Drożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od niezawodnej Iny12 z forum Smaczny.pl. Drożdżówkę można upiec z dowolnymi dodatkami, z samą tylko kruszonką lub bez niczego.5 jajek10 dag świeżych drożdży1,5 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)1 szklanka oleju1 szklanka zimnego mleka5 szklanek mąki Wszystkie składniki, w takiej kolejności jak zostały
Praktyczna plZakwas zrobiłam według tego przepisu poniżej:Na ten przepis użyłam zakwasu, który ma ponad miesiąc.http://jollowanie.blogspot.com/search?q=zakwas+- nie cały słoik litrowy zakwasu ok.700ml- 10 g drożdży- 2 szklanki wody letniej- 300 g mąki razowej 2000- 300 g mąki chlebowej- 400 g mąki orkiszowe- 100 g otrębów żytnio - orkiszowych- łyżka soliDrożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby
Pasje JolkiPrzepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;).Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory.Zapraszam do wypróbowania.Od dzisiaj wszyscy kochamy(...)ciasto drożdżowe ;)Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto drożdżowe:1 szklanka cukru pudru50 g świeżych drożdży2 i 1/2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mleka 3 żółtka jaja kurzego L lub 4 małe Mszczypta soliaromat (opcjonalnie)1/2 kostki masłaPrzygotowanie:1 łyżeczkę cukru pudru rozcieramy z drożdżami oraz łyżeczką mąki w letnim mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15 minut.Reszt
Eat ShrimpsZabiorę Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna.Będziemy robili cannelloni! Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis, co dom to inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca
Z Kuchni Do KuchniBardzo mi miło, że po raz kolejny zostałam zaproszona do Książęcych Mistrzostw Smaku. Tym razem stanęłam przed wyzwaniem opracowania przepisu do nowego piwa Książęce Chlebowo-Miodowe. W zasadzie nie zastanawiałam się zbyt długo bo od razu do głowy wpadł mi pomysł na te burgery. Na pulled pork miałam ochotę od jakiegoś czasu. Pozostało tylko przygotować smaczne bułki i aromatyczną marynatę(...)około 15-20 minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy.Układamy je na przekrojonych bułkach.Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość surówki z czerwonej kapusty.Smacznego :)Przepis został skomponowany do piwa Książęce Chlebowo Miodowe i bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku
Mienta blogMoc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a
W kuchennym oknie Ewystanowiła wyśmienitą kolację z towarzystwie świeżego pieczywa. Bardzo zasmakował mi cytrusowy sos przełamany ostrością kuminu i papryki, choć dla mojego Męża był trochę za kwaśny.Polecam Wam także przepis na piyaz, turecką sałatkę z fasoli, z dość podobnych co Nahut Salatasi składników z pominięciem sera feta. Turecka sałatka z ciecierzycy Nohut Salatasına podstawie przepisu z tego blogaczas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwamamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę. Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje KuchcikowoCzas pieczenia: 40 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasmakiem chwil. U nas jednym z ciast, które ma przypisane całą długą kolejkę wspomnień, do której będziemy z biegiem lat dopinać kolejne wagoniki to "Niebo w Gębie". Rodzinny przepis, wyciągany niczym broń tajemna na najważniejsze życiowe momenty. Ciasto odświętne. Ciasto powtarzane od wielu lat. Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje(...)jakie ważne chwile będą w najbliższym czasie osłodzone tym magicznym dla nas wypiekiem :) Jedno jest pewne... te chwile będą bardzo smaczne i godne zapamiętania.Jeśli macie ochotę na więcej przepisów, kliknijcie tutaj: PRZEPISY.Aby nic nie umknęło: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj
Wypisz WymalujBywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal
Ciastkozercypieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich te, które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki
CiastkozercyTakie tam danie na szybko wymyślone, jednak bardzo smaczne i co ostatnio preferuję mało kaloryczne.SKŁADNIKI1 pierś z kurczakaprzyprawa do kurczaka30 dag. pieczarek1 cebulapół łyżki
W kuchennym oknie EwyPrzygotowanie chleba na zakwasie wcale nie jest trudne. Przepis , który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie.Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis ...Składniki; 1 kg mąki żytniej
Anioły w kuchniczekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB),4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB)A inne przepisy i te słodkie, i te bardziej wytrawne kryją się w tym miejscu: PRZEPISY.My wstawiamy kolejne ciasto do piekarnika, bo jak wiecie "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a Was pozdrawiamy
Wypisz WymalujJest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100
Kuchnia Łukasza