przepis - 33114 przepisów (strona:75/2208)

Tagliatelle ze szparagami 255

Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili(...)dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z Kinder Bueno 381

czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak  w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchenne, z tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder Maxi. Brownie z Kinder Bueno Składniki: 300 g mąki 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym 237

zacząć sezon na chłodniki ! Tradycyjnie, jak co roku, sezon ten otwieram naszym klasycznym chłodnikiem. Natomiast w tym roku postanowiłam troszkę poeksperymentować... Do tej pory  robiłam go według klasycznego przepisu na  chłodnik litewski, ale zostało mi w lodówce trochę zakwasu na barszcz, więc postanowiłam go wykorzystać zamiast soku z kiszonych ogórków.  Eksperyment się(...)udał zarówno smakowo, jak i wizualnie ! Widzicie ten piękny kolor ? :-) Na blogu znajdziecie też inne przepisy na chłodniki: Chłodnik pomidorowyChłodnik: pomidory ogórekGazpacho, hiszpański chłodnikZielony chłodnik z fetąChłodnik ogórkowy Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Składniki: 1 duży pęczek botwinki  1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 6 rzodkiewek startych

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 201

wrocławski Rynek zobaczyć stoiska z regionalnymi europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu ze smakiem rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy europejski przepis. Muszę się pochwalić, że zajęłam II miejsce przepisem na domowe truskawkowe lody z karmelizowanym rabarbarem. Potem na scenie pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 255

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli  Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne. Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach

Kulinarne przygody Gatity
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 249

duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt końcowy - pyszny !Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy letni deser z jagodami 268

moich ukochanych truskawkach teraz na straganach królują jagody. Zapraszam więc na pierwszy w tym sezonie przepis z tymi smacznymi i zdrowymi owocami, czyli na jogurtowy deser z jagodami. Lekki, prosty do zrobienia i niezbyt słodki. W przepisie poniżej, do formowania deseru użyłam kilki plastikowych foremek, ale oczywiście deser możemy zrobić w jednym większym naczyniu.Natomiast wielbicielom słodszych deserów polecam dodać

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 246

fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika 241

pomyślą, że oszalałam, ale na prawdę jest dokonały. Zachęcam :-).Oto więc szybka sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 216

Ostatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli(...)przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebkówCzas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jagodami 198

serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść. Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie

Kulinarne przygody Gatity
Kurki w sosie śmietanowym 272

sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje na 2 porcjeCzas przygotowania: 45 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 207

razem w naszej cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w lipcowej piekarni razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi. Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane

Kulinarne przygody Gatity
Domowy biały ser 199

kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój własny domowy biały ser, wyprodukowany na bazie kefiru wyhodowanego przy użyciu grzybka. Tak więc dziś przepis na domowy biały ser. Jeśli będziecie chcieli go wykorzystać do zjedzenia na słodko należy dodać do niego tylko szczyptę soli.Jeśli zrobisz domowy biały(...)zamieść jego zdjęcie pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Domowy biały ser Składniki: 1 litr mleka 3,2% pasteryzowanego w butelce lub w folii (nie UHT) 250 ml domowego kefiru około 1/2 łyżeczki soli  Wykonanie: Mleko podgrzewamy do 85 stopni Celsjusza, przyda nam się tutaj długi szklany tremometr

Kulinarne przygody Gatity
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 227

razem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne  tiropsomo, czyli  greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski. Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników(...)też to od razu polecam, bułeczki są pyszne.W oryginalnym przepisie  dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano. Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą Proporcje na 4 sztuki Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli

Kulinarne przygody Gatity