Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy.Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba(...)można zastąpić groszkiem ptysiowym.Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje.Uwagi do przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać łyżeczkę soku(...)użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadrobnych oczkach.Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.Do surówki(...)można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 litr zupy.Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody.Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła(...)bazylię, czy słodką paprykę.Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.Na koniec przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami(...)ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapieprzem. Wymieszać.Placki smażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.Podanie:Na talerze wyłożyć gorące placki ziemniaczane.Polać ciepłym gulaszem wołowym.Przyozdobić kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane.Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.Smak gulaszu można wzbogacić(...)sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy, nie gotować (zupę zestawić z ognia) i wymieszać.Zupę przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.Marchewkę można pokroić w plasterki zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach.Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki.Najlepiej(...)waży się w zupach.Boczek można zastąpić słoniną lub podgardlem. Ja kupuję boczek pokrojony w cienkie plastry, dzięki czemu bardzo łatwo się go kroi w niewielką kostkę.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamasę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka.Na naleśniki nakładać nadzienie i rolować.Przed podaniem naleśniki można jeszcze podpiec na maśle i oprószyć cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm).W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko(...)olejem.Do nadzienia można dodać jeszcze namoczone i odsączone rodzynki.Ciasto można również przygotować za pomocą trzepaczki, bez użycia miksera.Woda do naleśników może być zwykła z kranu, jak również mineralna.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskastopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku.Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku.Śmietanę(...)musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawarzyw.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.Przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Do przygotowania zupy można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora (opakowanie o wadze 450 g).Marchewkę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.Najlepszą śmietaną jest(...)można dodatkowo zagęścić mąką pszenną. Należy wówczas do miseczki ze śmietaną dodać mąkę, wymieszać, następnie wlać zupę, wymieszać i dodać do garnka z zupą i chwilę całość pogotować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagórna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut.Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek, od 40 do 50 ciastek. Mi wyszło 45 sztuk.Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam(...)goździki.Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć, a jeśli chrupiące - pozostawić bez szczelnego zamykania.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskarazem dusić (około 2 minut).Następnie dodać zasmażkę, wymieszać, krótką chwilę razem wszystko poddusić i zdjąć z ognia.Ewentulanie przyprawić jeszcze cukrem.Podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Należy bardzo pilnować marchewki podczas duszenia, aby się nie rozgotowała, bo powstanie papka zamiast ładnych kosteczek marchewki.Marchewkę należy dusić na małym ogniu, pod przykryciem i pamiętać o dość częstym(...)mnie z kotlecikami z kalafiora.Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać więcej wody.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kalafior może być zarówno świeży, jak i mrożony (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).Kalafiora i namoczoną bułkę należy bardzo dobrze odsączyć z wody.Masa na kotlety nie może być(...)przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Smak kotletów można wzbogacić dodając 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem, ale pominąć całkowicie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny.Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu.Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać
Gospodyni Miejskaokoło 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.W międzyczasie przygotować okrasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.Pierogi podawać ciepłe, oprószone podsmażoną cebulą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 40 pierogów.Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy płukać kapusty.Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem(...)podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie, farsz - Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska