przepis na rogaliki - 1675 przepisów (strona:51/112)

Rogaliki z ciasta serowo-olejowego 139

Przepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :) Składniki : - 150 g zmielonego chudego twarogu, - 6 łyżek oleju, - 2 żółtka, - 4 łyżki cukru, - 300 g mąki pszennej, - 2  łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dowolne nadzienie : u mnie(...)Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia

Przepisy Mikołaja
Serowe rogaliki z dżemem 139

Serowe rogaliki z dżemem – przepis na pyszny i szybki deser, który posmakuje wszystkim! Artykuł Serowe rogaliki z dżemem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
ROGALIKI ZE SMALCU 121

Pyszne,kruche i tanie - takie właśnie są te rogaliki. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis. Składniki: 1/2 kg mąki  25 dag smalcu  1 szklanka śmietany  szczypta soli marmolada bądź wiśnie  cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie(...)suche można dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe trójkąty,nakładać nadzienie i formować rogaliki. Upiec w 180 st.C przez ok 25 - 30 min.  Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Pączki w kształcie rogalików 103

Pączki w kształcie rogalików to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wersji pączków. Smakują dokładnie tak samo, ale są poręczniejsze Tak przygotowane pączki, śmiało możemy nadziewać ulubionymi dżemami, konfiturami, czy budyniem. Idealnie smakują z nadzieniem. Artykuł Pączki w kształcie rogalików pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa 124

rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole 103

przywiera i dodaje smaku. Nie bójcie się dodać łyżki masła, to naprawdę robi różnicę. W ciągu jednego tygodnia zjedliśmy pięć śniadań, które wyglądały dokładnie tak samo. Były to rogaliki maślane z jajecznicą, chrupiącym bekonem i guacamole, dodatkowo wyłożone świeżym szpinakiem i smażonymi na maśle pieczarkami. I choć możecie myśleć, że to przesada – rozumiem, to dziwne jeść piąty dzień(...)bekonu . Możliwe, że bez tego by się obeszło, ale po co? Kiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej

Słodkie Gotowanie
Rogale z białym makiem i orzechami 145

kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty

Fabryka pomysłów
Rogaliki ze śliwkami 133

Dziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego. rogaliki ze śliwkami Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
PROSTE DROŻDŻOWE ROGALIKI (BEZ WYRASTANIA) Z NADZIENIEM TOFFI 144

tych rogalikach z czystym sumieniem można powiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie

Walijskie Pichcenie
České rohlíky - rogaliki po czesku 143

jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
rogale śniadaniowe 213

wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.  Polecam upiec takie właśnie rogaliki. Są naprawdę

Pieprzyć z Fantazją
Francuskie rogaliki z serem zottarella i bakaliami. 139

serem, więc tym bardziej się ucieszyłam ,że mogę wziąć udział w testach na TRND. Przyjęło się, że ser zottarella używany jest głównie do dań wytrawnych, sałatek, pizzy ... Ja zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera  zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka(...)osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy na trójkąty, na środek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy tworząc rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200C. Piec około 15 minut lub do zrumienienia. Prawda że proste? polecam, naprawdę smaczne! Miłego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
Wytrawne rogaliki 174

Jeśli szukacie inspiracji na weekendowe wypieki – zapraszam do akcji Ciasto na niedzielę 🙂 W ten weekend wypiekamy rogaliki 🙂 Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży … Czytaj dalej Wytrawne rogaliki

czarrna od kuchni
Hamanki - rogaliki 160

Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki(...)prostokąt o grubości 0,5 cm. Pokroić kwadraty 5cm x 5cm. Połowę każdego kwadratu po przekątnej posmarować marmoladą.Nakryć drugą nie posmarowaną częścią i ponacinać nożem. Nadać im kształt rogalików. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą lekko rumiane. Wyjąć i studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania