przepisy - 15596 przepisów (strona:198/1040)

Eklerki z krówką 167

dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).Składniki:(na 30 eklerków)Ciasto:4 jajka1/2 kostki margarynyłyżeczka cukru pudruszklanka wodyszklanka mąkiszczypta proszku do pieczeniaKrem:3/4 kostki masła3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru5 łyżek maki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie cukru

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z budyniem 158

które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy

Moje pyszne gotowanie
Śliwka w czekoladzie z truflą 199

Dzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.Składniki:(na ok. 17 sztuk)125 g czekolady deserowejgrudka masła4 łyżki rumu100 g pokruszonych herbatników17 suszonych śliwektabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Czekoladę w kawałkach przekładamy

Moje pyszne gotowanie
Domowy bigos 168

bardziej sypnęła i mniej powiało była bym wielce uradowana, już tak na całego.A najlepsze na takie dni jest zjedzenie czegoś dobrego i cieplutkiego dlatego mam dzisiaj dla was przepis na domowy, pyszny bigosik. Notka opóźniona bo delektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić.Składniki:2,5 kg kwaszonej kapusty500 g łopatki

Moje pyszne gotowanie
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 151

szklanki). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczek. Dekorujemy koperkiem (ja tego nie robię, bo to jedyna zielenina, której nie mogę znieść ;)). Smacznego!Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Tort makowo - orzechowy 188

Dzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić.ciasto:30 dkg. maku3 łyżki kaszy manny20 dkg. cukru8 jajek1

Codzienna kuchnia niecodzienna
Oponki serowe 156

Dobre pączki zrobić, to nie lada sztuka. Oponki natomiast są znacznie prostsze, może je zrobić nawet ten, kto stawia pierwsze kroki w kuchni. Ja, kiedy dostałam ten przepis, byłam własnie taką początkującą kucharką :)Dziś, kiedy zabrałam się do pisania tego posta, zajrzałam do Taniki i aż się uśmiechnęłam :) Ona też smażyła oponki :) Nie mogłam oprzeć się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina ras el hanout 164

minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 265

puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 233

sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 339

Łatwo sprawdzić czy cukier już się rozpuścił pocierając odrobinę białkowej piany między palcami - jeśli jest gładka możemy dodać kolejną porcję cukru. Więcej o przygotowaniu bezy i całego tortu w przepisie... Naszą inspiracją był jeden z wpisów na TYM blogu. Zdjęć było niewiele czas naglił, a tort rozszedł się na tyle szybko, że nie było kiedy zrobić zdjęcia chociaż kawałka - zapewniamy

Symfonia Smaków
Święta Wielkanocne 221

jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami.   Tęczowych Pisanek Na stole pyszności Mokrego Dyngusa I wspaniałych gości Niech to będzie czas uroczy Życzę miłej Wielkiej Nocy

NA MOIM TALERZU
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 181

swojego życia. Owszem kusiło mnie, ale by przetrwać nieprzespane noce, posiłki jakie serwowałam rodzince były szybkie, proste często się powtarzały i nie miałam głowy do eksperymentów. Zaglądałam tu po przepisy, więc cel w jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził. Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy

NA MOIM TALERZU
Makaronowa zapiekanka z patelni - frittata di pasta 400

makaronu typu spaghetti4 jajka100 g żółtego sera3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano200 g wędzonego boczku1 łyżka oliwy z oliwek50 g masłasólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek

zielonacukinka
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 162

potrawa” zaintrygowała cesarza, spórobował i tak bardzo przypadła mu do gustu, że stała się jego ulubioną. Stąd też nazwa Kaiserschmarren ( Kaiser znaczy cesarz, a schmarren  skrawki).Przepis pochodzi z książki „La cucina nelle Dolomiti” Kaiserschmarren, vel omlet cesarski, trochę poszarpanySkładniki na 4  porcje4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)150g mąki2 szklanki (250 ml) letniego mleka30

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania