Chiny. Stamtąd właśnie, przez Ruś, dotarł do Polski. Przez długie lata Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie, bo to ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli
mojewypiekiinietylkowłoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/ http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.ie/http://slodkieniebo.blogspot.ie/http://kuchniazwyrakiem.blogspot.ie/ Pytania do nominowanych: Produkty, które zawsze
mojewypiekiinietylkoPotrawy mączne cieszą się zawsze ogromnym powodzeniem. Smak racuszków z twarogu pamiętam z dzieciństwa. Najwspanialsze robiła, i robi - moja Mama. Co prawda przez lata przepis modyfikowałam, ale ich smak pozostał niezmienny. To danie zadowoli każde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko. Składniki: - 1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)- 8 jaj- 6 łyżek mąki ziemniaczanej- 3 łyżki cukru
mojewypiekiinietylkododatków, to oczywiście sushi. W zależności od dodatków, jedni ją lubią inni – nie. Sushi owocowe, mam nadzieję, przypadnie do gustu jednym i drugim. Tym razem, inspiracją dla mnie był przepis Wilsona Chunga na „ sushi na słodko kokosowo-bananowe”. Składniki: - 500g ryżu do sushi- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- 600ml wody- 80g cukru pudru- 1 łyżeczka soli- sushi nori
mojewypiekiinietylkomasła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy
mojewypiekiinietylkośredni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy
mojewypiekiinietylkosałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa. Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo
mojewypiekiinietylkotwardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki)- ok.60g mielonych migdałów- ok. 100ml oleju sezamowego- sól morska Umytą bazylię odsączamy z wody. Do blendera
mojewypiekiinietylkoSezon grillowy w pełni, więc szukamy ciekawych przepisów na sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy. Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką
mojewypiekiinietylkoBLOGERÓW :PAULINAwww.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTAwww.magicznezyciemarty.plUCZESTNICY :AGATAwww.myszkagotuje.blogspot.comALINAwww.ala-piecze.blogspot.comANNAwww.cafeamaretto.blogspot.comwww.aronia-wiemcojem.blogspot.comBEATAwww.staregary.blogspot.comEWAwww.ewakuchennie.blogspot.comGOSIAwww.daylicooking.plIWONAwww.izioni-smaki.blogspot.comJUSTYNAwww.tysiagotuje.plJUSTYNAwww.mamaipomocnicy.blogspot.comKASIAwww.bakeandtaste.blogspot.comMAGDAwww.only-my-simple-kitchen.blogspot.comMAGDAwww.z-milosci-do-slodkosci.blogspot.comMARZENAwww.zaciszekuchenne.blogspot.comMARZENAwww.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.comMONIKAwww.papryczkaa.blogspot.comNATALIAwww.studentskitchenblog.blogspot.comPATRYK I ADAwww.cookpl.blogspot.comOrganizatorkom – Paulinie i Marcie oraz wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za wspólnie, miło spędzony czas i życzę udanych pikników… i nie tylko. Przepis dodaję do akcji Piknik Majowy.Wydrukuj przepisThe post Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkotylko tortów, to bardzo ciekawy temat. Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam poświęcić im osobny wpis. Do przepisu, jak to zwykle bywa, dotarłam zupełnie przypadkiem, szukając zgoła czegoś innego. Znalazłam go u Ani na blogu Lepszy Smak. Kwiaty tak mnie urzekły, że wielkim szczęściem, w tym momencie, okazało się
mojewypiekiinietylkoodbiegłam od tradycji i podałam - z chlebkiem naan Blue. Dla mnie, takie połączenie jest wyśmienite. Różne są „szkoły” przygotowania chili con carne. Ja, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Chili con carne appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkojego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową)- szczypior z cebulką (nie żałujmy
mojewypiekiinietylkoZupy jarzynowe mają to do siebie, że są daniem, gdzie nie trzeba się trzymać ściśle przepisu, ani żadnych proporcji. W zasadzie, każda musi się udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową
mojewypiekiinietylkoPale. W związku z tym, że nie narzuciła konkretnego dania, każdy samodzielnie wybrał to, co jego zdaniem godnie reprezentuje kolejny przystanek formuły, czyli Austrię. Przyznam, że do tego przepisu powoli „dojrzewałam”, a dlaczego? Jego autorem jest Paul Fürst. „W 1890 roku wpadł na pomysł, by marzepanowo-pistacjowe nadzienie obtoczyć kremem orzechowym i przy pomocy cienkiego drewnianego patyczka zanurzyć
mojewypiekiinietylko