jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej.Ciasto cappuccinoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:140 g ciasteczek oreo (z kremem)1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek
Pożeraczka, czyli raz adobrzestygnięcia nie spływają. Jeśli tak, należy je poprawić i się nie martwić, w końcu zastygną i będą się dobrze trzymały.Pomysł na babeczki podpatrzony na blogu Uczta ŁASUCHA. Przepis natomiast pochodzi z bloga Coś słodkiego, poproszę
Czerwona Porzeczkaróżne sposoby. Tym razem małże w sosie maślano czosnkowym. To danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani dużo czasu i przygotowań, a wychodzi bardzo smaczne. Polecam.inspiracją był przepis z tej stronyskładniki (na 2 porcje)1 kg małży 6 ząbków czosnku posiekanego1/2 szklanki szalotki - pokrojona w kostkę 100 g masła3 łyżki
Stare GaryProsta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się
Oryginalny smakSkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kgSzczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolićSok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona
Smaki Brazyliiwstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche
Smaki BrazyliiDzisiaj przepis na proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę. Składniki:pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki3 duże marchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem
Smaki BrazyliiBrasileiro jako prawdziwy Brazylijczyk wieprzowinę kocha i przyrządzać umie. Dlatego dzisiaj znów będzie o wieprzowinie w roli głównej. Przepis nieskomplikowany, nie wymaga wielu składników trudno osiągalnych. Wystarczy:1) opakowanie (np.400 g) schabu bez kości pokrojonego na kotlety2) 2 ząbki czosnku3) cytryna4) 2 łyżeczki kuminu5) szczypta soliPrzygotowanie: Nacieramy kotlety miksturą z startego czosnku, soli, wyciśniętego soku z cytryny i kuminu. Odstawiamy
Smaki BrazyliiJeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, blacharz, bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, kniaź… Kartoflak, to ulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo
mojewypiekiinietylkolubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej
mojewypiekiinietylkoTyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule
mojewypiekiinietylkoPrzy dzisiejszym daniu trudno mówić o przepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo wielu lat. Kiedy znudzą Wam się kury (piersi drobiowe), może nadejdzie pora na zmianę sposobu podania. Tak bynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki
mojewypiekiinietylkobułki… domowy majonez… od podstaw - prawdziwe, domowe hamburgery. Nie mają one nic wspólnego z fast foodem. Na to danie trzeba, niestety, poświęcić trochę więcej czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk.Składniki: - 710 g mąki tortowej- 200 g jogurtu greckiego- 60 g masła- 1 jajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki
mojewypiekiinietylkoprzekładane przeróżnymi masami, powidłami, dżemem, kajmakiem, nutellą, z czekoladą – czy bez, chrupane na sucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe)- 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych)- mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g)- 4 łyżki cukru pudru
mojewypiekiinietylkoPrzy okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku, postanowiłam przetestować nowy (bynajmniej dla mnie) przepis bajaderki, na faworki robione mikserem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Składniki: - 8 żółtek- 1 łyżka octu- 1 łyżka rumu- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- łyżki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki miękkiego masła- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 szklanki mąki tortowej- cukier puder do posypania
mojewypiekiinietylko