przepisy - 15596 przepisów (strona:209/1040)

Chleb razowy na Tang Zhongu 243

się rumienią.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce. Wymieszane suche składniki. Punkt 1.Dodajemy mokre składniki.Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.Koniec pierwszego wyrastania. przepis zaczerpnięty z blogu Dodol & Mochi

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 226

chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no może jeszcze odrobina dżemu lub marmolady i gotowe.Oryginalny przepis bazował na proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong. Kolor czarny nadał naturalny barwnik spożywczy; w pierwowzorze sproszkowany węgiel bambusowy

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 258

Orkisz dał zdrowie i smak, Tang Zhong dał delikatny miękisz, czarnuszka zaś oryginalny aromat...Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany?Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane

Grahamka, weka i kajzerka
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 213

należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży - z tego względu dodałem śliwki do ciasta wcześniej, niż było to w oryginalnym przepisie, by śliwkowe drożdże mogły dłużej uczestniczyć w wyrastaniu ciasta.Chlebki wyszły cudne, zaś malusie kromusie na jeden kęs - są rewelacyjne...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach

Grahamka, weka i kajzerka
Weka...a może bułka paryska? 326

przykryć je folią luminiową.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Weka w całej okazałości.Wekowy duet.Weka w przekroju.Weka pokrojona.inspirował przepis Pracownia wypieków

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 257

opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 262

piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia. Przed wjazdem do piekarnika. Posmarowane i posypane.20 minut później.Jeść, czy poczekać aż ostygną?Bułka z bliska.Bułka z bliska.insirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 199

walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 365

kratkę do całkowitego ostygnięcia. Chleb kaszubski i kwiatki.Chleb kaszubski na podmłodzie.Chleb kaszubski na podmłodzie.Chleb kaszubski na podmłodzie.receptura zaczerpnięta z książki Piekarstwo - receptury, normy, porady i przepisy prawne

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany z ostropestem 258

dopiekaj około 35 minut.Upieczony chleb wyciągnij z foremek i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Chleb mieszany z ostropestem.Ostropestowa kromka na tle chleba.Ostropestowe kromki.Kromka en face.Sezam na chlebie.inspirował przepis na Chleb pomorski

Grahamka, weka i kajzerka
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 216

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto bananowe z daktylami i orzechami. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .  Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:175g miękkiego masła200g mąki pszennej (użyłam

Mała Cukierenka
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 283

Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią  i dressingiem miodowym(4 porcje)Składniki

karmelowy
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 270

dodatek do gofrów polecamy domowe powidła śliwkowe.. Ten duet z pewnością Was ogrzeje, ale i zachwyci.  Zatem nastawiajcie gofrownice, a my zapraszamy na do zapoznania się z przepisem:Składniki: 150g mąki tortowej1 niepełna łyżka kakao2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)1 duże jajo40g drobnego, białego cukru20g płynnego miodu 20g masła15g oleju rzepakowego

Symfonia Smaków
Pączki pieczone 394

teraz takie zrobiłam..jak dla mnie pycha....chociaż czytałam na wielu blogach , że są inne ..fakt , są inne niż smażone..ale dla mnie smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego  tutaj. 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170

Moje domowe kucharzenie
Pasterski sos do makaronu 176

Historia tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może

Pasje Jolki