przepis - 33114 przepisów (strona:63/2208)

Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 334

Truskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie... a jak dla mnie nie dość, że najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych(...)biszkoptów. Przygotowanie:     Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej

Aga w kuchni
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 183

Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie przepadałam za zwykłymi mielonymi- zawsze wolałam schabowego :) to mimo wszystko te kotleciki mają w sobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj.Składniki

Aga w kuchni
Likier espresso 797

Przepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera.  Jest to wspaniała książka z przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam się

Aga w kuchni
Sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto bez pieczenia. 297

truskawek, perełki srebrne. Przygotowanie:     Do sera dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy 1,5 żelatyny fix do deserów, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny(...)przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy mus truskawkowy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy ciasto będzie już gotowe, dekorujemy je srebrnymi perełkami

Aga w kuchni
Nalewka porzeczkowa 132

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki

Aga w kuchni
Dekorowanie potraw 156

Dekorowanie potraw" - dania ładnie podane bardziej smakują. Jest to kolejna książka, którą chciałabym polecić. Znajduje się w niej wiele przepisów, a każdy z nich udekorowany jest z gracją i nutką lekkiej wyobraźni :) Wszystkie przepisy są przygotowane w szklanych i przezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie.Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem

Aga w kuchni
Galaretka z truskawkami 174

Mieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka nam przestygnie zalewamy nią truskawki, pozostawiając miejsce na krem. Szklanki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie ubijamy schłodzoną kremówkę. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy(...)lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza, choć troszkę go zmodyfikowałam

Aga w kuchni
Litewskie kibiny. 395

Składniki na 15-25 kibinów: 1 kg wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka Vegety 450+50 g margaryny 1 kg mąki 4 jajka 200 g śmietany

Kuchnia Łukasza
Kaczka pomarańczowa. 214

Skladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól

Kuchnia Łukasza
3 sposoby na kolorowy ryż. 235

1 sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda

Kuchnia Łukasza
Kurczak z jabłkami. 174

Składniki na 10 osób: Kurczak o wadze 2,5 kg 5 kwaśnych jabłek 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy

Kuchnia Łukasza
Lukier ozdobny. 144

Składniki: 200g masła 500g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło o temperaturze pokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3

Kuchnia Łukasza
Sałatka Cezara 428

Składniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka

Kuchnia Łukasza
Caprese 369

Składniki: 3 pomidory 250g mozzarelli łyżka oliwy suszona lub świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory myjemy i krojimy w cienkie plastry. Mozzarellę także krojimy w cienkie

Kuchnia Łukasza
Szopska sałatka 351

Składniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania