przepis - 33114 przepisów (strona:579/2208)

Fit majonez 264

Długo szukałam zdrowego zamiennika majonezu i wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie

Kulinarny Pamiętnik
Chlebek z żurawiną 205

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto miodowe 560

Składniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody

Kulinarny Pamiętnik
Zdrowe frytki z selera i marchewki 228

Składniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i

Kulinarny Pamiętnik
Zupa szczawiowa 153

I to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego

Kulinarny Pamiętnik
Domowa wędlina 227

Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

Kulinarny Pamiętnik
Tarta jabłkowa z budyniem 266

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2

Kulinarny Pamiętnik
Kruche pierożki ze szpinakiem 240

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z białej kapusty 289

Składniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku

Kulinarny Pamiętnik
Leczo warzywne 380

Składniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia

Kulinarny Pamiętnik
Ogórkowo-koperkowy serek wiejski 212

Pyszny i pięknie zielony serek wiejski z ogórkiem i świeżym koperkiem - idealny na lekką i zdrową kolację. Polecam :-) Składniki: jeden serek wiejski 7 cm kawałek ogórka

Kulinarny Pamiętnik
Budyń rabarbarowo-wanilowy 157

Ostatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową

Kulinarny Pamiętnik
Koktajl rabarbarowy 173

  Składniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka * dodatkowo - do podania: szczypta

Kulinarny Pamiętnik
Zdrowe frytki i talarki ziemniaczane 350

Świetna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Składniki (na jedną dużą porcję): cztery

Kulinarny Pamiętnik
Zielone szparagi zapiekane z jajkiem 156

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania