Najprostsza tarta z zielonymi szparagami 260Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie
Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar 272Sezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze
Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 221W ostatnią sobotę 24 maja na zaproszenie Agencji Synertime miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "Kuchnia makaronowa we włoskim stylu".
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 216Już pora zacząć sezon na domowe lody ! Od tej pory miska do kręcenia lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie
Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym 241Za oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik
Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowa letnia sałatka 232Upał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka
Kulinarne przygody Gatity
Pesto z buraka liściowego Mangold 238Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam pesto bazyliowe, pesto z rukoli z bazylią, pesto z
Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 229Dzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych
Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z owocami i kruszonką 221Zrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A
Kulinarne przygody Gatity
Masło czosnkowo-ziołowe 236Sezon grillowy w pełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też
Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 206Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 208Oto kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus
Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 256Kupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji 280Dziś na blogu kolejna letnia i kolorowa sałatka, która cieszy również ucieszy nasze oczy. Muszę przyznać, że do tej pory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam
Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 218Dzisiaj na blogu kolejna wersja domowych lodów owocowych. Zasmakował nam karmelizowany rabarbar dodany do lodów truskawkowych, więc postanowiłam go wykorzystać też do innych
Kulinarne przygody Gatity