Dzisiaj kolejne nasze zestawienie wegańskich przepisów, gdzie główną rolę grają zupy. Zupy, które pomogą nam przetrwać jesień - rozgrzeją i nasycą. Zapraszamy do zapoznania się z 7 pomysłami na szybkie i łatwe wegańskie zupy. 1. Barszcz z pieczonych buraków Na pierwszy ogień polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy(...)bardzo prostą w wykonaniu. Owy barszczyk będziecie wyjadać z niezwykłą szybkością na ciepło i na zimno :) Przepis: Barszcz z pieczonych buraków 2. Fakes - grecka zupa z soczewicy Fakes to grecka zupa z soczewicy, która zapewni pożywny i syty obiad. Najlepszy w tym przepisie jest fakt, że przyrządzenie jej zajmie Wam dokładnie kilka minut. Lista składników również nie jest
Bananowe Polegalaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można dodać 1 łyżeczkę żelatyny, aby mieć pewność, że galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie
Przepisy i porady kulinarneSmacznego ! var adr = 'http%3A%2F%2Fkrzyskuchnia.blogspot.com%2F'; var tit = 'Przepisy%20i%20porady%20kulinarne'; var note = 'Zosta%C5%84%20mistrzem%20w%20swojej%20kuchni'; var url = 'http://elefanta.pl/member/bookmarkNewPage.action?url=' + adr + '&title=' + tit + '&bookmarkVO.notes=' + note; function openElefanta() { window.open(url,'_blank
Przepisy i porady kulinarnebyła miękka i nam się nie spaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta,będzie wtedy ono wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy
Przepisy i porady kulinarnejuż przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej np. na Wielkanoc. Wtedy karbowaną foremkę smarujemy
Przepisy i porady kulinarnepapierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne
Przepisy i porady kulinarnekuchennym ręczniku,aby odciekł nadmiar tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Następnie układamy na kloszu lub płaskim talerzu w piramidkę. Jest to przepis z mojej bardzo starej książki , ale jest bardzo dobry. Polecam go wszystkim smakoszom faworków. Można też z niego zrobić róże karnawałowe
Przepisy i porady kulinarnepieczemy około 20-30 minut. Gdy nasze ciasto jest już upieczone wykrawamy je z formy i odkładamy do przestygnięcia. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Polecam ten przepis
Przepisy i porady kulinarnebiszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie. Polecam ten wypróbowany przepis. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarnefoliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-) Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy. Tutaj znajdziesz film wideo jak je wykonać
Przepisy i porady kulinarneniż jabłka, czy brzoskwinie. Gdy robimy szlafroczki z brzoskwiniami lub morelami nie dodajemy cynamonu, a zamiast cukru pudru możemy je udekorować białą pomadą . Smakują wyśmienicie ! Warto wypróbować ten przepis. Polecam
Przepisy i porady kulinarneciężkiej chorobie, czy operacji. Nalewkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok brzozowy możemy kupić np. na Allegro lub samemu upuścić z drzewa brzozy. Tutaj znajdziesz wiele innych przepisów na zdrowotne nalewki i likiery domowe Na Zdrowie
Przepisy i porady kulinarneczasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić coś innego niż wszyscy, że jesteśmy pomysłowi oraz mistrzami w swojej kuchni. ;-) Jeśli wypróbujesz ten przepis napisz czy Ci smakowały. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarneposiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką ! Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam ! Smacznego
Przepisy i porady kulinarnepicia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo zdrowy ! Rada : Pamiętajmy
Przepisy i porady kulinarnevvoe - Fotolia.comt. Nalewka ta łagodzi kolkę i wszelkie skurcze występujące w przewodzie pokarmowym. Pomaga neutralizować wiatry. Wzmacnia żołądek, obniża ciśnienie krwi i lekko uspokaja. Poniżej znajdziesz przepis : Życzę dużo zdrowia
Przepisy i porady kulinarnepowodu miodu więc posmarowałem ją naleśniki, co ledwo widać :) a czarną polałem :) , obsypujemy wiórkami kokosowymi i można jeść :)Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Od przedwczoraj można też na blogu dodawać zdjęcia potraw inspirowanych przepisem, do czego zachęcam, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę się(...)podzielić ze mną i innymi swoją wersją:) Pozdrawiam i smacznego.Adam Przepis bierze udział w akcji
