mogłabym poszaleć z ich ilością, ale mimo wszystko i tak jem je w ogromnej ilości. Mniejsze wyrzuty sumienia można mieć jedząc dietetyczne pączki , które Wam ostatnio przedstawiałam. Dzisiaj jednak przepis na mini pączki. Idealne na dwa kęsy, idealne do małych rączek i zawsze znacznie mniejsze od tradycyjnego pączka, więc można więcej zjeść. Ja ich nie nadziewałam, tak na prawdę
dom-agi.plbrak sił na wymagające dużego nakładu pracy i czasu obiady. Miałam w zamrażarce trochę szpinaku, w lodówce ser pleśniowy i od razu pomyślałam, że będzie to połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty, a smak na prawdę wyjątkowy, tak powstał makaron z sosem szpinakowo-serowym. Pamiętam jak się mówiło, że dzieci nie lubią szpinaku, może dlatego, że sam w sobie jest
dom-agi.plmając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne
dom-agi.plsię jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie
dom-agi.plOstatnio Was zasłodziłam przepisami, więc teraz na bardziej konkretne danie. Jaglane curry to danie szybkie, jednogarnkowe, pyszne. Staram się, aby dieta nasza oraz dzieci była urozmaicona. Od małego uczę, że trzeba jeść wszystko i nie ograniczam smaków do jednej potrawy. Dzięki temu ja mogę eksperymentować w kuchni, dzieci są zadowolone, a ja wiem, że dostarczam im różnych składników odżywczych
dom-agi.pldać, ale żeby jeszcze zjadły posiłek później. Placki bananowe są również innym pomysłem na śniadanie. Słodycz bananów jest tak wyczuwalna, że nie trzeba słodzić placków. Ja dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki bananowe z kawałkami pomarańczy, sosem czekoladowym oraz słonymi orzeszkami ziemnymi, które idealnie przełamują słodycz placków i dodatków. Dla mnie to było połączenie idealne i sądząc po tempie
dom-agi.plOstatnio przeglądając książkę Gino D'Acampo trafiłam na ciekawy przepis, a mianowicie tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego ciekawego połączenia. Trochę zmodyfik owałam przepis, zwiększyłam proporcje kilku składników, ponieważ lubię makaron z większą ilością sosu. Zrezygnowałam tylko z kaparów za którymi nie przepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie(...)całość. Ugotuj makaron al dente. Przygotowany sos można wymieszać razem z makaronem na patelni lub tak jak ja zrobiłam po prostu polać sosem makaron na talerzu.Posypujemy parmezanem. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".U mnie na blogu przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie
noteskulinarnyfigamieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy. Jeszcze zanim dostałyśmy przesyłkę miałyśmy kilka przepisów na wykorzystanie tych sosów, jednak z racji tego, że miałyśmy sosów tak mało przygotowałyśmy warzywa zgodnie z przepisami na opakowaniach. Jako pierwszy przedstawiamy sos do marchewki z groszkiem. Marchewkę(...)groszkiem wprost uwielbiam i nie zgadzam się jedynie z opisem producenta, że opakowanie wystarcza do przygotowania 4 porcji warzyw, taką porcję najchętniej zjadłabym sama ;-) Robiłam wg zamieszczonego na opakowaniu przepisu: 1. 450 g marchewki z groszkiem gotuj do miękkości. Odlej wodę, zostaw tylko 1/3 kubka. 2. Do warzyw dodaj zawartość torebki i masło. 3. Całość zagotuj rozprowadzając masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy mięso się prawie rozpada i samo odchodzi od kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej
dom-agi.plsmażyć smakołyki Mam to szczęście, że moi domownicy z ochotą próbują nowych smaków, a może nie mają wyjścia, ale tymi pączkami są zachwyceni! Przy okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu i podzieleniem się efektami function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plDzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać
dom-agi.plbogactwie. Ten zapomniany potencjał naszej rodzimej przyrody tak chętnie i często wykorzystywany przez naszych przodków czeka na powtórne odkrycie. Odkryj więc jego uzdrowicielską moc ! Tutaj znajdziesz kilka przepisów na przetwory z derenia : http://zdrowybadyl.blogspot.com/2011/10/przetwory-z-dernia.html
Przepisy i porady kulinarnekażdej ilości, tym bardziej , że nie kumuluje metali ciężkich oraz nawozów ! Polecam do uprawy odmianę SORAYA ,ma ona ciemnozielone,maczugowate owoce i jest bardzo plenna. Tutaj znajdziesz przepis na sałatkę z cukinii oraz cukinię smażoną z kiełbaską : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/saatka-z-cukini-na-zime.html http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/08/przepis-na-pyszna-cukinie-z-cebulka.html
Przepisy i porady kulinarneFacebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam(...)pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie
Chilli Czosnek i Oliwa