Niby zwykły, panierowany schab, a jednak trochę inny. Przepis powstał z modyfikacji przepisu na karkówkę podpatrzonego na blogu Di gotuje . Tak przygotowany schab często gości na naszym stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche. 1 kg schabu bułka tarta smalec do smażenia Martnata: 2 jajka
Praktyczna plPolecam proste przygotowanie domowych wędlin. Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne kawałki, z których robimy gulasz lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę... Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 5 ząbków(...)wylewamy soki, które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok. -- -- Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie. Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik ustawiamy na środkową moc grzania... Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia
chleba naszegocienkich kotletów schabowych 1/2 młodej cukinii 3 pomidory śliwkowe kawałek twardego sera koziego 3 gałązki świeżego tymianku lub majeranku sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, oregano, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć. Cienko rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem i ziołami. Obsmażyć z obu stron na oleju. Trzy plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cukinię(...)zetrzeć na grubej tarce. Wyłożyć na trzech plastrach schabu. Delikatnie posolić. Posypać oregano i tymiankiem. Na cukinii wyłożyć kolejne trzy plastry schabu. Na wierzch zetrzeć ser, a na serze ułożyć przekrojone plastry pomidorków. Posypać oregano i tymiankiem, na wierzch można położyć gałązki świeżego majeranku
Czerwień i błękitLubicie schab ale tradycyjne kotlety już się przejadły? Nam też...dlatego pomyślałam sobie, że może warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami(...)też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek czosnku kawałek papryczki chilli 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś szybka i pyszna propozycja – tortilla z serem korycińskim, kukurydzą, schabem i ziołami. W kila chwil możemy przygotować danie, które nie tylko syci ale też cieszy smakiem. Idealne na letnie dni, kiedy nie chcemy zbyt długo stać w kuchni. Polecam Miłego i smacznego dnia. Składniki: 1 tortilla 1 liści sałaty rzymskiej kawałek sera korycińskiego (trójkącik) – polecam Ser Koryciński(...)Swojski Bielec 2 łyżki kukurydzy z puszki około 1-2 łyżek łagodnego ketchupu 2 plastry schabu wędzonego parzonego szczypta 18 ziół Ojca Mateusza – nabyła w sklepie eSłoneczko opcjonalnie łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie: Na 1/4 tortilli układamy porwany w rękach liści sałaty rzymskiej. Następnie nakładamy na sałatę kukurydzę, pocięty w paseczki schab wędzony parzony, wymieszamy ketchup z 18 ziołami Ojca
Słodkie okruszkiczęsto przyrządzam je na obiad. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, dodatek startej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Siekacz zmiękczający do mięsa Sposób przygotowania: Plastry schabu i karkówki rozbijamy dość cienko, oprószamy(...)solą i pieprzem. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, smarujemy nią kotlety z karkówki, przykrywamy schabem, lekko dociskamy dłonią. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy na pół godziny do piekarnika
Bajeczna KuchniaFenkuł warzywo przypominające cebulę na pierwszy rzut .Natka przypomina koper jednak w smaku raczej na anyż bym powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa. Składniki: schab 4 plastry pieczarki 2 szt 4 plastry sera fenkuł ( natka z 2 fenkułów) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam(...)rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam ,położyłam na każdym plastrze schabu. Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plastry i położyłam na fenkule( natce fenkułu) i na to plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron
Różowa kuchniaŁatwy w wykonaniu schab na pyszny obiad lub kolację. Schab płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia. Posypujemy solą, pieprzem i papryką wg własnego uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach i 1/3 kostki smalcu. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką. Smalec wkładamy na spód naczynia. Tak przygotowane mięso
chleba naszegoŚrednie Przystępne Przepis na aromatyczny i soczysty schab pieczony. Składniki schab bez kości Marynata: 4 łyżki musztardy sarepskiej 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka „Delikatu do mięs” 1 cebulka pokrojona w piórka 1 łyżka smalcu Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie marynaty: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać […] Artykuł Schab pieczony pochodzi
PysiaGotuje.plprzecier pomidorowy 2 łyżki 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki sól do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaków Cykoria Dodatkowo: schab 300 g żołądki drobiowe 400 g Wykonanie: Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki. Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.Do garnka przekładamy schab
Różowa kuchniaSchab jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie
Smaki Ewywysokim poziomie, ale zacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest bardzo zwięzła. Kiedy ją otworzyłam nie wiedziałam co wybrać przez to, że pozycji było tylko kilka, a przyzwyczaiłam się już(...)wielostronnicowych menu. Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ nie za bardzo lubię słodkie akcenty typu śliwka
Karola gotujesamymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym(...)kolorze - schab zawsze kupujemy z kością, dzięki temu mięso już po obróbce jest bardziej soczyste - kupujemy schab "normalnej" wielkości, zbyt duży oznacza, że był wycięty z bardzo dużej, tym samym przerośniętej i tłustej świni. - warto zawsze poprosić aby Pani w sklepie, pokroiła już mięso z kością, zazwyczaj w sklepach są do tego piły, będziemy mieć już sprawę z głowy - mięso
SMYKWKUCHNIDziś prosty, klasyczny przepis na pyszny obiad. Schab duszony z cebulą to danie, które jest naprawdę szybkie i łatwe do zrobienia. Mięsko wyszło delikatne, miękkie i aromatyczne. Schab podałam z ryżem i surówką z białej rzodkwi i marchewki . S kładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego smalec
magiczna kuchnia KasiTakie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :) Składniki - 6 plastrów schabu - 6 plastrów szynki - 6 plasterków sera żółtego - 10 dkg sera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany(...)szklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy
Kuchnia z widokiem na ogród