Parowar Facetawydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest to szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie(...)słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania
Brzuszki Łakomczuszkiczasie idealne na grzanki. Udało mi się je bardzo dobrze wyrobić i wnętrze było wyjątkowo pulchne. Wręcz rozpływające się w ustach. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypostanowiłam powtórzyć konkurs. Nagroda będzie skromna, ale mam nadzieję, że ucieszy zwycięzcę. (Co nią będzie napiszę później.) Aby wziąć udział w konkursie należy stworzyć coś pysznego z jeżyn. Przepis dodać do akcji na durszlaku.I czekać... W ciągu tygodnia od zakończenia akcji podam zwycięzcę. Wygra ta osoba, której przepis najbardziej przypadnie mi do gustu. Proszę o dodawanie wpisów(...)banerem akcji. Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. Wpis musi zawierać PRZEPIS, którego głównym składnikiem będą jeżyny. (Regulamin poniżej.) A dla przypomnienia mój przepis na:Jeżyny pod kruszonką: Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki
MiksturownikOstatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość – dla całej(...)rodziny Więc po skończonym lepieniu postanowiłam odpocząć przy kubku ulubionej kawy zbożowej z mlekiem i mojej nowej książce „Kuchnia Przepisy z serca domu” Nigelly Lawson . Uwielbiam przepisy Nigelly – proste i zawsze płynące prosto z serca, a do tego niezwykle pyszne. I tym razem się nie zawiodłam – pięknie wydana książką z mnóstwem inspiracji. Jeśli
Słodkie okruszkiPasta kanapkowa a tym razem z makreli. Bardzo smaczna, delikatna pasta, która posmakuje każdemu ! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Pasta z makreli Nasza pasta, idealnie kremowa. Składniki : 1 duża makrela sól oraz pieprz 5-6 jajek 5-6 ogórków kiszonych 2 średniej wielkości cebule czerwone
Sprawdzone przepisy kulinarneDziś prezentuję wam sałatkę/surówkę z pora która jest dokonała do obiadu ale świetnie można ją zjadać również solo. Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Sałatka z Pora Nasza sałatka z pora doskonały dodatek do obiadu! Składniki : 1 duży por sól oraz pieprz 2 jabłka 3 marchewki
Sprawdzone przepisy kulinarnestudenckich stołach często goszczą dania z parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy
Tanie przepisy studenckierozwiązaniem, no ale co poradzę) -dwie łyżeczki (pół małego słoiczka) pesto -dwie łyżki oliwy -jedna duża lub dwie małe cebule -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania, a w tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy aż będzie miękka na oliwie. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej pesto. Nie podgrzewamy już ponieważ
Tanie przepisy studenckiezdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić prosty jak obsługa cepa przepis na domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka ulubionego serka topionego -łyżeczka margaryny -malutki kawałek cebuli lub szczypiorek -sól, pieprz ew. ostra papryka
Tanie przepisy studenckiebiedrze są tanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt i dorzucamy ostudzone tortellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mamy gotową bardzo łatwą i szybką sałatkę.W przeliczeniu
Tanie przepisy studenckiemiodu. Całość jest pysznie orzechowa i bardzo kremowa- nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu- jak dla mnie obie wersje są świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka , 9,6g tłuszczu , 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego . SKŁADNIKI: 15g płatków owsianych 15g kaszy jaglanej 7g migdałów 7g orzeszków ziemnych
peanutbuttermonsterpotrzebuje więcej wysiłku :) Jesienią mamy mnóstwo jabłek, to też pomyśleliśmy, że zrobimy pierogi z jabłkami. Lubimy wszelkie kombinacje z pierogami, więc dlaczego nie z jabłkami :) Poszperaliśmy w naszych starych przepisach i znaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi z ziemniakami z dodatkiem jabłek i sosem z musu jabłkowego na styl(...)sambal oelek i imbir. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Sos jest gotowy :) Polewamy nim nasze pierogi i cieszymy nasze kubki smakowe cudownym ich smakiem z nutą Indii. Mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba i spróbujecie go zrobić w Waszych domach. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieWracając do przepisu na bułeczki drożdżowe wspomnieliśmy tam o ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się(...)mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom. Oczywiście podajemy z rożnymi sosami. Jeśli chcielibyście zrobić tylko te ciasteczka, to przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ A oto i nasze ciasteczka. Jedzcie na zdrowie i bawcie się w trakcie karnawału
vegetaniezrobienia czegoś po swojemu- może za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie, nie będzie takie, jak oryginał, ale ważniejsze jest chyba to, że przynajmniej wiemy co jemy. W przypadku dzisiejszego przepisu, sprawa nie jest wcale skomplikowana i gwarantuję, że nie przeżyjecie rozczarowania pt. "znowu nie wyszło". Tak przygotowany ryż można pożywać na ciepło i na zimno, jednak osobiście preferuję opcję drugą
peanutbuttermonstersprawia ogromnie dużo radości. Jeszcze nie wyszła tym razem mi obrączka wokół, ale będę nad tym pracować i na bieżąco informować o moich postępach w smażeniu pączków. A oto przepis, z którego skorzystałam: Składniki: - 3 żółtka; - 4 łyżki oleju; - 5 dag masła; - 4 łyżki cukru; - 0,5 kg mąki pszennej; - szczypta soli; - 5 dag drożdży; - 250 ml letniego mleka; - spirytus
dom-agi.plcokolwiek z naszego jedzenia się marnuje. Zastanawiając się co zrobić z tymi składnikami, a jednocześnie zaserwować coś lżejszego przed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej razowej oraz warzyw i mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad dla osób, które bardzo dbają o linię i o to, żeby wszystkie
dom-agi.plwidzą coś kolorowego to od razu chciałyby tego spróbować. Na dodatek, gdy powiedziałam dziecku, że to pączki, to tym bardziej prosiła mnie, żebyśmy podobne przyrządziły. Zainteresował mnie ten przepis również ze względu na to, że przeciwnie niż większość tego typu smakołyków nie jest smażony a pieczony w piekarniku. Dziś postanowiłam zrobić córeczce, ale nie tylko jej tą przyjemność i zabrałyśmy
dom-agi.plbardzo zadowolona, gdyż udało mi się usmażyć tak pączki, że pojawiła się obrączka. Pączki wykonałam w dwóch smakach, jedne z budyniem, polane czekoladą, a inne z marmoladą, oblane lukrem. Przepis, który znalazłam na szczęście nie jest wymagający i na prawdę daje możliwość upieczenia pysznych pączków. Wszyscy zgodnie w domu stwierdziliśmy, że lepszych nie jedliśmy, rozpływają się w ustach. Składniki
dom-agi.plUwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy
dom-agi.platmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie do gustu. Ponadto przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu Składniki: - 3 jajka, sól; - 2/3 szklanki cukru; - 6 łyżek mąki; - 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki kakao; - 1,5 łyżeczki proszku
dom-agi.plzobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą. Muszę przyznać, że efekt był zdumiewający, a wszyscy moi domownicy zajadali się ze smakiem Składniki: - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej; - 7 g suszonych drożdży; - szczypta soli; - 2 łyżki oleju; - 1 łyżka miodu
dom-agi.plzobaczyłam pierwszy raz przepis na chałkę tutaj od razu wiedziałam, że muszę ją sama zrobić. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i nawet duże ilości chałki potrafiły być zjadane przeze mnie i moich braci. Najbardziej mi się kojarzy z wyjazdami w góry Ostatnio starałam się kupić taką chałkę w sklepie, niestety nie trafiłam na ten smak. Piekąc tą bałam się
dom-agi.plPomyślałam więc, że w domu też będę mogła jeść takie potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać
dom-agi.plprzygotowywania obiadów w biegu. Poza tym, że staram się szybko je przyrządzić, to zależy mi, żeby były smaczne. Uwielbiamy jeść makaron na różne sposoby. Długo eksperymentowałam z tym przepisem, aby uzyskać ten… według mnie składniki są idealnie dobrane a smak jest pyszny. Nie jest to może dietetyczne danie, ale warte tych kalorii. Polecam! Składniki: - 0,5 kg brokułów
dom-agi.plRabarbar zawrócił mi w głowie, staram się wszędzie go wciskać. Ten kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkimi dodatkami jest zniewalający. Na szczęście nie tylko ja jestem zwolennikiem takiego połączenia. Przepis, który dzisiaj Wam pokażę podpatrzyłam tutaj . Jak zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę to przyrządzić. Lekko zmodyfikowałam ilość truskawek, przez co jeszcze bardziej wkomponowało się w nasze upodobania. Polecam
dom-agi.pllubi dobrze wyglądać! Zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia CupoNation, a na pewno znajdziecie coś dla siebie i swoich bliskich. Pamiętajmy, że zaraz Dzień Mamy oraz Dzień Dziecka! A oto przepis na mamine pierogi: Składniki: - 40 dag mąki pszennej; - 1 żółtko; - „chlust” oleju; - szczypta soli; - 2/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody (może być troszkę więcej lub mniej, należy kontrolować ciasto
dom-agi.plinsertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ef25e26c87a4df4f17ed300e1e01afd1').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: chiszczyzna? chińszczyzna z mielonym chińszczyzna domowa chiszczyzna 5 smaków z wołwiną najlepsza domowa chinszczyzna na ostro przepis na chiszczyzne The post Chińszczyzna appeared first
dom-agi.plOkres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny
dom-agi.plsię wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem Wam szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe
dom-agi.plmogłabym poszaleć z ich ilością, ale mimo wszystko i tak jem je w ogromnej ilości. Mniejsze wyrzuty sumienia można mieć jedząc dietetyczne pączki , które Wam ostatnio przedstawiałam. Dzisiaj jednak przepis na mini pączki. Idealne na dwa kęsy, idealne do małych rączek i zawsze znacznie mniejsze od tradycyjnego pączka, więc można więcej zjeść. Ja ich nie nadziewałam, tak na prawdę
dom-agi.plbrak sił na wymagające dużego nakładu pracy i czasu obiady. Miałam w zamrażarce trochę szpinaku, w lodówce ser pleśniowy i od razu pomyślałam, że będzie to połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty, a smak na prawdę wyjątkowy, tak powstał makaron z sosem szpinakowo-serowym. Pamiętam jak się mówiło, że dzieci nie lubią szpinaku, może dlatego, że sam w sobie jest
dom-agi.plmając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne
dom-agi.plsię jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie
dom-agi.plOstatnio Was zasłodziłam przepisami, więc teraz na bardziej konkretne danie. Jaglane curry to danie szybkie, jednogarnkowe, pyszne. Staram się, aby dieta nasza oraz dzieci była urozmaicona. Od małego uczę, że trzeba jeść wszystko i nie ograniczam smaków do jednej potrawy. Dzięki temu ja mogę eksperymentować w kuchni, dzieci są zadowolone, a ja wiem, że dostarczam im różnych składników odżywczych
dom-agi.pldać, ale żeby jeszcze zjadły posiłek później. Placki bananowe są również innym pomysłem na śniadanie. Słodycz bananów jest tak wyczuwalna, że nie trzeba słodzić placków. Ja dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki bananowe z kawałkami pomarańczy, sosem czekoladowym oraz słonymi orzeszkami ziemnymi, które idealnie przełamują słodycz placków i dodatków. Dla mnie to było połączenie idealne i sądząc po tempie
dom-agi.plOstatnio przeglądając książkę Gino D'Acampo trafiłam na ciekawy przepis, a mianowicie tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego ciekawego połączenia. Trochę zmodyfik owałam przepis, zwiększyłam proporcje kilku składników, ponieważ lubię makaron z większą ilością sosu. Zrezygnowałam tylko z kaparów za którymi nie przepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie(...)całość. Ugotuj makaron al dente. Przygotowany sos można wymieszać razem z makaronem na patelni lub tak jak ja zrobiłam po prostu polać sosem makaron na talerzu.Posypujemy parmezanem. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".U mnie na blogu przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie
noteskulinarnyfigamieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy. Jeszcze zanim dostałyśmy przesyłkę miałyśmy kilka przepisów na wykorzystanie tych sosów, jednak z racji tego, że miałyśmy sosów tak mało przygotowałyśmy warzywa zgodnie z przepisami na opakowaniach. Jako pierwszy przedstawiamy sos do marchewki z groszkiem. Marchewkę(...)groszkiem wprost uwielbiam i nie zgadzam się jedynie z opisem producenta, że opakowanie wystarcza do przygotowania 4 porcji warzyw, taką porcję najchętniej zjadłabym sama ;-) Robiłam wg zamieszczonego na opakowaniu przepisu: 1. 450 g marchewki z groszkiem gotuj do miękkości. Odlej wodę, zostaw tylko 1/3 kubka. 2. Do warzyw dodaj zawartość torebki i masło. 3. Całość zagotuj rozprowadzając masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy mięso się prawie rozpada i samo odchodzi od kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej
