przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:642/934)

DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 168

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem. Składniki: 2 kg rabarbaru 1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki ) kawałek około 5 cm korzenia imbiru

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 206

cebulę i czosnek. Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę. Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu. Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej. Smażyłam na  głębokim

potrawyregionalne
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 191

dodacie wówczas mniej mąki.  Przełożyłam ją do ziemniaków.  Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan.  Formowałam kluseczki. Kształt i forma zależy od Waszego wyboru. Wrzucałam je na posolony wrzątek. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, gotowałam je jeszcze przez kilkanaście sekund. Wyjmowałam

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 193

kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 217

doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.  Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański  do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.  W kuchni indyjskiej suszone owoce

potrawyregionalne
ORZECHY W MIODZIE 166

lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii.    Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 495

kolendry.     Mąkę przesiałam przez sitko. Dodałam cukier puder. Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek. Wbiłam żółtka. Ostatni składnik to masło. Posiekałam je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zagniotłam. Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Rozwałkowałam je na 0,5 cm płaty. Teraz czas na wycinanie ciasteczek. Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą

potrawyregionalne
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 257

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO      BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG    SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 249

reumatyzmie.  Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii  i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników  czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i  rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 207

soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu

potrawyregionalne
Placek serowo-kokosowy 167

Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron (ok 10 minut z każdej).  Przełożyć na talerz.  Podawać z jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Orzechowe racuchy ze smażonymi śliwkami. 175

łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 252

sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się

Plate of Joy
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 367

minut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu

Bon Ton Italia
Mleko sojowe ( soy milk ) 355

sojowe własnej produkcji - czy lepsze sprawdźcie sami. Pyszna jest jaglanka na takim mleku, jak dla mnie lepsza niż na ryżowym - ale to takie moje subiektywne:) Można je wykorzystać do ciasta naleśnikowego, wypieków itp. Mleko sojowe jak pisałam jest bardzo bogate z białko, zawiera również potas, który wspomaga serce i układ mięśniowy. Nie zawiera laktozy, niestety często powoduje alergię pokarmową. Składniki

apetytnapieczenie