Chciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Składniki na keksówkę o długości
Ze smakiem i z pasjąPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia ŁukaszaŁopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiezawodne i pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej - o ile wytrzymają!!! SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 margaryna marmolada dowolna, ja daję różaną
W kuchennym oknie EwyDziś przedstawiam przepis na ciasteczka, jak dla mnie doskonałe! Aż wstyd się przyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto było Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto
karmelowytropiki, a Bałtyk to nie ocean oblewający piaszczyste plaże RPA, więc na chłopski rozum hasło „świeże owoce morza” powinno być brane przez pół. Czeluście internetów pełne są przepisów na krewetki, przegrzebki i ośmiornice. Osobiście znam przypadki spożywania owoców morza bo tak wypada , a nie dlatego, że smakuje. Jak już pewnie wiecie mam w swoim dużym zadku mody i obowiązujące trendy(...)trucków ani sok z pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki
ladykitchenJest nadal piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego(...)granatowe owoce dzikiego bzu, gdyż niedojrzałe nie nadają się do przerobu ze względu na zawartość niektórych substancji szkodliwych dla zdrowia. Substancje te nie występują w owocach dojrzałych.Za udostępnienie przepisu dziękuję ks. Ryszardowi.Inspiracja "Nalewki" - Elżbiety Adamskiej
Proste Potrawymięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu Przepis na te kotleciki podejrzałam na blogu u Marzenki , której bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, które wyglądają bardzo ciekawie
Marta GotujeSurówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło, 1
W kuchennym oknie Ewyrazem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne(...)ciepłym, wyłączonym już piekarniku, a kiedy przestaną być gorące i staną się nieco wystudzone posypujemy je przesianym cynamonem i cukrem pudrem, a kolejno.. delektujemy się, smacznego! (; W przepisie wykorzystałyśmy produkty Kamis- życie ze smakiem! oraz nabiał firmy Polmlek- smacznie polecamy
Symfonia SmakówPrzepis na sernik pochodzi ze strony mojeciasto.pl z przepisu Kasia bo to twoje ciasto. Sernik jest bardzo puszysty i pyszny.Składniki:ciasto kruche: 100 g margaryny,100 g cukru pudru,225 g mąki,1 jajko,masa serowa:1 kg sera twarogowego,150 g margaryny,200 g cukru,7 jajek,1 budyń waniliowy,1 łyżka mąki ziemniaczanej,szczypta soli,dekoracja:polewa
Aga w kuchnimiały być trójkąty i trzeba zawijać... ale jakie te trójkąty? jak je zawijać? No i z pomocą przyszła do mnie koleżanka Ania, upiekłyśmy 2 blachy pysznych rogalików. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami Ani. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień, w pierwszy dzień dość mocno są wyczuwalne drożdże. Następnym razem dałabym ich o 10 g mniej :) Składniki
Aga w kuchniOstatnio koleżanka dała mi przepis (dzięki Aga!) na pyszny muffinki z coca colą. Są pyszne, czekoladowe i bardzo wilgotne! Przepis wart wypróbowania :)Składniki: 1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 szklanka coca coli, 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowejPrzygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy
Aga w kuchniTruskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie... a jak dla mnie nie dość, że najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych(...)biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej
Aga w kuchniInspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie przepadałam za zwykłymi mielonymi- zawsze wolałam schabowego :) to mimo wszystko te kotleciki mają w sobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj.Składniki
Aga w kuchni