przepisy - 15596 przepisów (strona:188/1040)

Kurczak generał z warzywami 344

Kurczak generał z warzywami, czy kurczak pieczony na butelce z piwem… i  nie tylko. Ten przepis był już na blogu, a że kurczak jest wyśmienity, postanowiłam go odświeżyć oraz pokazać trochę inaczej. Tym razem będzie na butelce z piwem i pieczony z warzywami.     Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe na maślance 163

jeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki…  i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową. Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam

mojewypiekiinietylko
Tort malinowy 415

500g świeżych malin- wiórki kokosowe (do posypania boków)- listki mięty do dekoracji Biszkopt pieczemy dzień (można nawet dwa dni)  wcześniej, jest wtedy bardziej podatny na krojenie. Tym razem wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, ok. 3-4 min. Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 157

Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Ponoć Zuzanna lubi je tylko jesienią. Mowa oczywiście o kasztanach jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu.    Składniki:  - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie)           Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej

mojewypiekiinietylko
Chlebki pita 175

Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków.     Składniki:   - 450g mąki pszennej (dałam luksusową)- 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka   drożdży instant - ok. 3g)- ok. 300ml letniej wody

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 411

szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczków i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli nie ma czasu – pomija tę czynność. Ja akurat czas miałam, więc schłodziłam w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte jabłka obieramy, przekrajamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 160

zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Jakiś czas temu od koleżanki z bloga Gotuj z Blue Raven dostałam ciekawy przepis na wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu przylgnęła do niej nazwa – Wołowina Blue – i tak już zostało.   Składniki:  - ok. 600g wołowiny dobrego gatunku  (bez tłuszczu

mojewypiekiinietylko
Gorąca czekolada z chilli 185

Aksamitna, gładka, kremowa... Taka właśnie jest gorąca czekolada według mojego przepisu. Człowiek ma po wypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni.Potrzebujemy (na 2 filiżanki):- 300 ml mleka- 2 łyżki wody- kubeczek kremówki- 50 g deserowej czekolady - łyżkę brązowego cukru- mieloną chilli- łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mleko mieszamy z wodą

W poszukiwaniu inspiracji
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 168

Misiek stawia dziś przekąski, częstujcie się Ciasteczka typowe do kawy. Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień  Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1,5 łyżki mielonego lnu7-8 łyżek ciepłej wody0,5 szkl mąki gryczanej0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru

CoolinarniePL
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 164

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3

CoolinarniePL
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 202

Święta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak rybka lubi pływać ;) Śledziki pyszne, lekko słodkawe, takie do polubienia. Składniki:0,5 kg filetu śledziowego solonego 1 szkl octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe 1/2 szkl cukru 3 łyżki

Z Majeczką w kuchni
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 213

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Akademia Kulinarna. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:700 g schabu wieprzowegoskórka z 1/2 cytrynyskórka z 1/2 pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50

My Culinary Art
Oponki z serem 183

małe kółeczka. Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Posypać oponki cukrem pudrem. Z tego przepisu wychodzi około

Kuchnia Danusi
Sernik bananowy na zimno 411

wybrała córeczka:)składniki:800 g serka naturalnego homogenizowanego4 średnie dojrzałe banany1/2 szklanki mleka3 płaskie łyżki żelatyny1/2 szklanki cukrubiszkopty do wyłożenia formygalaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean WodzisławGalaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając

Monia miesza i gotuje
Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 201

rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie rozpocznie kolejny rok. Tego Wam, Drodzy Czytelnicy życzę!Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Zupę wykonałam wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" przy współpracy z  Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną i z Urzędem Marszałkowskim Województwa

Bon Appetit Małgorzaty