się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka.Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można ze mnie dworować, że w ten sposób(...)boki chleba olejem od razu po wyjęciu z piekarnika i foremek. Odczekaj co najmnie 12 gdzin, nim zaczniesz kroić chleb.En face.Chleb i kromka.Chleb i kromki.Miękisz z bliska.inspirował przepis z blogu Chleb - moja domowa piekarnia. Listopadowi chlebowypiekacze: Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka i kajzerka…Kuchennymi drzwiamiKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia
Grahamka, weka i kajzerkaCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana
Mała Cukierenkamasłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce do studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :) Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Zapraszam do pieczenia!Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg:550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)20 g świeżych drożdży(...)między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 4. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego!Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artlegendy. Jedliśmy go całą rodziną z tłuczonymi ziemniakami, które cudownie rozpływają się w zupie, zagęszczając ją oraz wzbogacając i uwydatniając jej smak.Moim zachwytom i wspomnieniom nie ma końca. Ponieważ przepis na barszcz odszedł wiele lat temu wraz z moją babcią, nie podejrzewałam, że kiedyś uda mi się odtworzyć ten smak. Na szczęście wiara czyni cuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się(...)liście laurowe, sól, pieprz oraz majeranek i gotujemy pod przykryciem. Ja swoim zwyczajem proponuję gotowanie na niewielkim ogniu, tak by zupa lekko bulgotała, przez ok godzinę. Jednak autorka przepisu pisze o 20 minutach.Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 30 minut (w oryginale 15 minut). Wyłączamy zupę i pozostawiamy do przestygnięcia na 2 - 3 godziny
Taste Of My DayDrożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od niezawodnej Iny12 z forum Smaczny.pl. Drożdżówkę można upiec z dowolnymi dodatkami, z samą tylko kruszonką lub bez niczego.5 jajek10 dag świeżych drożdży1,5 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)1 szklanka oleju1 szklanka zimnego mleka5 szklanek mąki Wszystkie składniki, w takiej kolejności jak zostały
Praktyczna plZakwas zrobiłam według tego przepisu poniżej:Na ten przepis użyłam zakwasu, który ma ponad miesiąc.http://jollowanie.blogspot.com/search?q=zakwas+- nie cały słoik litrowy zakwasu ok.700ml- 10 g drożdży- 2 szklanki wody letniej- 300 g mąki razowej 2000- 300 g mąki chlebowej- 400 g mąki orkiszowe- 100 g otrębów żytnio - orkiszowych- łyżka soliDrożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby
Pasje JolkiPrzepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;).Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory.Zapraszam do wypróbowania.Od dzisiaj wszyscy kochamy(...)ciasto drożdżowe ;)Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto drożdżowe:1 szklanka cukru pudru50 g świeżych drożdży2 i 1/2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mleka 3 żółtka jaja kurzego L lub 4 małe Mszczypta soliaromat (opcjonalnie)1/2 kostki masłaPrzygotowanie:1 łyżeczkę cukru pudru rozcieramy z drożdżami oraz łyżeczką mąki w letnim mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15 minut.Reszt
Eat ShrimpsZabiorę Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna.Będziemy robili cannelloni! Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie cannelloni- co region to inny przepis, co dom to inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca
Z Kuchni Do KuchniBardzo mi miło, że po raz kolejny zostałam zaproszona do Książęcych Mistrzostw Smaku. Tym razem stanęłam przed wyzwaniem opracowania przepisu do nowego piwa Książęce Chlebowo-Miodowe. W zasadzie nie zastanawiałam się zbyt długo bo od razu do głowy wpadł mi pomysł na te burgery. Na pulled pork miałam ochotę od jakiegoś czasu. Pozostało tylko przygotować smaczne bułki i aromatyczną marynatę(...)około 15-20 minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy.Układamy je na przekrojonych bułkach.Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość surówki z czerwonej kapusty.Smacznego :)Przepis został skomponowany do piwa Książęce Chlebowo Miodowe i bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku
Mienta blogMoc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a
W kuchennym oknie Ewystanowiła wyśmienitą kolację z towarzystwie świeżego pieczywa. Bardzo zasmakował mi cytrusowy sos przełamany ostrością kuminu i papryki, choć dla mojego Męża był trochę za kwaśny.Polecam Wam także przepis na piyaz, turecką sałatkę z fasoli, z dość podobnych co Nahut Salatasi składników z pominięciem sera feta. Turecka sałatka z ciecierzycy Nohut Salatasına podstawie przepisu z tego blogaczas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwamamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę. Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje KuchcikowoCzas pieczenia: 40 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasmakiem chwil. U nas jednym z ciast, które ma przypisane całą długą kolejkę wspomnień, do której będziemy z biegiem lat dopinać kolejne wagoniki to "Niebo w Gębie". Rodzinny przepis, wyciągany niczym broń tajemna na najważniejsze życiowe momenty. Ciasto odświętne. Ciasto powtarzane od wielu lat. Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje(...)jakie ważne chwile będą w najbliższym czasie osłodzone tym magicznym dla nas wypiekiem :) Jedno jest pewne... te chwile będą bardzo smaczne i godne zapamiętania.Jeśli macie ochotę na więcej przepisów, kliknijcie tutaj: PRZEPISY.Aby nic nie umknęło: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj
Wypisz WymalujBywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal
Ciastkozercypieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich te, które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :)Składniki
Ciastkozercy