Chałka z kruszonką 194mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory...Składniki;500 g mąki pszennej,25 g świeżych drożdży,250 ml letniego mleka,60 g miękkiego masła,50 g cukru,3 jajka,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła
Anioły w kuchni
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 227zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze
Stare Gary
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 250drożdżówek, jestem pewna, że ten smak przypadnie Wam do gustu, więc do dzieła Kochani :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Składniki:500 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka250 ml mleka1/2 łyżeczki soli70 g masła roztopionego1 łyżka syropu
Blondynka Gotuje
Sałatka winogronowa z kurczakiem 501Sałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista
Poezja smaku
Chleb pszenno-żytni 201kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300 wody360 g maki żytniej chlebowej (typ 720)Wszystkie składniki wymieszać, przykryć bawełnianym ręcznikiem
Delicious Titbits
Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym 389wyciąganie tego deseru na talerze, każdy dostaje swoją porcję i zajada deser ze smakiem.Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym ma delikatnie pomarańczowy smak i aksamitną konsystencję. Polecam!Przepis na 2 porcje.200 ml jogurtu naturalnego200 ml soku z pomarańczy1 łyżka żelatynyna syrop: 200 ml soku z pomarańczy + cząstki pomarańczyŻelatynę zalewamy 50 ml soku z pomarańczy, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka Rocher 7335Wpis pochodzi z www.mgotuje.plKochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher, które zrobiłam na Święta. Smakuje identycznie jak znane pralinki Ferrero Rocher, sprzedawane w sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje
Marta Gotuje
Bajaderki orzechowe z Nutellą 429Druga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej.Bajaderki orzechowe z NutelląSkładniki:350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki
Mania Gotowania
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15449impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu. Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale "Pomysły na imprezę i przyjęcie". Najlepsze pomysły zebrałam dla Was w tym wpisie, mam nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 945Święta minęły bardzo szybko, a przed nami Sylwester :) Chciałam zatem zaproponować Wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdej imprezie i na pewno zachwyci wszystkich gości. Co najważniejsze, jest bardzo szybka w wykonaniu, więc nie będziecie musieli tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Oczywiście jeśli macie sporo gości możecie podwoić ilość podanych składników. Sałatka z kurczakiem
Mania Gotowania
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 244taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe
Szefowa kuchni
'INDIOS-BANANOS' - KREMOWY CHLEBEK ZE SŁOIKA 209kanapeczki rozpływa się w ustach i uwalnia po kolei nowe smaki. Zdecydowanie indyjski chlebek dodaje pozwala rozkoszować się melodią smakowych doznań. Kolejne nuty tworzą utwór doskonały. Smak, zapach... Ideał.Przepis bierze udział w akcji na dania z serkami kremowymi
Wypisz Wymaluj
Czekoladowe Ciasto Urodzinowe czyli Słodki Czwartek odc. 12 249trzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewióry
Placuszkowe Poduszeczki z Limonkowym Cukrem czyli Mały Łakomczuch w Kuchni odc.20 204wymagają wyrastania. Dość słodkie same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 227Przez choroby dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez
Dzieje kuchennej Wiewióry