Lavas, turecki chlebek z patelni 239Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów. W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do
Kulinarne przygody Gatity
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki 304Za oknem ciągle upał, muszę powiedzieć, że marzę choć o paru kroplach deszczu dla ochłody. Niestety deszczu ani widu, ani słychu, schłodzę się więc od środka
Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 256Oto szybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą 235Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla
Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 338Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest
Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory 324Dziś na blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął za szykowanie zapasów
Kulinarne przygody Gatity
Tarta warzywna 218Dziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe
Kulinarne przygody Gatity
Toskańska przyprawa ziołowa 186Dziś zabieram Was w podróż do pięknej, słonecznej i aromatycznej Toskanii. A wszystko za sprawą Małgosi z bloga Po prostu Marghe u której
Kulinarne przygody Gatity
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 294Tatar z górnej zrazowej z piklowanymi warzywami Dziś na blogu krótka relacja z Lekcji gotowania z wołowiną QMP, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski, ambasador programu Dobra
Kulinarne przygody Gatity
Curry z ziemniakami i fasolką 272Curry warzywne, to fajne lekkie danie lunchowe lub nawet obiadowe. Gdy za oknem temperatura spada lekko, fajnie jest się posilić czymś na ciepło. Obok ziemniaków
Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 302Panini to bardzo fajna alternatywa dla klasycznej kanapki czy też sandwicha. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego
Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 227Dziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu
Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 180Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z czerwonej cebuli 247W czasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć
Kulinarne przygody Gatity
Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa 269Sezon na przetwory w pełni. Jak co roku, oprócz zapasów słoikowych mrożę także owoce, warzywa i zioła. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób możemy
Kulinarne przygody Gatity