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 158

cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.  Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.  Ciasto kakaowe z cukinią  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie

Kuchnia z widokiem na ogród
Konfitura - mus na zimę. Malina + antonówka + jeżyny 163

soku i proces redukcji był dość długotrwały, a został przerwany gdy owoce zaczęły się lekko przypalać. Cała produkcja była mocno spontaniczna, ale efekt smakowy przepyszny. Ręka mojej Mamy do przetworów.... bezcenna. I tak jak po laparoskopii pomidory przerabiała , tak teraz, po pierwszej chemii malinowe pyszności zrobiła. Cała moja Mama. A ciągle narzeka, że przez swoje zdrowie nic nie robi... Pyszne

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania