upieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym i oryginalnym dodatkiem
Kulinarne przygody GatityNajwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na zakwas na żurek i na czerwony barszcz. Dziś też pojawi się przepis na zakwas, ale z dodatkiem płatków owsianych. Lubię nowości, a takiego zakwasu jeszcze nie robiłam.Zakwas będzie gotowy
Kulinarne przygody Gatityrazem w naszej kwietniowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia pomidorowego jasnego chleba orkiszowego z sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga Leśny zakątek, który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto(...)minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Chleb studzimy na kratce. Moja uwaga: Dana w swoim przepisie pisze, że ciasto jest luźne, ale z każdym złożeniem staje się bardziej sprężyste. Moje wyszło jednak trochę zbyt luźne i następnym razem dam nieco więcej mąki. Chleb Dany piekli
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga
Kulinarne przygody GatityMoje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili(...)dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko
Kulinarne przygody Gatityczytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchenne, z tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder Maxi. Brownie z Kinder Bueno Składniki: 300 g mąki 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityzacząć sezon na chłodniki ! Tradycyjnie, jak co roku, sezon ten otwieram naszym klasycznym chłodnikiem. Natomiast w tym roku postanowiłam troszkę poeksperymentować... Do tej pory robiłam go według klasycznego przepisu na chłodnik litewski, ale zostało mi w lodówce trochę zakwasu na barszcz, więc postanowiłam go wykorzystać zamiast soku z kiszonych ogórków. Eksperyment się(...)udał zarówno smakowo, jak i wizualnie ! Widzicie ten piękny kolor ? :-) Na blogu znajdziecie też inne przepisy na chłodniki: Chłodnik pomidorowyChłodnik: pomidory ogórekGazpacho, hiszpański chłodnikZielony chłodnik z fetąChłodnik ogórkowy Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Składniki: 1 duży pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 6 rzodkiewek startych
Kulinarne przygody Gatitywrocławski Rynek zobaczyć stoiska z regionalnymi europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu ze smakiem rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy europejski przepis. Muszę się pochwalić, że zajęłam II miejsce przepisem na domowe truskawkowe lody z karmelizowanym rabarbarem. Potem na scenie pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne. Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach
Kulinarne przygody Gatityduży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt końcowy - pyszny !Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą Składniki
Kulinarne przygody Gatitymoich ukochanych truskawkach teraz na straganach królują jagody. Zapraszam więc na pierwszy w tym sezonie przepis z tymi smacznymi i zdrowymi owocami, czyli na jogurtowy deser z jagodami. Lekki, prosty do zrobienia i niezbyt słodki. W przepisie poniżej, do formowania deseru użyłam kilki plastikowych foremek, ale oczywiście deser możemy zrobić w jednym większym naczyniu.Natomiast wielbicielom słodszych deserów polecam dodać
Kulinarne przygody Gatityfetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej
Kulinarne przygody Gatitypomyślą, że oszalałam, ale na prawdę jest dokonały. Zachęcam :-).Oto więc szybka sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika Składniki
Kulinarne przygody GatityOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli(...)przygotujesz te chlebki, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebkówCzas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku
Kulinarne przygody Gatityserii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść. Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie
Kulinarne przygody Gatity