dom-agi.plsmażyć smakołyki Mam to szczęście, że moi domownicy z ochotą próbują nowych smaków, a może nie mają wyjścia, ale tymi pączkami są zachwyceni! Przy okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu i podzieleniem się efektami function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plDzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać
dom-agi.plbogactwie. Ten zapomniany potencjał naszej rodzimej przyrody tak chętnie i często wykorzystywany przez naszych przodków czeka na powtórne odkrycie. Odkryj więc jego uzdrowicielską moc ! Tutaj znajdziesz kilka przepisów na przetwory z derenia : http://zdrowybadyl.blogspot.com/2011/10/przetwory-z-dernia.html
Przepisy i porady kulinarnekażdej ilości, tym bardziej , że nie kumuluje metali ciężkich oraz nawozów ! Polecam do uprawy odmianę SORAYA ,ma ona ciemnozielone,maczugowate owoce i jest bardzo plenna. Tutaj znajdziesz przepis na sałatkę z cukinii oraz cukinię smażoną z kiełbaską : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/saatka-z-cukini-na-zime.html http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/08/przepis-na-pyszna-cukinie-z-cebulka.html
Przepisy i porady kulinarneFacebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam(...)pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić w ręce i można zajadać, uważając jedynie, aby krople sosu miętowego nie pobrudziły nam ubrania ;) Zdecydowałam się zrobić tradycyjny hummus według przepisu z książki. Byłam ciekawa, czy będzie bardzo różnił się w smaku i konsystencji od mojego, który robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie
Chilli Czosnek i Oliwateż można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można(...)Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut aż drożdże „ruszą”. Gdy do przepisu dajemy drożdże suszone nie ma potrzeby robić wcześniejszego zaczynu. Mleko podgrzać, dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie
Na słodko lub wytrawnierodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich) wypiekała przepyszne pierniczki. Recepturę udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz(...)kapce wody zes białtkam”.Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc fefernuski to pierne, twarde ciastka. Różne przepisy na podobne ciasto można także spotkać w Książce Gospodyni Wiejskiej wydanej z zasiłku Ministerstwa Rolnictwa i Reform Rolnych – Związek Samopomocy Chłopskiej w 1944 r., która podaje przepis na „pierniczki drobne
Grahamka, weka i kajzerkanależy. Wielu zanim spróbuje patrzy ze wstrętem na tą maź, dlatego Brasileiro zawsze powtarza że to nie konkurs piękności i feijoadę się je a nie podziwia.Ważny jest przepis od "Prawdziwego Brazylijczyka". Zanim Polonesa poznała Brasileiro próbowała kilka razy ugotować feijoadę bazując na przepisach umieszczonych na stronach polskich lub amerykańskich (wtedy jeszcze jej portugalski był, jakby to ująć, na poziomie(...)komunikatywnym). Zawsze czegoś brakowało, nie ta konsystencja, nie ten smak. Faktem jest że, aby uczynić feijoadę potrawą piękniejszą i mniej kojarzącą się z jedzeniem dla ubogich, często w przepisach pomija się niektóre mniej urodziwe składniki jak nóżki czy uszka a na talerzu obok "tej czarnej mazi" kładzie się kawałki pomarańczy. W przepisach pojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane
Smaki BrazyliiSezon ogórkowy już trwa, u mnie zostaje otwarty z dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go poniżej. Przepis drugi – wyniosłam z domu, czyli tradycyjny. Składniki: - ogórki gruntowe- sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody)- łodygi kopru z nasionami- korzeń chrzanu- czosnek Jako pierwszy – przepis Pani(...)końcówki, wrzucić do woreczka, dodać sól i pokrojone przyprawy, wymieszać, zamknąć worek, wstrząsnąć i włożyć na noc do lodówki. Rano są pachnące ogórki małosolne. Pychota. Wody się nie dodaje. Przepis przywieziony z Rosji z miasta Perm no i sprawdzony. Dobry sposób na ogórki małosolne np. na biwaku.”Drugi – tradycyjny. Ogórki dokładnie myjemy i ok. 30 minut moczymy w lodowatej
mojewypiekiinietylkokupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI:średniej wielkości bakłażan100g chudej wołowiny1 duży pomidor 1/2 dużej papryki1 mała cebulka 3 gałązki natki pietruszki pieprzsólzioła prowansalskieprzyprawa curryłyżka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIE:Bakłażana przekroić
peanutbuttermonsterŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)niektórych z Was przepisem na pierniczki na... drożdżach. I co najważniejsze - wcale nie czuć w nich ich dodatku. Są grubiutkie i miękkie, piekłam je po raz pierwszy i powiem szczerze, bardzo mi smakowały. Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków
Słodko-Słony Świat Ilonytruskawkami może...? Okazało się, że byłam daleka od prawdy. Makaroniki bowiem to bezowe, migdałowe ciasteczka. Kapryśne, i niezwykle delikatne. Ich przygotowanie wymaga ogromnej precyzji, należy skrupulatnie trzymać się przepisu, bardzo uważać, aby piana nie opadła. Po tych wszystkich esejach na ich temat, które dane mi było przeczytać stwierdziłam, że nigdy się nie odważę. Do mistrzostwa bowiem mi daleko(...)latach nieustannego pieczenia doszłam do wniosku, że dłużej już nie wytrzymam - być może nie wyjdą, ale spróbować muszę! Zabierałam się do nich jak pies do jeża... Patrzyłam nieufnie na przepisy i miliony porad, jak je przygotować, żeby się udały. Z duszą na ramieniu i przerażeniem w oczach mieszałam migdały z białkami. Drżącymi dłońmi przekładałam masę do woreczka, a następnie wyciskałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak(...)jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka, ale oczywiście gdzie jest ta kartka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezbytnio nie spiekł, a chleb upiekł równomiernie.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż(...)zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku z czym chleb bardzo spiekł się na wierzchu. Optymalna temperatura pieczenia powinna wynosić 180 - 200 stopni.Źródło
Gospodyni MiejskaPrawda, że dziecinnie proste? A jakie dobre! Takie pesto to doskonały dodatek do mięs, a w szczególności ryb. Będzie również pasowało do słonych przekąsek, na przykład nachosów, na które przepis znajdziecie tutaj.Kolej na dorsza, czyli bombę pełną witamin, składników mineralnych, wzmacniającą odporność i poprawiającą krążenie, a do tego tak nieziemsko pyszną! Ryba przygotowana w ten sposób to praktycznie źródło
peanutbuttermonstersię również to, że pojawiają się zdjęcia dzieci zajadających przysmaki z książki, co z pewnością ma duży wpływ na wiarygodność receptur.Sposób pisania. Do czynienia mamy głównie z samymi przepisami, pomijając słowo wstępu na "dzień dobry". To wszystko. żadnych niepotrzebnych dodatków, zbędnych tekstów. Konkretnie i na temat. Przepisy są bardzo czytelne, przejrzyście opisany sposób przygotowania. Autorki podają również czas, poziom(...)najbardziej obiektywna ocena", wciska Wam dżem między palce. Czyli i tak pisze o swoich WŁASNYCH odczuciach. To tak gwoli przypomnienia.Wracając do książki (jak ja często odbiegam od tematu!). Przepisy są naprawdę w porządku - przyjemnie skomponowane smakowo, ciekawie i intrygująco zarazem. Niektóre połączenia znamy z codziennego życia, a inne zupełnie zaskakują i pretendują do skosztowania "na własnej skórze
W kuchni Karmel-itkiboczku i cukinii zajęło więcej czasu, niż zrobienie i zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki : (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak(...)powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. Po tym czasie wszystko nakładamy na talerz i można się zajadać :) Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam
Parowar FacetaIdealnym rozwiązaniem dla takich Pań domu jest rolada! Grunt, to dobrze połączyć smaki, a chyba wszyscy się zgodzą, że szpinak i łosoś to para idealna?! Podajemy dziś więc przepis na roladę, która będzie idealna dla bezglutenowców, oraz recepturę na to danie, które świetnie nada się dla fanów Dukana.Tym zrolowanym połączeniem obie podbiłyśmy serca naszych ukochanych. Jedna z nas usłyszała(...)którego możemy położyć pokrojoną mozzarellę.Całość zawijamy dość "ciasno".Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy do lodówki!Teraz już możemy kroić i rozkoszować się smakiem! :) Przepis (dieta Dukana i osoby po prostu dbające o linię):Czyli wersja odchudonaSkładniki:- 2 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego,- łosoś wędzony - 1 opakowanie,- 3 jajka,- 2 serki do smarowania
Wypisz Wymalujrestauracjach (że już o tych sklepowych, podgrzewanych pizzach nie wspomnimy) ten ciepły placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście! Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo(...)wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie
Wypisz Wymalujsposobów- lekkostrawne i najmniej kaloryczne są te ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania- tutaj możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy
peanutbuttermonsterwłaśnie z płaskurki!W raz z rozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać. Ale na obszarze Toskanii nigdy nie straciła na popularności. Stała się podstawą wielu tradycyjnych przepisów miejscowej kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie(...)też jest do niej podobna, ma posmak lekko orzechowy. Już żałuję, że przywiozłam z Toskanii tylko jedno opakowanie, całe już wykorzystałam (zrobiłam jeszcze "farrotto" - risotto z grzybami, na które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami
Chilli Czosnek i Oliwasię zorganizować. Taka obowiązkowość przydaje się też w innych dziedzinach życia i dużo ułatwia. A przecież nie robicie tego dla innych- robicie to dla siebie;) Większość publikowanych przeze mnie przepisów nadaje się na obiad czy przekąskę do zabrania w drogę. Oprócz wcześniej wymienionych może to być sałatka z tuńczykiem i rukolą, orzechowe ciasteczka owsiane, peanut butter granola bars
peanutbuttermonstergrupy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają ukrwienie mózgu oraz wspomagają odchudzanie. I jak tu nie kochać ryb? Przy okazji tego pysznego tematu podrzucam Wam dzisiaj prosty przepis na GENIALNĄ sałatkę z tuńczykiem. Szybka w przygotowaniu i baaaardzo smaczna. SKŁADNIKI: 100g świeżej rukoli 2 puszki tuńczyka w oleju 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy
peanutbuttermonsterzamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy Dzień Chleba, jest więc idealna okazja, by urzeczywistnić marzenia i podzielić się z Wami przepisami na chleby na zakwasie. A ponieważ chleby, które wypiekam są od początku do końca moim własnym wymysłem, a mój(...)zakwas znacznie odbiega od innych metod przygotowania, chcąc podzielić się z Wami przepisami muszę zacząć od przepisu na zakwas. Niewątpliwą zaletą tego zakwasu jest to iż nie trzeba go odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już
Smaczne Zdroweidealna alternatywa dla surowych ziemniaków, dzięki czemu zabiegana kobieta pracująca może przygotować pyszny obiad o wiele szybciej i bez zdzierania manicure przy ręcznym tarciu ziemniaków :) Wkrótce na blogu pierwsze przepisy z zastosowaniem płatków ziemniaczanych
Grunt to przepis!Można je znaleźć choćby TU, TU czy TU. Puenta okazała się jednak bezbłędna i co tu kryć, bardzo życiowa. Można z wagą i stoperem w ręku trzymać się przepisu, piec ciasto po raz -enty a i tak zakalec może się pojawić. A dlaczego? A bo tak!...No co pozostaje zrobić - tylko się z zakalcem polubić! :) Smacznego
Grunt to przepis!Ostatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)Loft. Możecie tak zamówić między innymi takie urocze kubeczki na babeczki jak na moich zdjęciach :) Konkurs jest banalnie prosty i przyjemny. Pamiętacie o przycisku Cook’d pod każdym przepisem? Dzięki niemu możecie dodawać na mojego bloga zdjęcia potraw które przygotowaliście z moich przepisów. I to właśnie to należy zrobić aby wygrać. Macie na to czas do końca lipca
Mienta blogtermoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie i prosto. Smacznego :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Przepis można znaleźć również na stronie BIOLEVITA, a konkretnie
Grunt to przepis!można też samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past.Od łacińskiej nazwy amarantusa pochodzi nazwa koloru szkarłatnego - czerwieni z domieszką różu i fioletu - taką barwę właśnie przyjmują amarantusowe kwiatostany. Przepis zapożyczyłam od Sandry z bloga Poranek na słodko, modyfikując go pod swój smak i większą ilość finalnego wypieku. Składniki na 8 muffinek o średnicy 7cm: 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
Grunt to przepis!wiem, że to dziwne :)). Sałatka jarzynowa od lat pojawia się na świątecznych stołach mojej rodziny (podejrzewam, że u Was także :)). Zbliża się Wielkanoc, więc mam nadzieję, że przepis na sałatkę przyda się początkującym fanatykom gotowania :). Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą pierś z kurczaka
Przepisy AleksandryZdrowe, beztłuszczowe ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne Fanaberie, lekko go modyfikując pod swój smak - dodałam m.in. trochę cukru trzcinowego, bo ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione bakalie. Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody goji
Grunt to przepis!