przepisy - 15596 przepisów (strona:201/1040)

Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 199

rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego przepisu lub z ryżem

Food Square
Domowy cukier waniliowy 135

aromatyczny.* Jeżeli nie mamy drobnego cukru, możemy zmielić zwykły cukier kryształ za pomocą np. blendera. Ważne jest jednak, by tylko go rozdrobnić, a nie zmielić na puder!** Jeżeli w przepisie podana jest ilość cukru wanilinowego, to cukru waniliowego polecam dać dwa razy więcej

Food Square
Kotleciki Tereski 164

Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemyi gorąco pozdrawiamy.      Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki

Maminek kulinarny
Pączki 142

Mały trening przed zbliżającym się "Tłustym Czwartkiem".Z naszego przepisu upieczemy ok. 35-45 pączków, zależnie od ich wielkości.   Składniki:-6 szklanek mąki pszennej ( najlepiej typ 550 )-2 szklani ( 400 ml ) ciepłej wody-5 żółtek-10 dkg masła-10 dkg drożdży-2 łyżki cukru-szczypta soli-aromat śmietankowy lub wanilinowy-20 ml spirytusu lub wódki-konfitura na nadzienie

Maminek kulinarny
Sałatka śledziowa z pieczarkami 180

wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku.   Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego:-kawałek selera-kawałek pora-10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu   na opieńki w zalewie octowej)-150 ml gęstego jogurtu naturalnego-3 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku    Seler ścieramy na grubych oczkach,pora drobno kroimy,śledzie

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 158

Znakomite, dietetyczne danie, zamówione przez ciocię Celinkę.Odtworzyliśmy przepis sprzed lat, przyrządzany przez mamę i udało się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 176

   Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe

Maminek kulinarny
Grochówka 206

Prawdziwa grochówka według przepisu Mamy.Składniki:-1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu-wędzonka-2 marchewki-5-6 ziemniaków-ząbek czosnku-przyprawa warzywna-majeranek-ok. 3 l wody   Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą na ok. 2 cm ponad poziom grochu i odstawiamyna kilka godzin do spęcznienia.   Do garnka wlewamy ok. 2 l wody a kiedy zacznie wrzeć

Maminek kulinarny
Andruty z masą kakaową 183

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Przepis bardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :)   Składniki:-wafle tortowe-szklanka cukru-1/2 szklanki mleka-20 dkg masła-25 dkg mleka w proszku-3 czubate łyżki kakao-aromat   Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku.   Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko

Maminek kulinarny
Mule po marynarsku 113

Przepis na małże pochodzi z książki Gordona Ramsaya Kuchnie świata. Moją wielką pasją, poza gotowaniem, są podróże, które pozwalają poznać nie tylko nowe miejsca, ale także nowe smaki. Mule po marynarsku przyrządzaliśmy razem z naszymi przyjaciółmi podczas naszych wspólnych wakacji w Chorwacji. Niestety w Polsce dostęp do świeżych owoców morza nie jest najłatwiejszy. Nad czym bardzo ubolewam

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 244

całej gamy sosów. Składniki:200g makaronu Fettucine lub innego2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku5 pieczarek1 papryczka chillinatka pietruszki2 łyżki oliwytarty parmezankilka pomidorów koktajlowychsól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówki z budyniem i borówkami 135

Składniki:220g mleka40g świeżych drożdży100g cukru500g mąki pszennej80g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki solibudyń (przepis poniżej)borówkiKruszonka:1/2 szklanki mąkicukier waniliowy60g roztopionego masła5 łyżek cukruPrzepis na budyń (pochodzi ze strony mojewypieki.com)2 szklanki (500 ml) mleka1 łyżka masła3,5 łyżki cukrupół laski wanilii2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtkaWyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem

Smakowity Blog Kulinarny
Kurki po prowansalsku 179

Kurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z kurkami i puree z dyni 162

dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 196

założycielem Restauracji Gundel w Budapeszcie. Syn kontynuował dzieło ojca, a poza naleśnikami do historii przeszły wymyślone przez niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne przepisy i sławę, którą zyskał na całym świecie.Gundel palacsinta serwowane są w restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania