orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna
Mała CukierenkaNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie ciasto z wiśniamiBajecznie czekoladowe babeczkiŚwiąteczne czekoladowe ciasteczkaTen sernik nigdy nie opadnie!Najprostszy chleb bananowyMuffiny czekoladowe z posypka twixCiasto MilioneraPierogi z jagodamiKluski LeniwePrzy okazji,bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście
Słodkie Przyjemnościzagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną.Składniki:- 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec)- 1 średnia cebula- 1-2 ząbki czosnku- 1 łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdrowepojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z kawą czy kieliszkiem amaretto. Polecam!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień pod tytułem porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach.Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej
BaRepasJakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową. Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła
BaRepassię na sam dźwięk słowa "zupa szpinakowa ", to po zjedzeniu (całej miseczki!!!) ogłosił..." moja idealna dziewczyna, nawet szpinak umie dobrze przyrządzić". I to ostatecznie przekonało mnie, że warto ten przepis zamieścić. Bo sami powiedzcie, co daje większą radość i satysfakcję dla kucharza - przyrządzenie ciasteczek dla miłośnika słodkości czy stworzenie dania z ryzykownego składnika i usłyszenie "to było pyszne!" od jego
Gotowanie to kochaniemojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki SKŁADNIKI:mąka -1 kgcukier -6 łyżekcukier waniliowy -1 opakolej -2 łyżkiżółtka -8 sztocet -1 łyżkamargaryna -0,5 kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec do smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać
Kuchnia DanusiWitam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena zrobiła mi swoim przepisem taką ochotę, że nie mogłam wytrzymać i zabrałam się za nie póznym popołudniem... Niestety , u mnie nie wyszly takie ładne, ani na pewno nie identyczne, bo nie mam niestety tej formy
Z Kuchni Do Kuchniśniadanie albo, dla łasucha takiego jak ja, na okrągło. Uwielbiam pełne smaku i zapachu wypieki śniadaniowe!!! tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w styczniowej KUCHNI. Miały być ślimaczki ale masło miałam za twarde, nie chciało się rozsmarować tworząc grudki i nie wyszły, za to otrzymałam pyszne bułeczki z cynamonowymi akcentami dodającymi rewelacyjnego smaku.Buleczki
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże się wydawać to dużo,ale pamiętajcie ze są to produkty regionalne i biologiczne. Co tydzień w Naszym zestawie znajdziemy coś innego. Do paczki załączonych jest parę przepisów na wykorzystanie produktów
cookplniego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika.Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj:chruścikifaworkiA, że tym roku #karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił, bo chleb na drożdżach to nie do samo
Made By Mom And Sonmnie kompletnym zaskoczeniem. Połączenie niektórych składników wydało mi się zadziwiające. Jakim cudem pasują do tego kapary, czy awokado? Okazało się jednak że wszystkie składniki współgrają ze sobą znakomicie. Przepis pochodzi z programu "Gotuj zieleninę z Sophie" i został delikatnie przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-5 porcji:2 ćwiartki kurczaka300 g batatów400 g ziemniaków1/2 l mleka1/2
My Culinary Art