Trochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie
Niezły MłynekPóki są trzeba korzystać... jeżyny bo o nich mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce
Bernika - moj kulinarny pamietnikWegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za
Poezja smakuGrillowane faszerowane piersi kurczaka, grillowane zielone szparagi i krojona sałatka caprese, idealnie smakują w letnim słońcu. Danie przygotowałam samodzielnie w Restauracji Oaza, gdzie zostałam zaproszona z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie
Ala piecze i gotuje"Nawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia Francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko
bastalenaMoje pierwsze w życiu warsztaty gotowania, rok 2007, Szkoła Gotowania Kamis w Hotelu Sheraton, śmiało mogę stwierdzić, że niezły ze mnie sushi maker ;) Uprzejmie dziękuję
Moja smaczna kuchniaCzemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine- z tym, że
Buniabaje w kuchniGdy się jest głodnym to chce się szybkie danie :) takim szybkim daniem jest właśnie leczo. Można w zasadzie wrzucić do niego wszystko co się ma w
Słodkości i nie tylkoGdy kilka lat temu przeprowadziłam się do Holandii wstyd się przyznać niewiele potrafiłam wyczarować w kuchni. Przez wiele lat maniakalnie zbierałam książki i czasopisma kulinarne, tak
W mojej holenderskiej kuchniJako że w ciągu tygodnia nie mam specjalnie czasu na to by godzinami wystawać w kuchni, a razem z mężem po całym dniu pracy lubimy zjeść
W mojej holenderskiej kuchniDziś gościmy na obiedzie moją ulubioną rodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki
W mojej holenderskiej kuchniQuiche. Co to właściwie takiego? No więc, to nic innego jak tarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa
W mojej holenderskiej kuchniBoeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem
W mojej holenderskiej kuchniChałka. Ta słodka, drożdżowa bułeczka, jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej
W mojej holenderskiej kuchni