poczochranymi włosami. Może to być bardzo przyjemny zwyczaj i taki moment podczas ciągłej gonitwy, kiedy wrzucamy luz i niczym się nie przejmujemy. Doskonale sprawdzą się wtedy pyszne gofry. Poprzedni przepis, który umieściłam na blogu, był niezły, ale czegoś mu brakowało. Postanowiłam go nieco zmodyfikować i... wow. Nam gofry bardzo smakowały. Puszyste gofry Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę wody(...)Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami, chociaż same lub tylko posypane cukrem pudrem są równie wyśmienite. Najlepiej w towarzystwie owocowej herbatki lub świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Gofry z tego przepisu są naprawdę leciutkie i puszyste. Gorąco polecam i życzę smacznego
Ratunku obiadokazji Dnia Matki, a przy okazji również moich imienin postanowiłam się zmobilizować i dodać nowy przepis. To kolejny pomysł na zdrowy, względnie dietetyczny obiad, którego przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Nam bardzo smakował i na pewno powtórzę to danie nie raz i nie dwa, a może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko(...)chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki konserwowe 1/2 cukinii 1/2 papryki przyprawy: zioła prowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek
Ratunku obiadpewna, że wiele osób, tak jak ja, przetestuje je z ciekawości. grafika pochodzi ze strony producenta - marki Knorr Opakowania sosów są niewielkie, wystarczają dokładnie na ilość podaną w przepisach (na odwrocie opakowań). Nie radzę próbować z większą ilością czy to warzyw czy np. wody lub śmietany. przykładowy przepis i skład - tu z Sosu na ciepło do szpinaku Na pierwszy
Pasja Smakuzapraszamy na dania z kaszą jaglaną. Oprócz mnie gotują: Marta, Martyna, Dorota, Angelika, Ania, Goa, Agnieszka i Marta. Ja dzisiaj zapraszam Was na danie, którego chciałam zrobić od dawna. Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. A dzięki tej akcji zmobilizowałam się i są. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza osobom, które twierdzą, że gołąbki bez mięsa to nie gołąbki. Przyznam(...)sama za bardzo w nie nie wierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo. Składniki: 1 główka białej kapusty 3 szklanki kaszy jaglanej 3 cebule sól, pieprz olej rzepakowy/olej konopny (w okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka
Pasja Smakujuż zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy raz. I powiem Wam, że nie do końca byłam pewna, czy piekąc go , podjęłam słuszną decyzję. W końcu chleb bez mąki brzmi trochę dziwnie... Jestem za tym, by jadać pestki dyni, słonecznika czy inne
Smaczne Zdrowesię od małosolnych m.in.ilością soli i tym, że należy je spasteryzować (by zakończyć proces kiszenia). Swoje własne kiszone ogórki na długie zimowe dni, jako skarbnica cennych witamin- bezcenne... Przepis bardzo godny polecenia. Te ogórki są zawsze chrupiące, idealnie przyprawione, po prostu najlepsze ! Składniki:- ogórki gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg)- gałązki kopru(...)ważne, że proces kiszenia został przerwany.Odstawiamy na półkę i mamy skarbnicę wielu cennych witamin na dłuuugi zimowy czas.Tak przygotowane ogórki są chrupiące i idealnie przyprawione. W mojej rodzinie ten przepis jest od wielu,wielu lat. Smacznego
Smaczne Zdrowecodziennie, nie wszystkim co prawda przypadł do gustu, no ale cóż- na temat gustów się nie dyskutuje... Niemniej uważam , że można go polecić, co niniejszym czynię. Taki domowy graham. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Przepis na 2 formy 21x10. Ja miałam jedną 27x10, a drugą mniejszą.Składniki:- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2000- 300g mąki orkiszowej białej - 750- 1,5 łyżeczki soli
Smaczne Zdrowenawet po 2-3 dniach. Chleb powalający wręcz na kolana, smakiem , zapachem, po prostu cudo. Niech Was nie zraża czas przygotowania, bo ja przyznam szczerze do tej pory takie przepisy omijałam szerokim łukiem, sama się teraz dziwię dlaczego... Chyba po części dlatego , że szukając chlebów na drożdżach zależało mi na ich szybkim wykonaniu: zamieszać , do wyrastania i do pieca. Szybka(...)chlebuś. Mój wyszedł niziutki ale to też ma swój urok. Taki super włoski chlebek. Można zrobić także z 1,5 porcji i wydłużyć troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.Składniki:- 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka)- 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik)- 300ml chłodnej wody- 15g świeżych drożdży
Smaczne ZdroweKolejne już - tradycyjne, czyli smażone pączki. Kolejne bardzo smaczne i kolejny mały zawód... :-(Zdesperowana kobieta w poszukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy
Smaczne Zdrowejakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Sk
Smaczne Zdrowekilku już lat, przynajmniej raz w roku, właśnie na Wielkanoc sprawiam mojej Rodzince super przysmak w postaci baby drożdżowej. Co jakiś czas zdarza się iż eksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką
Smaczne Zdrowejest łatwe w przygotowaniu ale smak wynagrodził cały poniesiony trud. Ciacho wyszło bardzo truskawkowe, meeega kruchutkie, rozpływające się wprost w ustach. Polecam bardzo! Warte każdej poświęconej mu minuty. :-)Przepis na blaszkę: ok.20x30cm* wprowadzając przepis odkryłam dlaczego moja masa serowa była zbyt puszysta i w związku z tym trudno rozprowadzało się na niej masę owocą, nieopatrznie dodałam zbyt dużą ilość kremówki
Smaczne ZdrowePtysie robiłam po raz pierwszy z niezawodnych przepisów pani Doroty /mojewypieki.pl / . Mogą być podawane z kremem karpatkowym lub po prostu z bitą śmietaną, myślę że w tym ich cały urok. Wykonane są z ciasta parzonego. Składniki: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub magaryny do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka śmietana kremówka(...)ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Śmietane ubijamy na sztywno można dodać cukier waniliowy aby podkreślić smak. Nakładamy na połówki ptysiów i przykrywamy czapeczką :) Podane z kawą montową- przepis tutaj Bon Appetit
Pudełko rozmaitościroku po raz pierwszy zdecydowałam się na upieczenie rogali marcińskich. W moim regionie nie ma takiej tradycji, a szkoda. Przyłączyłam się do pieczenia "Marcinki u Margarytki 2013". Przepis pochodzi stąd Kulinarne szaleństwa Margarytki. Czytając przepis rogale wydają się bardzo trudne do zrobienia. Ale w sumie robi się je dosyć łatwo. Jedynie co, to są czasochłonne. Ale jak większość
Ala piecze i gotujecieście francuskim. Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa. Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon
Mia Cucina Sofieta