No cóż czasami musimy uledz nałogom naszych dzieci, dlatego w dzisiejszym wydaniu jedzenie niezdrowe, ale smaczne. POTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki
W kuchennym oknie EwyWrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty
W kuchennym oknie EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na pomidorową, która jest moją ulubioną zupą. Najbardziej lubię ją z ryżem ale niekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny
Marta GotujeWitajcie kochani, dziś bez przepisu, ale równie ciekawie. 13 i 14 września odbył się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa (którego współorganizatorem był nasz Uniwersytet Warmińsko- Mazurski) w którym wzięłyśmy udział i przygotowałyśmy kilka smakołyków z produktów mleczarskich. Szczerze mówiąc nie spodziewałyśmy się takiej frekwencji i tego, jak szybko z tac znikną przygotowane przez nas przekąski(...)wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami i przekazała nam mnóstwo produktów, z których z resztą już przygotowałyśmy dużo nowych potraw, których zdjęcia wraz z przepisami umieścimy w notkach dla Was! Mamy nadzieje, że zdjęcia i relacja spodobała się Wam i nasze propozycje na użycie pyszneego twarogu wędzonego także
Symfonia SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W tym roku pierwszy raz zrobiłam sos pomidorowy do słoików. Zbierałam się już dawno za jego zrobienie. Jakiś czas temu zobaczyłam fajny przepis na blogu Marzeny i postanowiłam, że muszę koniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło
Marta GotujePaluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych. Przepis na ciasto jest taki sam. To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym(...)znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTowarzystwa Dietetyki oraz Kruszwicy SA. Projekt nazywa się "Dieta dla serca", czyli jak pomóc Polakom obniżyć cholesterol, wspomóc ich serce wprowadzając zdrową, racjonalną dietę. Publikacja zawiera dietetyczne przepisy ze zdjęciami z merytorycznymi komentarzami dietetyków w oparciu o produkty Optima Cardio i Optima Omega 3. Książka jest przeznaczona głównie dla osób mających problemy z cholesterolem, czyli grupy najbardziej narażonej(...)której znajdują się przepisy na kolorowe, zdrowe i smaczne dania przygotowane z produktów łatwo dostępnych w sklepach. "Dieta dla Serca" odbywa się pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz firmy Kruszwica SA, producenta margaryn Optima Cardio i Optima Omega 3, skutecznie obniżającej cholesterol. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikByła prośba o jakiś fajny i szybki przepis na obiad z prawdziwkami. Bardzo proszę! Spaghetti z prawdziwkami przepis
SMYKWKUCHNIkoziego. Pastę możecie wykorzystać także jako dodatek do krakersów czy paluszków grissini - ja mam takie ciasteczka z oliwą z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - smakują z pastą wybornie! Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie w ramach wspólnego gotowania potraw z pieczonej papryki na akcję Shinju "Paprykujemy 5". Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia i Mirabelka. Domowa pasta(...)pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego
Chilli Czosnek i OliwaKrakowie. Szczegóły znajdziecie tu: Warsztaty z Bankiem Żywności Już teraz mogę Wam powiedzieć, że przewidujemy niespodzianki i że naprawdę warto przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe. Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M):1/2 szkl. suchego kuskusu;1 pojedyncza pierś kurczaka;marchewka;pietruszka;seler - kawałek (może być naciowy);1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony
Miksturownikkruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję.Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam.Składniki przepisu oryginalnego:- 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić)- 130g masła lub po 65g masła i margaryny- 10 żółtek
Smaczne Zdrowekrótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcjach: Ten przepis znajdziecie również na stronie ŚWIAT CIAST. Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz
My Culinary ArtCiastka owsiane z kajmakiem Przepis na przepyszne ciastka owsiane przełożone kajmakiem. Przepis jest naprawde banalnie prosty, najważniejsze to przypilnowanie ciastek w piekarniku, aby się nie spaliły. Przełożyłem je kajmakiem z puszki, ale można zastąpić go nutellą . Składniki 100 g margaryny 50 g mąki 125 g płatków owsianych 110 g cukru 2 jajka 100g kajmaku Przygotowanie 1. Margarynę roztapiamy
zjem to blog kulinarnyCzy lubimy pierogi? Wydaje się ,że tak, tylko każdy ma swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni królowały przeważnie pierogi ruski. Wszystkim smakowały
W kuchennym oknie EwyJeżeli lubimy śledzie to moja propozycja na pewno zaspokoi wasze smaki. Polecam śledzie przyrządzone inaczej niż tradycyjnie. Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1
W kuchennym oknie Ewy