PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 321Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco
RAROSSA
CIASTO HERBACIANE 203Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na
RAROSSA
USZKA WIGILIJNE 266Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza
RAROSSA
KOMPOT WIGILIJNY 215Fotka zksiążki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni
RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 188Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą
RAROSSA
ZAKWAS BURACZANY 250Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku
RAROSSA
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 203Do świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki z ciasta, które leżakowało ponad miesiąc. Jako pierwsze
RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 259Etap I Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje
RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 543Po 5 dniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas
RAROSSA
MASA MAKOWA 196Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia
RAROSSA
SERNIK Z MAKIEM 220Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co
RAROSSA
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 321Kruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników, ciasta z owocami, szarlotki, a także do babeczek, które są bardzo
RAROSSA
BABECZKI 224Kruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast
RAROSSA
SERNIK 237Wilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masłaszklanka cukru
RAROSSA