musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych... Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam na wedlinydomowe.pl i postanowiłam zrobić sama pasztetową według przepisu Beiota, Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne a smak rewelacyjny ! Znajdziecie też u mnie przepisy na inne wyroby domowe, np. domowa polędwicę wędzoną, domową
Kulinarne przygody GatityChoć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski. Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten ryż już jakiś czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym cin.cin. Tym razem ryż przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze
Kulinarne przygody Gatitywiemy co chcemy ugotować. Ja też nie miałam koncepcji na szybki obiad, ale gdzieś wpadły mi w ręce fotki quesadillas. Poszperałam w necie i na hiszpańskiej stronie z przepisami znalazłam ten przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmodyfikowała ;-) Quesadillas z kurczakiem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona cebula
Kulinarne przygody GatityPrzedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" ! Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe, tym razem od Halusi.Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską
Kulinarne przygody GatityOryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko
Kulinarne przygody GatityDziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka2
Kulinarne przygody GatityZainspirowana przepisem Marty Gessler postanowiłam popełnić tę sałatkę. Jest idelana na wieczorną letnią przekąskę. Nie trzymałam się dokładnie przepisu, bo nie miałam wszystkich składników, ale myślę, że takie odstępstwa można przeżyć ;-). Tabbouleh, letnia sałatka Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól
Kulinarne przygody GatityPrzepis wypatrzony na blogu Crispy Biscuits. Wymarzony sposób na schłodzenie się w te upalne dni. Przepis nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy boski ! Mrożony jogurt truskawkowy Składniki na 2 porcje 200 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego 60 g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy do pojemnika
Kulinarne przygody Gatitymoje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą
Kulinarne przygody Gatitykiedy stałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu Kulinarne wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki:500 g truskawek3 duże łyżki musu rabarbarowego400 g jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki cukru250 g śmietanki kremówki 30%Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego
Kulinarne przygody Gatitynimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam wiele hiszpańskich przepisów i nic... Kalmary zawsze wychodzą pyszne, ale nigdy takie jak w Hiszpanii. Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares
Kulinarne przygody GatityKolejna fala upałów za nami, a mnie został po nich przepis na szybki chłodnik. Ale ponieważ zapowiadają, że lada moment zrobi się znowu gorąco, to może komuś się przyda przepis na odświeżającą zupę ? :-). W tym sezonie robiłam kilka chłodników, miedzy innymi gazpacho, chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy, ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej
Kulinarne przygody GatityZaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana.Przy okazji też dołączam z tym przepisem do co miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach, która prowadzi na swoim blogu Wisła.Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można
Kulinarne przygody Gatity