Dżem z mandarynek to dżem o bardzo ciekawym smaku. Jest słodki (oczywiście), ale ma mocno wyczuwalną nutę goryczy. To sprawia, że jest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła. Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach
Milion SmakówCzasami przychodzi ochota na słodkie. Ciasta piec nie chciało mi się, ale zapiekankę makaronową na słodko zrobiłam. Bardzo lubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad. Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem. Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam
O kuchni z uczuciempuree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić. A ponieważ dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się zarówno na ostrą zupę jak i na słodkie ciasto. Możemy w ten sposób upiec każdy rodzaj dyni, jedyny warunek to wielkość, pozwalająca na włożenie do misy wolnowaru. Piekłam niedużą dynię Hokkaido. Zaletą tej metody jest również fakt
Stare GaryZaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce, aż się spienią. Dobrze potłuczone, niegorące ziemniaki wymieszać z ciepłym mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, sól . Wlać zaczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz. Formować ruloniki i zawijać jak kajzerkę. Gotowy supełek przełożyć na blachę z papierem
https:KKuchniaMniamdomowe masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je z gruszkami i drożdżowe bułeczki z truskawkami . Domowe masło orzechowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g orzeszków ziemnych 50 g cukru
Kulinarne przygody Gatitypolewę:resztę chałwy rozdrobnić do miski,w rondelku zagotować resztę śmietanki,dodać rozdrobnioną chałwę,,ciągle mieszając żeby się połączyły składniki. gdy polewa zgęstnieje zdjąć z ognia,ostudzić,i polać ciasto,schłodzić w lodówce najlepiej cała noc smacznego
Swojskie jedzonkołyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.) Ciastka piec (na złoty kolor
Di gotujekilka minut. Ostrożnie zlać, zebraną na dnie miski skrobie dodać do masy ziemniaczanej. G otowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Z iemniaki połączy ć, delikatnie osolić. W ymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem
SzczyptaSmaQDynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw
Mama Gotujepuree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego
Luźna Kuchniaszkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotujedyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki – przepis, który
Ostra na Słodkoodkwaszająco na organizm i pomaga w trawieniu. Stanowi jedną wielką inspirację dla kucharzy, kucharek, kuchcików ( np. takich jak ja... ). Można zrobić z niej np. pyszne placuszki, makaron, a nawet ciasta (na słodko!)... Co ciekawe, można ją jadać także na surowo. Ja nie praktykuję, bo nie lubię, ale podobno można i tak zdrowiej. Składniki (na 2-3 porcje
Kuchnia Elliedalej na taczkę i do domu. Trochę pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstał dynia w słoikach. Przyda się na później : do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie tylko. Dzisiaj baza do słoików. Składniki: Dynia Sól Wykonanie: Dynię myjemy i kroimy na kawałki ( duże ) i układamy na blaszce do piekarnika. Nie obieramy a skórą
Smaki Ewy