spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchnitego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki. SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml ciepłej maślanki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, szczypta soli Dodatkowo: marmolada do nadziewania, lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie smarujemy jajkiem wierzch, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy lukrem
słodki bratekDziś zapraszam serdecznie na smakowite rogaliki! :-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki śmietany - 1 dkg drożdży - 20 dkg margaryny do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 1 łyżka cukru - 1 cukier waniliowy Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Margarynę siekam, łączę z mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce przez ok. 1 godz., a następnie rozwałkowuję na cienkie(...)ciasto (ok. 2 mm). Formuję duże koło, kroję na 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła pizzę), nakładam powidła, zwijam w rogaliki. Piekę ok. 15 min. w temp. 190 ' C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie
Wielopokoleniowotrochę może o tym, co robię, gdy nie bloguję, bo, jak się okazało, nie samym blogowaniem młoda matka (ok, może i już nie taka młoda) żyje.… Continue reading Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem
brunetkawkuchnimaku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines(...)każdym rogu. Zawijamy rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem
Życie zaczyna się w kuchniMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż... dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem(...)pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku...:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś
Zasmakuj Kuchniwidth: 2px; border-color: #ffffff; border-style: solid; padding: 5px; font-size: small; font-weight: bold; } table.GeneratedTable thead { background-color: #ffffff; } Parówki w cieście Nadziewana tortilla Boczek ze śliwką Rogaliki z serem Tortilla z papryką Kąski kurczaka Zapiekane kabanosy Hot dog Grilowany ananas Pieczone ziemniaki Rogaliki z kiełbasą Tortilla z szynką Grzanki z czerwoną cebulą Ziemniaki faszerowanee Focaccia z pomidorkami
Gotowanie i blogowaniePrzepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania(...)minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową
BullioDynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać. 400 g mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania(...)deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję
wesoła kuchniaJakiś czas temu miałam okazję po dzielić się z Wami przepisem na pyszn e rogalik i wiedeński e . Zamierzam upiec je na Boże Narodzenie więc już dziś przygotowałam domową masę marcepanową , która jest jednym z e składników tych znakomitych ciasteczek. składniki: 1 1/2 szklanki migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 białko(...)zmieliłam partiami w młynku do kawy, wymieszałam z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami. Całość wyrobiłam na gładką masę i schłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że zdążę wykorzystać ją do rogalików, bo jest tak pyszna, że wyjadamy ją tak po prostu, jak marcepanowy batonik
babka w formieSzybkie, proste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub nutellą. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki szklanka kwaśnej śmietany 18% kostka masła Nadzienie z twarogu (opcjonalnie): 0,5 kg twarogu (nie mielonego) 5 żółtek 1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości
IMPRESJA SMAKUzobaczyć jak najwięcej i jak najszybciej. Sama przypominam słodkiego wyraka. Wybałuszam oczy w każdym kierunku i nie dowierzam w ten piękny widok na miasto. Robimy chwilę przerwy na słodkiego rogalika. Po dwóch sekundach cwany gołąb podchodzi pod same nogi i śmiało próbuje skubać z nadzieją na jakieś okruszki. Zaznaczę, że dbam by nie upuścić żadnego, więc ptaszysko może szukać szczęścia(...)gdzieś indziej. Zadowolona, że go przegoniłam wracam do rogalika. Chwila ciszy i nad naszymi głowami rozdziera się przeraźliwy krzyk mewy, która jak krążownik bada co jemy i daje znak swoim koleżkom – tu jest jedzenie. Po kilku sekundach pojawiają się kolejne. Zajmują stanowiska na latarniach i bacznie nas obserwują. W obawie przed sceną jak z „Ptaków” Hitchcock
Pink EnvelopeKażdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Kruche rogaliki „prześladowały” mnie w myślach już od dawna, ale ciągle brakowało mi czasu, by się za nie zabrać. Na szczęście udało mi się je w końcu upiec, a przy zwijaniu miałam sporo zabawy. Czy wy też […] Artykuł Rogaliki
Wiszniówkakilkakrotnie (przepisy tu , tu i tu ); nie były całkiem oryginalne, ale o niebo bliższe prawdziwym niż te:D Choć autorka nazywa je świętomarcińskimi nie miejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie(...)masy. Dodać miąższ z wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować w prostokąt, pokroić na długie trójkąty. Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut. (Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie!) Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp
6nieboWypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest
Moje Małe Czarowanie