Przed nami kolejny długi weekend, rodzinne biesiadowanie przy stole będzie na pewno, a zatem ta propozycja świetnie się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam! Składniki; 4 plastry schabu 10 dag szpinaku świeżego 1 cebula. sól, pieprz 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju kilka orzechów włoskich Przygotowanie; Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała(...)pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje
Apetyczna babeczkaNastępnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję schab 160 g , pietruszka korzeń 100 g , kasza pęczak 50 g , mleko(...)natka pietruszki 1 pęczek , młoda marchew z natką 1 szt. , musztarda Dijon 1 łyżeczka , majeranek, liść laurowy , słodka papryka , sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku
SzczyptaSmaQserka użyłam do moich schabowych pierożków. Chciałam aby mozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini mozzarelli 7 suszonych pomidorów z oleju sól,pieprz 2 jajka bułka tarta olej lub smalec do smażenia Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą(...)pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego suszonego pomidora. Mięso złożyć na pół, formując pierożka. Brzegi każdego pierożka skleić za pomocą tłuszka. Następnie gotowe pierożki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka
Monia miesza i gotujeSkładniki: 7 plastrów schabu bez kości 1 duża cebula 14 pieczarek sól, pieprz masło klarowane olej ziele angielskie, liść laurowy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki lubczyku 2 ząbki czosnku vegeta natur szklanka kaszy gryczanej niepalonej całej (taka zawiera więcej cennych składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą(...)pieprzem, stłuc lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano schab z obu stron. W międzyczasie w średnim garnuszku rozgrzewamy masło klarowane - około 1 łyżki i podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pieczarki przekrojone na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki. Przyprawiamy, dodajemy ziele i liść oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Gdy zmiękną
Zasmakuj KuchniDanie to, jest pomysłem na drugie życie, dla schabu, czy innego mięsa upieczonego na święta, które często stoi w lodówce, a my już nie mamy co z nim zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki: schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka 2 suszone pomidory rozmaryn papryka słodka(...)ostra sól, pieprz Schab podsmażyć na oleju, aż się lekko zarumieni, następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody (powinna lekko przykrywać mięso). Na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i dodać do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, pomidory pokroić, dorzucić do mięsa. Doprawić, i dusić przez ok 20 min, W razie
Idę coś wszamaćjuż pieczywo chrupkie ale to jest rewelacyjne, jadło by się je i jadło :) Produkty Incola polecam szczególnie dla alergików. Dzisiaj chlebek proponuję z pyszną pastą z cieciorki i pieczonym schabem. Zapraszam :) Składniki na pastę : 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 plaster upieczonego schabu 2 łyżki majonezu lub oliwy(...)oliwek 1mały ząbek czosnku Dodatkowo czarne oliwki Pieczywo chrupkie gryczano-ryżowe Incola Wykonanie : Do blendera przekładamy: cieciorkę razem z sokiem, pokrojony w kawałeczki plaster upieczonego schabu,2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek jak wolicie i ząbek czosnku. Wszystkie składniki miksujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chrupkim pieczywem posypanym szczypiorkiem i z dodatkiem oliwki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinijak się mają do oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. Schab teriyaki smażony z warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej(...)kapusty pekińskiej olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj propozycja dania mięsnego, czyli schab zwijany z szynką i serkiem pieczony w rękawie. Rolada nadaje się na zimno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu aby ją przygotować :)Do rolady użyłam musztardy Parczew . Jeśli przepis Wam się podoba to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg schabu 2 cebule około(...)łyżka czerwonej papryki 3 ząbki czosnku do pieczenia 2 ząbki czosnku do natarcia mięsa 1/2 szklanki oleju 2 kostki rosołowe mięsne Winiary 2 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie : Schab myjemy i osuszamy, zaczynając z boku w koło delikatnie obkrawamy mięso tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy
Sama słodycz i szczypta chiliSkoro brniemy w klimacie świąteczno - noworocznym, to mam dla Was propozycję mięsną :-) Robiliście już kiedyś schab ze śliwkami? Ja robię od niedawna i powiem Wam, że polubiłam bardzo :-) Dziś zaproponowałam Wam wersję ze śliwkami moczonymi w alkoholu - myślę, że jest ciekawsza, ale piekłam też mocząc śliwki w wodzie ;-) Możecie popróbować obu i zdecydować, która bardziej Wam odpowiada :-) A może macie(...)jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi? SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce całkowicie) i odstawiamy
Czary - gary w kuchniszczególnym fanem mięsa surowego nie jestem, a może raczej nigdy nie byłam, nie jest tajemnicą - w końcu już tu o tym nieraz wspominałam. I ten schab jest olejnym przykładem na to, że do wszystkiego można się przekonać... Bo jakby nie patrzeć to wędlina dojrzewająca jest jednak mięsem surowym... a że smacznym, to już zupełnie inna bajka :-) Nie zrażajcie się czasem(...)który jest potrzebny do przygotowania tego schabu, bo tak naprawdę robi się on sam wymagając jedynie niewielkiej pomocy z Waszej strony ;-) W efekcie końcowym jest genialny! Pod warunkiem, że cienko go pokroicie :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego
Czary - gary w kuchnidodatkiem ziół prowansalskich, to polecam spróbować. Mnie smakuje o wiele bardziej niż np. z samym majerankiem. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1 czubata łyżka soli 1/2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich Schab myjemy, osuszamy i związujemy lub wkładamy w siatkę masarską. Sól i zioła mieszamy razem i nacieramy nimi mięso(...)następnie umieszczamy je w lodówce na ok. 24 godziny. Po tym czasie wkładamy schab do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę. Upieczony zostawiamy w worku w uchylonym piekarniku aż całkiem wystygnie. Zimny dobrze jest schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej się pokroi
Czary - gary w kuchniSkładniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie należy przewrócić mięso. Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzewamy smalec z oliwą, doprowadzamy do wrzenia, kładziemy ostrożnie osuszony schab. Smażymy w ten sposób od 5-15 minut, zdejmujemy(...)garnek z zawartością do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjmujemy schab, odsączmy z nadmiaru tłuszczu i jest gotowy do spożycia. Smacznego
kgwjanczewoniedzielny obiad porcja mięsa być musi. Taka to już nasza polska tradycyjna. Zamiast nudnych schabowych polecam takie zraziki z warzywami. Pycha! Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry(...)każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Do gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut
Z Majeczką w kuchnitego także kilka zbędnych rzeczy. Jak zawsze. Na szczęście dzisiaj niedziela, więc też będę mogła trochę odpocząć. Zanim pojadę z Hugusiem do lekarza, przygotuję obiad dla chłopaków. Zrobię im schab w warzywach – jedno z dań, które bardzo mi smakowało w sanatorium. Od razu po powrocie odtworzyłam je po swojemu w mojej kuchni i bardzo je polubiliśmy. Mięso do obiadu przygotowane(...)taki sposób jest delikatne i soczyste. To świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta. Polecam. Składniki: • plastry schabu bez kości (dowolna ilość), • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • natka pietruszki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy • ziele angielskie, liść laurowy • krupczatka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć plastry schabu i lekko podsmażyć z obu stron. Odstawić z ognia
W mojej kuchni