Dziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek
karmelowyWystarczy tylko spojrzeć! ;-)do kuchni ;-)))Rogaliki przepis KLIK
SMYKWKUCHNIstanowić zarówno wykwintne danie jak i być wybawieniem w chwilach gdy czasu na przyrządzenie obiadu brak a nie chcemy po raz kolejny jeść kanapek. Wtedy z pomocą przychodzi nam przepis na kurczaka po meksykańsku i w kilka minut mamy fajny, nieskomplikowany obiad.Składniki:400g piersi z kurczakaryż1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1 czerwona paprykakrojone pomidory w puszcze1 łyżeczka koncentratu
Animelka Blogpory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki, lekki i delikatny, zupełnie jakby jadło się, kroiło i cieszyło się zwykłą kawiorką.PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY/modyfikacja przepisu ze strony: Studio Kuchnia;/3 średnie ziemniaki500g mąki pszennejłyżeczka soliłyżeczka cukru200-250 ml wody (w zależności od rodzaju mąki)1 opakowanie suchych drożdży (8g)2 łyżki oliwy z oliwekZiemniaki obieram, kroję i gotuję
W kuchni Karmel-itkichciałam sprawić jej przyjemność. Dodatkowo byłam ciekawa jak ten produkt sprawdzi się w tej roli. Wyszło ciekawie i smacznie. Biszkopt czekoladowy to biszkopt od W-Z z Moje Wypieki. Przepis wpisał się na stałe w moje słodkie menu.Na koniec chciałabym podziękować firmie Glasmark, dzięki której miałam możliwość w piękny sposób zarówno zaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce
Blondynka Gotujewodą (lub samą przegotowaną wodą, jeśli nie macie sprawdzonych, ekologicznych jajek) i smarujemy rogale. Posypujemy orzechami (ja użyłam gotowych, posiekanych migdałów).Recepturę na rogale świętomarcińskie tworzyłam inspirując się tradycyjnym przepisem poznańskiego mistrza cukiernictwa Piotra Koperskiego. Post Rogale świętomarcińskie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupłynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj
Walijskie Pichceniemnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g miękkiego masłaBudyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.Po otrzymaniu gładkiego kremu, chłodzimy go w lodówce ok 2h, po czym napełniamy nim nasze eklerki
Walijskie Pichcenieforma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ja wypróbować, żeby na święta nie było jakiejś wpadki.Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy :) Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza
Walijskie PichcenieProściutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym jakieś super zdolności kulinarne :-) Lekka przekąska - na obiad - z dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację. Polecam gorąco!Składniki:1/2 kalafiora1 mały seler lub 1/2 dużego2 łyżki sklarowanego masła1 mała cebula2 łyżeczki posiekanego
Walijskie PichceniePrzez długi czas sałatka śledziowa była czymś, za czyn nie przepadałam, aż do momentu kiedy trafiłam na smaczny i bardzo prosty przepis :-), którym chętnie się podzielę ...Składniki:3 średnie ziemniaki 4 jajka4 szt solonych matiasów4 ogórki kiszone lub jeśli lubimy mogą być konserwowe1 cebula pęczek natki pietruszki lub koperekpieprz, sól2 łyżki majonezu1 łyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Matiasy
Walijskie Pichceniewspaniale komponuje się z aromatycznym morelowym musem ... mmmm... :)) Składniki: 1 budyń czekoladowy z cukrem 500ml mleka Na mus: puszka moreli 1 galaretka morelowa Wykonanie:Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nakładamy do salaterek. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Morele odcedzamy, blendujemy i dodajemy do nich lekko ściągniętą już galaretkę. Całość blendujemy chwilkę
Walijskie Pichceniepodgrzewaniu ich po kuchni zaczął unosić się delikatny zapach fioletowych kuleczek :)) No, ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)) Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje
Walijskie Pichcenieinformacji nie doczytałam i zamiast podzielić się nimi wczoraj robię to dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do nadzienia ) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Słodkości i nie tylkoMożecie śmiało zapakować ją do pojemnika i zabrać do pracy lub na uczelnię. Plus jest też taki, że możecie ją modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch
Czerwona Porzeczka