przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:52/112)

Croissant z awokado i jajkiem 112

Kolejna szybka propozycja na śniadanie gdzie możemy wykorzystać gotowe rogaliki francuskie. Jeśli do tego ładnie je podamy to mogą być częścią Wielkanocnego śniadania.  Polecam! Składniki : * croissant * 1/4 awokado * sok z cytryny  * 1 jajko * łyżka oleju z pestek winogron * sól, pieprz * rzeżucha  * opcjonalnie pomidorki koktajlowe, nasiona słonecznika i świeża bazylia Przygotowanie : Rozgrzać olej i usmażyć jajko sadzone. Rogalika

Magiczne Życie Marty
ROGALIKI TWAROGOWE, TRZY SKŁADNIKOWE + FILMIK 122

Rogaliki to świetna i pyszna słodka przekąska. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób, z trzech składników wyszło elastyczne, gładkie ciasto. Rogaliki nadziałam pysznymi powidłami i upiekłam. Wyszły kruche, pachnące i smaczne. SKŁADNIKI : 250 g twarogu półtłustego 250 g masła 3 szklanki mąki

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche rogaliki z marmoladą 123

grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak na zdjęciu,   na każdy kawałek nałożyć łyżeczką marmoladę i zwijając ku środkowi uformować rogalikiRogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku

kulinarnyswiatdomi
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 155

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki(...)części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo

Walijskie Pichcenie
Vanillekipferl 166

Vanillekipferl Niemieckie waniliowe rogaliki, które potrafią swym smakiem zauroczyć -  bardzo kruchutkie, do tego orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki  200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Po wyjęciu z lodówki, odrywać po kawałku ciasta. W dłoniach lub na blacie kuchennym tworzyć ruloniki, a następnie formować rogaliki. Jeśli ciasto będzie się za mocno lepić, należy go ponownie schłodzić, bądź blat podsypać cukrem pudrem (raczej unikać podsypywania mąką). Piec 15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasteczka

My sweet a life
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 159

placuszki. Smarujemy je cienką warstwą dżemu, po czym zwijamy od góry do dołu, dociskając ciasto dłonią. Pomocny może okazać się filmik instruktażowy Tomasza Klimczaka, który znajdziecie à tutaj. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość szerokiej odległości od siebie, bo sporo urosną. Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia(...)godzinę. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C  przez ok 12-15 minut. Studzimy, choć przyznaję, że takie lekko ciepłe mi smakują najbardziej

Kuchnia w czekoladzie
ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE 215

Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat. SKŁADNIKI Ciasto: 135 g masła, 135 g serka do smarowania pieczywa, 1 łyżka cukru pudru, 135 g mąki pszennej Nadzienie: 70 g zmielonych orzechów włoskich, 40 g cukru trzcinowego Diamant, 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 żółtko, cukier waniliowy do posypania WYKONANIE Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy(...)dzielimy na 2 kulki, wkładamy do torebek foliowych a następnie na 30 minut do zamrażarki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy nadzieniem, dzielimy na 16 trójkątów, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem waniliowym. Tak robimy z drugą częścią ciasta. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy na kratce. Nadzienie: Orzechy mieszamy z cukrem

słodki bratek
Babka kawowa z kremem makowym 184

listopadzie królują rogale - biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową

Poezja Smaków - blog kulinarny
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 150

najchętniej piekła ciasta w prodiżu. Blachę smarowało się masłem a nie wykładało papierem do pieczenia, ciasto zagniatało ręką a potem wałkowało na stolnicy dużym, drewnianym wałkiem. Ser na rogaliki mama mieliła ręczną, stalową maszynką montowaną do stolnicy a tylko do zrobienia kotletów odpalała swój cud techniki jakim była elektryczna maszynka rodem z Czechosłowacji. Ja w swojej kuchni sprzętów i gadżetów(...)Postanowiłam więc wypróbować plastikowy mini wałek marki Tescoma . Okazało się, że mimo tego, iż jest on leciutki bardzo dobrze wałkuje i ciasto na pizzę, i na ciasteczka, i na rogaliki. Ponieważ jest z tworzywa sztucznego łatwo się go czyści. Bardzo polubiły go też moje dzieci, które często pomagają mi w weekendowym gotowaniu i pieczeniu. Fascynuje je, podobnie jak wałkowa wykrawaczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 359

Croissanty , francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)kawie i croissancie ludzi. Francuzi te rogaliki zajadają niemal codziennie, a my w Polsce także bardzo je lubimy. Czytałam kiedyś też, że to właśnie Polacy są pomysłodawcami tego wypieku...  Ten przepis to drugi już, na tego typu wypiek. Z powodzeniem można go użyć do wykonania Rogali Marcińskich, które pokazywałam już jakiś czas temu ( przepis krok po kroku ). Jednak

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki krucho-drożdżowe 172

Kawa za herbatą i tak w koło. Gdy się na coś czeka, czas o dziwo wydłuża się. A nie tak jak zawsze - umyka w oka mgnieniu. Totalny chaos... Te rogaliki już od dawna czekały w poczekalni przepisów do wykorzystania. I gdy tylko je zrobiłam, od razu trochę pożałowałam. Dlaczego? Bo teraz muszę je robić niemal hurtowo. W zeszłym tygodniu piekłam(...)pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rand każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem

My simple kitchen
Rogaliki kruche (3 składnikowe) 131

Łatwe Tanie Przepis na kruche rogaliki z 3 składników. Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 1 kostka masła lub margaryny (u mnie pół na pół) ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe) Ja do ciasta dodatkowo dodałam 6 łyżek cukru. Sposób przyrządzenia 1 Miękkie masło lub margarynę przełożyć […] Artykuł Rogaliki kruche (3 składnikowe) pochodzi

PysiaGotuje.pl
Rogaliki drożdżowe 159

Łatwe Tanie Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe. Składniki 600g mąki 30g drożdży 1 szklanka mleka 125g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe) Sposób przyrządzenia 1 Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 […] Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Rogale pszenne puszyste z chia 141

idealne z masłem i domowym dżemem lub na wytrawnie jako pyszne, weekendowe śniadanie. Puszyste rogaliki lub bułeczki drożdżowe z dodatkiem masła i mleka oraz chia. Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas pieczenia:  około 25 minut temperatura 170 stopni Ilość:  8 sporych rogalików lub bułeczek Składniki: • 500 g mąki pszennej   najlepiej typ. 480 lub 550 • 1 duże

AniaGotuje.pl
SZYBKIE ROGALIKI 173

Ostatnio moje młodsze dziecko zażyczyło sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu  SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim(...)minut. Jeśli ciasto się klei podsypujemy odrobiną mąki, ponownie zagniatamy. Nasze ciasto dzielimy na pół a następnie wałkujemy, żeby uzyskać okrąg. Z każdego wykrawamy 12 trójkątów. Zwijamy rogaliki, zaczynamy od szerszej strony. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Jeśli chcemy użyć zwykłych drożdży należy

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania