Proponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz(...)czosnek niedźwiedzi -2 jajka -mąka pszenna -olej -odrobina masła Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przygotowujemy ciasto. Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wyrósł.. Dodajemy jajka i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany
Maminek kulinarnymusicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda karkówka również się sprawdzi. Na niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe. Zachęcam(...)zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym
Obiad gotowydużej ilości tłuszczu. Poza tym, jeden zraz z farszem wychodzi całkiem duży. Jak dla mnie to był na dwa razy...:-) Składniki - porcja na 2 zrazy kawałki schabu - lepiej żeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm 2-3 małe ogórki kiszone 2 duże plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda(...)sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie. Rozbity schab potraktować pieprzem i solą. Wewnętrzną część mięsa posmarować musztardą - ja używam musztardy kremskiej. Na musztardę rozsmarować chrzan tarty. Nie należy smarować całej powierzchni rozbitego mięsa - najlepiej posmarować ok 3/4 powierzchni, pozostawiając jeden bok czysty. Ten bok będzie końcówką
Ze smakiem bez glutenurazem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czarny sezam do posypania W garnku(...)pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je razem z cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta
VioletoweKucharzenieSchab krótko gotowany to przepis idealny na święta Wielkanocy a trzydniowe przygotowanie idealnie wpasowuje się w trzy dni Wielkiego postu jednakże samo przygotowanie jest nieziemsko proste. Składniki : 2 kg schabu wieprzowego 2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ząbków czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół(...)małym ogniu i ponownie zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy przez noc ponownie w najchłodniejszym miejscu. Dzień 3 : Schabowego wyjmujemy z zalewy i zawijamy w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce. Schab krótko gotowany pokrojony w grubsze plastry możemy podawać na ciepło np z sosem chrzanowym natomiast cienko krojony będzie świetnym dodatkiem do kanapek
Mechanik w kuchniSchab czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień. Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny. SKŁADNIKI: 700 g schabu surowego bez kości 100 g śliwek suszonych Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 /2 łyżeczki
Gotowanie PatkiPieczone roladki to pyszna propozycja i alternatywa dla klasycznych roladek. Do ich przygotowania użyłam schabu, który oprószyłam przyprawami a następnie skryłam w środku świeży szpinak i mozzarellę. Polecam nie tylko sobą będącym na diecie, zasmakuje każdemu :) Roladki schabowe z mozzarellą i szpinakiem Składniki : 2 plastry schabu bez kości 100 g mozzarelli świeży szpinak sól i pieprz do smaku(...)czosnek granulowany oliwa Przygotowanie : Schab oprószam sola i pieprzem. Rozklepuje układam świeży szpinak i mozzarelle, oprószam czosnkiem. Zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami. Opiekam na oliwie po 2-3 min z każdej strony i przekładam do naczynia. do zapiekania. Zapiekam w 200 stopniach przez około 20 - 25 min pod folią, odkrywam polewam powstałym sosem i dopiekam do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosób nie raz, nie dwa, miało okazję próbować roladek w sosie serowym, ale niestety przygotowując używając do przygotowania fixa w proszku. Przedstawiamy zatem nasz własny sposób na wykonanie przepysznego schabu w pysznym, aromatycznym sosie, bez konieczności dodawania proszkowych wspomagaczy. SKŁADNIKI (10 - 12 roladek): 10 - 12 plastrów schabu tyle samo plastrów wędliny (dość słonej) 8 plastrów żółtego sera serek typu Almette(...)sobie są dość słone, co może nie wymagać użycia soli. Kilka łyżek sosu przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po dnie. Dopiero na nim będziemy układać roladki. Schab rozbijamy na kotlety, każdy z nich z dwóch stron doprawiamy solą i pieprzem Z jednej strony smarujemy kremowym serkiem i układamy na nim po plastrze wędliny oraz kawałku żółtego sera
Kuchnia od dwojgaPyszna rolada ze schabu z zielonymi dodatkami-zielonym nadzieniem i zieloną przyprawą. Roladę upiekłam z przeznaczeniem na kanapki ale można także podać ją na ciepło jako danie obiadowe np. z sosikiem i kluseczkami. składniki: 1,3 kg schabu 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego czubryca zielona pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera feta 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki wody(...)bulionu Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony ser i dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia. Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić na noc do lodówki. Potem przełożyć
Monia miesza i gotujeCiąg dalszy ciekawych pomysłów na obiad ze schabu. Zamiast smażyć tradycyjnego schabowego, zajrzałam do lodówki i wpadł mi do głowy ten przepis. Zawsze mam w domu jakiś ser, zawsze coś zielonego. Ciasto francuskie też lubię mieć, gdyż w razie sytuacji podbramkowej, można z niego wyczarować coś słodkiego, lub, jak w tym przypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie(...)schabu bez kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego 1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) soli i pieprzu Schab w kawałku marynujemy
PichceniomaniaSchab z pończochy ... dlaczego tak... czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze (pończochy, rajstopy) ? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą. Nie wyobrażam sobie powiesić mięso owinięte w jakiś „plastik” (rajstopy robione z tworzyw sztucznych …). Tym razem przygotowałam karkówkę z mangalicy. Sposób przygotowania taki sam, jak zwykłego schabu czy karkówki, jednak smak zupełnie inny. Mangalica to rasa świń, która powstała(...)wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem. Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa. 1 kg schabu lub karkówki ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli, 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili, papryka Mięso oczyścić. Wymieszać sól z cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym
królestwo garówzawsze proponuję domowe wyroby dla każdego :) "dla chcącego nic trudnego" Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na kliknij tutaj Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru, pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz, papryka, oregano.... Najpierw przyprawiamy solą i cukrem... ...potem wcieramy czosnek(...)końcu pozostałe przyprawy. Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na 36-72h zależy kiedy chcemy go sparzyć... gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy papierem i przewracamy na druga stronę. Po peklowaniu parzymy :) gotujemy wodę i wkładamy mięso... gotujemy na małym ogniu 10 min i wystawiamy do ostudzenia, po tym czasie razem z mięsem
chleba naszegoSzybkie i proste danie. Idealne z kluseczkami makaronem czy ryżem. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Lekko obsmażyć cebulkę, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Dodać kawałki mięsa i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Obsypać mąką, dodać przecier pomidorowy i wlać
Kuchnia PokoleńKolejny pomysł na fasolkę szparagową, której nie da się nie lubić ;) Składniki: 05kg schabu 200g fasolki szparagowej łyżka bułki tartej łyżka masła bazylia, zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól, pieprz szklanka wody Przygotowanie: 1. Schab kroimy na plastry o grubości 3cm i dokładnie rozbijamy. 2. Przyprawiamy całość i odstawiamy na godz do lodówki. 3. Między czasie na patelnie wrzucamy(...)łyżke masła, fasolkę i posypujemy bułką tartą. 4. Podsmażamy do momentu zbrązowienia bułki. 5. Faszerujemy: schab, plaster sera żółtego, fasolka szparagowa i zawijamy. 6. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i czekamy aż ładnie przyrumieni się z każdej strony. 7. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 20-30min, podlewając wodą, jeśli jest taka potrzeba. 8. Podajemy z dowolnym dodatkiem. Smacznego! WARTOŚCI
FITBUuKBardzo szybki i smaczny obiad, który można przygotować w 20-25 min :) Kupiłem schab żeby zrobić wędlinę i jak rozpakowałem okazało się, że nie zużyję całego... i tak powstał pomysł na szybki gulasz :) Ostrym nożem wykrawamy, to co jest niepotrzebne do peklowania... ... z 1,5 kg schabu wyszło 1/2 kg ścinek :) Mięso kroimy w kostkę(...)się zagotuje, to przyprawiamy mięso solą, pieprzem... i dodajemy do garnka... Jak się przegotuje... dodajemy paprykę... śmietanę i już :) ...nakładamy gorący, smaczny gulasz i jest obiad :) Okrojony schab przewiązałem sznurkiem, przyprawiłem... ...i teraz w lodówce się pekluje
chleba naszego