angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać się posypać), zioła prowansalskie i niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy, dodajemy potem do gotowania. Wszystko już razem w garnku... :) mielenie wszystkich przypraw w moździerzu(...)woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchniąktórych dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym kolorze. Podobną przystawkę przygotowałam na warsztatach kulinarnych z dzieciakami, które poprowadziłam w czerwcu w Olsztynie (przepisy wg Anny Starmach). Dziś jednak przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym
Sajkofanka smakupizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz. Przepis podpatrzyłam u Dorotki. Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru(...)kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu
Moje domowe kucharzeniePączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :)Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków Składniki:1 szklanka mąki pszennej 4 jajka60 g masła 200 ml wody Olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis:W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień
Emcia PichciOstatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam
Mania Gotowanianajpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw, ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można je przyrządzić dzień wcześniej, gdyż kiedy smaki się przegryzą jest jeszcze(...)lepsze. Przepis zaczerpnęłam od Jamiego Oliviera, oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Jeśli chodzi o przyprawy to zamiast użytych przeze mnie możecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala.Danie wyszło pysznie i ostroJ A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmyThai Heritage. Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił
Mania Gotowaniatartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię).Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni(...)będzie bardziej puszysta. Wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcecie uzyskać. Wierzch tarty dekorujemy plastrami truskawek. A oto piosenka, która mi zawsze podnosi apetyt na czekoladę:) Przepis zgłaszam do akcji "Jedzenie z muzyką
Mania GotowaniaKlopsy podbiły moje serce, kiedy skosztowałam tych podawanych w Ikea. Raz udało mi się odtworzyć je ale niestety nie sfotografowałam mojego dzieła. Przepis z pewnością jeszcze powtórzę. Przepis, którym chciałam się dziś z Wami podzielić jest równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze
Mania Gotowaniaobiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji. Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam. Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek
Mania Gotowanianazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian na śmietanie. Jakiś czas temu styropian był prawie(...)wszystkich blogach, piekli go wszyscy. Ja go piekłam, ale przepisu na blogu nie było, teraz to nadrabiam, gdyż to ciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze jagodzianki. Oryginalny styropian smakuje prawie jak sernik z delikatnym posmakiem kokosów, jest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany sernik, ale jak ktoś nie piecze serników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem (lub 180°C bez). Następnie z tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same blaty (razem ma być ich trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny(...)masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami z karmelu. Przepis dostałam od mamy, ale jest to zmodyfikowana wersja tortu egipskiego z Moich Wypieków. Post Tort egipski pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudobrze zacznijmy od początku. W niedzielę zrobiłam sobie niespodziankę i zakupiłam książkę do której od dawna się zbierałam - "Kuchnia - przepisy z serca domu" Nigelli Lawson. Ubóstwiam tę kobietę! Niesamowicie bawiły mnie jej programy telewizyjne, zawsze gdy rozpoczynała sezon jej ubrania były w rozmiarze, jak na prawdziwą kobietę przystało - 40, natomiast końcówka każdej serii, to już rozmiary 44-46. I potem(...)mówiąc o tym, że dietetycy nie byliby z niej dumni, gdyż podaje swoim dzieciom potrawy z dużą ilością soli, cukru, a czasem i alkoholu. Jak nie kochać takiej niepoprawności. Przepis, który wybrałam, to - spaghetti ladacznicy - pasta alla puttanesca (w dokładnym tłumaczeniu - kurewskie spaghetti - ubóstwiam tę dosłowną nazwę jest równie intensywne jak smak potrawy, która rzeczywiście przez parę błędów, które popełniłam
Brzuszki Łakomczuszkijest. Można ją zamienić w układankę, wesołą zakładkę, karty "Piotruś" (pamiętacie czarnego Piotrusia?!) lub truskawkowe szałowe okulary! :) Na początku czytamy krótkie opowiastki o przygodach Cecylki, a następnie znajdujemy przeróżne przepisy. Rewelacyjny pomysł aby wykorzystać je ze swoimi Skarbkami w szczególności, że przepisy zawierają obrazki (od razu przypomina mi się moja pierwsza książka kucharska :)). I tak na przykład w książeczce "Cecylka
Brzuszki Łakomczuszkijestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się(...)widelec jednak potem chętnie sięga po niego z powrotem. Przepis całkowicie kopiuję ze strony Kuchnia Lidla. Aha i rada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ
Brzuszki ŁakomczuszkiJamie przekonał mnie do laksy z kurczakiem, a skoro w 15 minut, to czemu nie! Pojechałam do sklepu dokupiłam kurczaka i dynię (niestety nie było masłowej jak w oryginalnym przepisie, więc musiałam zdecydować się na najzwyklejszego "Jacka". Wprowadziłam jeszcze kilka modyfikacji, jednak nie powinny one mieć wpływu na czas przygotowania. Kolacja miała być gotowa na 21:30 więc zgodnie(...)łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam
Brzuszki Łakomczuszki