Przepis pochodzi z książki "Likiery" Dr. Oetkera. Jest to wspaniała książka z przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam się
Aga w kuchnitruskawek, perełki srebrne. Przygotowanie: Do sera dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy 1,5 żelatyny fix do deserów, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tortownicę wykładamy okrągłymi biszkoptami i przelewamy masę serową. Wstawiamy masę do lodówki, aż ser nam stężeje. W tym czasie miksujemy truskawki (możemy je trochę posłodzić) i dodajemy 1/2 żelatyny(...)przygotowując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylewamy mus truskawkowy na sernik i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy ciasto będzie już gotowe, dekorujemy je srebrnymi perełkami
Aga w kuchniPrzepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Porzeczki
Aga w kuchniDekorowanie potraw" - dania ładnie podane bardziej smakują. Jest to kolejna książka, którą chciałabym polecić. Znajduje się w niej wiele przepisów, a każdy z nich udekorowany jest z gracją i nutką lekkiej wyobraźni :) Wszystkie przepisy są przygotowane w szklanych i przezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie.Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem
Aga w kuchniMieszamy i odstawiamy. Gdy galaretka nam przestygnie zalewamy nią truskawki, pozostawiając miejsce na krem. Szklanki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie ubijamy schłodzoną kremówkę. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy(...)lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza, choć troszkę go zmodyfikowałam
Aga w kuchniSkładniki na 15-25 kibinów: 1 kg wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka Vegety 450+50 g margaryny 1 kg mąki 4 jajka 200 g śmietany
Kuchnia ŁukaszaSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukasza1 sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 10 osób: Kurczak o wadze 2,5 kg 5 kwaśnych jabłek 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 200g masła 500g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło o temperaturze pokojowej kręcimy na biały krem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy około 3
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 3 pomidory 250g mozzarelli łyżka oliwy suszona lub świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory myjemy i krojimy w cienkie plastry. Mozzarellę także krojimy w cienkie
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na 2 kubeczki gorącej czekolady: 100g czekolady 200ml mleka 3% łyżeczka masła Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy wodę do 70 stopni, a na rondelek stawiamy misę
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru
Kuchnia Łukasza