przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:641/934)

Ciastka czekoladowo-chałwowe 178

sody oczyszczonej 1-2 łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki

Di gotuje
PLACKI Z DYNI 177

Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię.   Wszystko mieszam.  Smażę na patelni na oleju, aż uzyskają złoty kolor. Po przestudzeniu posypuję

potrawyregionalne
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 201

podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji,  ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja

potrawyregionalne
FAWORKI 137

mąka - tyle ile się wgniecie,  szczypta soli,  2 łyżki spirytusu  (dodaje się po to ,żeby faworki nie wchłonęły za dużo tłuszczu) Wszystkie składniki zagniotłam w luźne ciasto i cieniutko rozwałkowałam. Radełkiem pokroiłam placki na około 4 cm paski, zwijałam  i wrzucałam na rozgrzany olej- można zamiast niego użyć smalcu. Usmażone faworki wyłożyłam na papier który wchłonął

potrawyregionalne
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 197

zdrowotnych-żelazo ( 3 mg na 100 g)   Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność (100 g to 20-30 kcal).  Warto pamiętać, że mrożony traci swoje właściwości . Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w poście  o temacie naleśniki z owocami. W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur. Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda

potrawyregionalne
CIASTECZKA OWSIANE CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 171

Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane i orzechy. Wszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta  i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty

potrawyregionalne
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS 185

pracę przewodu pokarmowego,ułatwia trawienie.  Ananasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki. Dodawany jest też do różnego rodzaju ciast, a także do dań mięsnych. I właśnie dziś proponuję danie z tym egzotycznym owocem Składniki: piersi z indyka 4 ząbki czosnku żółta pasta curry jogurt bałkański świeży ananas kasza

potrawyregionalne
OPONKI SEROWE 190

spirytus. Miękką i  pokrojoną na kawałki margarynę Na koniec włożyłam do miski twaróg. Można dodać ser uprzednio mieląc go trzykrotnie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Podsypałam blat mąką,żeby ciasto się do niego nie kleiło,  ręcznie ugniotłam  i rozwałkowałam je na około 1-1,5 cm. Wykraiwałam koła foremką (można szklanką) a środki kieliszkiem. Tak przygotowane oponki smażyłam

potrawyregionalne
KLUSKI ŚLĄSKIE 213

gdzie oprócz ziemniaków gotowanych  dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być podawane z okrasą.  Składniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam

potrawyregionalne
KLUSKI LENIWE 169

maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej   2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam

potrawyregionalne
PLACKI ORKISZOWE 155

pokarmowego. Składniki: 2-3 łyżki płatków orkiszowych/owsianych/żytnich jajko 2-3 łyżki serka homogenizowanego W miseczce roztrzepałam jajko i wsypałam płatki orkiszowe . Dodałam serek homogenizowany. Składniki wymieszałam. Jak ciasto będzie za rzadkie,dosypcie po prostu więcej płatków. Odstawiłam je na chwilę,żeby napęczniały. Odrobina masła na patelnię i smażymy. Gotowe! Idealne na śniadanie lub przekąskę gdy czujecie głód

potrawyregionalne
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 182

szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam na blasze

potrawyregionalne
PYSZNE OPONKI SEROWE DRUGA ODSŁONA 159

posypania olej lub smalec Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli. Następnie cukier. Dodałam śmietanę. Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę. Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1,5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka. W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek. Smażyłam na rozgrzanym

potrawyregionalne
KOKOSOWE CIASTECZKA 191

kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania