przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:47/112)

FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 185

sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ).Czekoladę drobno siekamy.Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy.Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy.porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy(...)rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ).Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut.Posypujemy cukrem pudrem!Smacznego

Ostra na Słodko
Boże Narodzenie - galeria 938

BrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz

Ala piecze i gotuje
Moje rogale marcińskie 288

Według przepis Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno się je wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć. Bakalie i mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. W dużej(...)nadzienie w ten sposób, by zostawić mały margines na wszystkich bokach. Dół trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Nadzienie powinno być widoczne. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, pozostawiając spore odstępy. Przykryć je ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.Piekarnik rozgrzać

Pasja Smaku
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 219

wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy.  Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem(...)wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładamy na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zawijamy rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki układamy na blaszce zostawiając między nimi spore

Aga w kuchni
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 203

chyba nie macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój  przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami, a jako farsz zastosowałam maliny z rumem. Jak zrobić kruche kwiatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Croissanty 192

niespodzianka wprawi Was w dobry humor już nie wspominając o bliskiej waszemu sercu osobie. Z drugiej strony przygotowanie nie może zająć zbyt dużo czasu. Moja propozycja na dziś to rogalik z malinami i czekoladą i na dodatek z czekoladowym kakao. Duża dawka energii na cały dłuuuugi dzień pracy. Pozytywnej energii!!! ;-)) Włosi zajadają przepyszne cornetto na śniadanie najczęściej popijając do tego(...)aromatyczne espresso, Francuzi zajadają się croissants do cappuccino, ja proponuję Wam podanie pysznego rogalika z kubkiem pełnym kakao z dużą dawką czekolady. czego potrzebujemy:opakowanie ciasta francuskiego ( do kupienia w każdym sklepie)2 szkl mleka4 łyżki kakaocukier/słodzikczekolada mlecznaświeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady

SMYKWKUCHNI
ROGALE MARCIŃSKIE 393

razy. Tzn.rozwałkować , złożyć i schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie: Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały(...)każdego boku mały margines, na podstawie trójkąta zostawić ok.1,5cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową , na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód ( brzmi skomplikowanie ale robi się łatwo). Masa makowa może a nawet powinna lekko wychodzić  i być widoczna.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 258

wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę(...)wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni

Ala piecze i gotuje
topione rogaliki z makiem 109

mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki nocne 175

Dziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada

Moje domowe kucharzenie
Rogale Świętomarcińskie 147

wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Brzeg trójkąta załóż na masę makową, na środku zrób nacięcie i delikatnie odegnij na boki a następnie zwiń rogaliki zawijając rogi pod spód . Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia

365 dni dookoła kuchni
Rogale Świętomarcińskie 200

wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Brzeg trójkąta załóż na masę makową, na środku zrób nacięcie i delikatnie odegnij na boki a następnie zwiń rogaliki zawijając rogi pod spód . Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia

365 dni dookoła kuchni
rogaliki serowe z powidłem śliwkowym 243

lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-190 st. C przez ok. 15-20 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Maślane rogale z makiem 142

Urocze są te piegowate rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:) Maślane rogale z makiem Składniki (na 12 sztuk): 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 1 łyżka masła(...)ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować na krąg o grubości ok 5mm, posmarować masłem, pokroić na 4 części. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem rogale z wierzchu posmarować białkiem, posypać cukrem (opcjonalnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika

Obiad gotowy
Rogaliki z różą 105

różą były nie lada gratką, dziś z racji dostępności różnych produktów możemy takie cudeńka upiec w domu. A aromatu konfitury różanej, który uniesie się po całym domu podczas wypiekania rogalików , nie zastąpi żadne kupne ciastko ... SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli słoiczek(...)stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C  Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.  smacznego

Z Marcepanem