Zapraszam dzisiaj na przepis, który tak naprawdę powinien pojawić się dopiero w listopadzie przy okazji Św. Marcina i święta gęsiny, ale dzisiaj wychodzi 2 numer Magazynu "Maszkety" wydawanego przez śląską blogosferę, w którym to m.in został poświęcony rozdział gęsinie i wróżbom. Na potrzeby tego działu przygotowałam 3 przepisy z gęsią w tym poniższy tatar. Mam nadzieję, że zainteresuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikRany.. jak ten czas leci..Kolejny miesiąc minął..W miesiącu wrześniu opublikowałam tylko 37 wpisy...starałam się nadrabiać wstawiając zaległe przepisy i jakoś nie mogę się wyrobić z wolnym czasem...na dodatek pendrive mi nawalił i nie mam wszystkich zdjęć..Obserwatorów bloga mam ciut ciut więcej -199 ..a któregoś dnia było 200 ..no cóż..ktoś zrezygnował(...)wrześniu było ogółem 165 579 ,ciut więcej niż w zeszłym miesiącu... Cieszę się ,że zaglądacie do mnie...Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10..Pieczone ziemniaki Zupa-krem z cukinii Sałatka z pieczarek,papryki na zimę Schabowy
Moje domowe kucharzenieKurcze, dlaczego blogger czasami tak przebarwia zdjęcia... :( Cóż. Mimo to przejdę do Burrito. Ta potrawa pochodzi z "listy życzeń kulinarnych" mojego syna. Przepis zaczerpnęłam z jednego mojego ulubionego bloga jakim jest Kwestia Smaku. Trochę zmodyfikowałam przepis pod mojego syna. Ostro wyszło, ale bez przesady w ostrości smaku. Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, dzień przyjemny, pełen miłych
Blondynka GotujeWcześniej dodałam przepis na BIAŁĄ CZEKOLADĘ Z BAKALIAMI, a dziś postanowiłam przygotować domową mleczną czekoladę z orzechami laskowymi. Oczywiście zamiast orzechów możecie dodać rodzynki, jagody Goji i praktycznie wszystko, co lubicie :) Składniki (na jedną tabliczkę): 3 czubate łyżki oleju kokosowego 2 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 3 łyżki mleka 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka dobrego kakao(...)aluminiową. Wylewamy naszą czekoladową masę, a na wierzch wysypujemy posiekane orzechy. Mi masa zgęstniała na tyle, że orzechy mogłam docisnąć palcem :) Wkładamy do lodówki na 3 godziny. Gotowe! :) Ten przepis bierze udział w akcji: Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz
My Culinary ArtChleb z maszyny to o tyle fajna sprawa, że wszystko wrzucamy w odpowiedniej kolejności i gotowe. Wystarczy tylko czekać. Banalna sprawa ale przepis podam, bo wiem jak namęczyłam się by znaleźć przepis na chleb z maszyny w Internecie. Jakaś katorga. Nie wspominając o chlebie razowym lub z dodatkami. A ten chleb był przepyszny. Był... bo już dawno zniknął
Mango PapajaZadanie brzmi - Podejmij wyzwanie VICTORINOX i stwórz własny przepis inspirowany różnorodną kuchnią lub urzekającą kulturą Szwajcarii! Ja poszłam w słodkie klimaty a mianowicie słodka, krucha tarta z orzechami. Do krojenia której nie zastąpiony okazał się właśnie otrzymany jubileuszowy nóż Victorinox wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki. Produkty Victorinox, rozpoznawane i sprzedawane są na całym świecie i od zawsze(...)wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut. Wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji "Szwajcarskie Inspiracje
Ala piecze i gotujeprzypraw wzbogaca go, a dodatek cukru delikatnie je karmelizuje. Po spędzeniu ok. sześciu godzin w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C, znacznie zmniejsza ich objętość, ale w tym przepisie oto właśnie chodzi. Suszone pomidory następnie zalewam pół na pół zimną oliwą i olejem, dodaję świeży tymianek i rozmaryn, oraz po dużym, przekrojonym ząbku czosnku, a następnie pasteryzuję 30 minut(...)zalewie, będzie można potem wykorzystać do przygotowania innych dań. Suszone pomidory można jeść jak chipsy, zmiksowane można podać do makaronu. Z suszonych pomidorów można przygotować pyszną pastę do kanapek. Przepis na najlepsze domowe Suszone pomidory w zalewie: 2 kg pomidorów Lima sól morska ziołowa cukier trzcinowy czosnek granulowany zioła prowansalskie oliwa + olej świeży rozmaryn świeży tymianek ząbki czosnku Najlepsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron z rożnymi sosami, któż tego nie eksperymentował? Jednym z nich jej sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza
W kuchennym oknie EwyPulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól
W kuchennym oknie EwyCoraz więcej słyszy się o szkodliwości mleka zwierzęcego, a w sklepach można znaleźć mnóstwo rodzajów mleka pochodzenia roślinnego (mleko sojowe, kokosowe itd...) Dziś przedstawiam przepis na mleko migdałowe - można je dodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika(...)Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE. Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. No to zaczynamy! :) Składniki: 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody źródlanej (NIE mineralnej!) 1/ Migdały zalewamy wodą z kranu i wkładamy min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej
My Culinary ArtNo cóż czasami musimy uledz nałogom naszych dzieci, dlatego w dzisiejszym wydaniu jedzenie niezdrowe, ale smaczne. POTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki
W kuchennym oknie EwyWrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty
W kuchennym oknie EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na pomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny
Marta GotujeWitajcie kochani, dziś bez przepisu, ale równie ciekawie. 13 i 14 września odbył się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa (którego współorganizatorem był nasz Uniwersytet Warmińsko- Mazurski) w którym wzięłyśmy udział i przygotowałyśmy kilka smakołyków z produktów mleczarskich. Szczerze mówiąc nie spodziewałyśmy się takiej frekwencji i tego, jak szybko z tac znikną przygotowane przez nas przekąski(...)wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami i przekazała nam mnóstwo produktów, z których z resztą już przygotowałyśmy dużo nowych potraw, których zdjęcia wraz z przepisami umieścimy w notkach dla Was! Mamy nadzieje, że zdjęcia i relacja spodobała się Wam i nasze propozycje na użycie pyszneego twarogu wędzonego także
Symfonia SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W tym roku pierwszy raz zrobiłam sos pomidorowy do słoików. Zbierałam się już dawno za jego zrobienie. Jakiś czas temu zobaczyłam fajny przepis na blogu Marzeny i postanowiłam, że muszę koniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło
Marta Gotuje