sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się
Plate of Joyminut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu
Bon Ton Italiasojowe własnej produkcji - czy lepsze sprawdźcie sami. Pyszna jest jaglanka na takim mleku, jak dla mnie lepsza niż na ryżowym - ale to takie moje subiektywne:) Można je wykorzystać do ciasta naleśnikowego, wypieków itp. Mleko sojowe jak pisałam jest bardzo bogate z białko, zawiera również potas, który wspomaga serce i układ mięśniowy. Nie zawiera laktozy, niestety często powoduje alergię pokarmową. Składniki
apetytnapieczeniekalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory i odparować by powstał niezbyt gęsty sos. Kalafior rozdzielić na różyczki i ugotować na półmiękko
Gotowanie jest łatwenich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa
Roślinna - blog wegańskiPyszne ciasto, które uwiodło każdego kto tylko go spróbował. Ciężkie, czekoladowe brownie w zestawieniu z masą serową to połączenie idealne, które zawsze sprawdzi się świetnie. Do tego orzeźwiający i lekki mus truskawkowy.. Obłęd. Do musu można wykorzystać również truskawki mrożone. Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód brownie: 150 gram
Mango Papajaczasie dodać, 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszać/wyrobić. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Do bułki dodać białka i mąkę, wymieszać. Z ciasta wyrabiać okrągłe knedle. Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut. Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać. Podawać jako
królestwo garówdopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej
Smaczna Pyzasmażenia Cukier puder do posypania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając ( lub miksujac) dodawać stopniowo jajka, jogurt, budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec dodawania mąki zrobi się gęste i wówczas trzeba je przełożyć na blat i zagnieść rękoma. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać koła i w każdym dodatkowo małe
Maślane ciasteczkozrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem z PRL-u. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła
SMYKWKUCHNIżywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa
Przysmaki Karolkijedno z moich ulubionych "jedzeniowych" świąt. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Zadanie może nie będzie super, extra proste...bo poproszę Was o wykorzystanie makaronów - na słodko ! Róbcie ciasta, zapiekanki, sosy do makaronu i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy, byle by SŁODKO było ! Możecie korzystać z makaronów tradycyjnych, albo pełnoziarnistych. Może zaskoczycie mnie daniem słodkim, ale zdrowym
kolorowotorcikowoMąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego
Ostra na Słodkoosób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością
Powiedz dietom nie