Pasta twarożkowa z pstrągiem 240Oto kolejna propozycja na szybką i pyszną pastę rybną na bazie białego sera. Dzisiaj wykorzystałam wędzonego pstrąga, który jest bardzo delikatny i aromatyczny. Do tego
Kulinarne przygody Gatity
Chleb litewski słonecznikowy 251Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 338Dzisiaj chyba najbardziej klasyczna sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem. Od lat podawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też
Kulinarne przygody Gatity
Ozorki w sosie chrzanowym 209Ozorki, mają tyluż zwolenników co przeciwników, ale to ulubione danie mojego męża, więc przygotowuję je na specjalne życzenie. Moje dziewczyny omijają wtedy kuchnie dużym lukiem :-). Jedno
Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 224Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji. Jego twarzą został Dariusz
Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 428Nie macie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu ? Nie macie ochoty na ciężkie majonezowe sosy ? W takim razie pewnie moja dzisiejsza propozycja się Wam spodoba. Z
Kulinarne przygody Gatity
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 228Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni
Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 244Tradycji musi się stać zadość ! Małymi krokami zbliża się koniec Karnawału, Tłusty czwartek jest już na wyciągnięcie ręki... oznacza to, że nie ma zmiłuj, trzeba
Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 241W ramach Tygodnia Restauracji Groupon, którego II edycja trwa w dniach 17-23. 02. 2014 roku dzięki Groupon odwiedziłam kolejną restaurację, tym razem
Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 229Karnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa
Kulinarne przygody Gatity
Pizza hawajska 227Po internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy
Kulinarne przygody Gatity
Chleb wileński żytni 285Jak już pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam
Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 430W naszym domu lubimy zupy. Zarówno te klasyczne, pochodzące z naszego podwórka, takie jak zupa grochowa, barszcz ukraiński czy zalewajka, jak
Kulinarne przygody Gatity
Kurczak słodko-kwaśny 434Kurczak słodko-kwaśny to jedno z pierwszych chińskich dań jakie zrobiłam samodzielnie wiele lat temu. Pochodzi ono z książki kucharskiej "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (w oryginale
Kulinarne przygody Gatity
Chleb drwala 214Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe mieszanki chlebowe. Znalazłam
Kulinarne przygody Gatity