planów, pewnie zostanę w domu z eM. chyba, że dowiem się o czymś w ostatniej chwili. Mimo wszystko oczywiście przygotuję parę smakołyków i jednym z nich będą właśnie moje rogaliki, które swoją drogą biorą udział w konkursie na Kulinarny Blog Roku - głosowanie trwa do 31.12, jeżeli macie ochotę, zagłosujcie, będzie mi bardzo miło! Rogaliki wszystkim w domu posmakowały, Mama
Słodkie Przyjemnościmargarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny.z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni.Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu(...)mieszając, aż wszystko się połączy i czekolada rozpuści.Końcówki rogalików maczamy w czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi.. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwysztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ).Czekoladę drobno siekamy.Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy.Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy.porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy(...)rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ).Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 – 13-15 minut.Posypujemy cukrem pudrem!Smacznego
Ostra na SłodkoBrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz
Ala piecze i gotujeWedług przepis Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno się je wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć. Bakalie i mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. W dużej(...)nadzienie w ten sposób, by zostawić mały margines na wszystkich bokach. Dół trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Nadzienie powinno być widoczne. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, pozostawiając spore odstępy. Przykryć je ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.Piekarnik rozgrzać
Pasja Smakuwałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie:Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy. Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem(...)wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładamy na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zawijamy rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki układamy na blaszce zostawiając między nimi spore
Aga w kuchnichyba nie macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami, a jako farsz zastosowałam maliny z rumem. Jak zrobić kruche kwiatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniespodzianka wprawi Was w dobry humor już nie wspominając o bliskiej waszemu sercu osobie. Z drugiej strony przygotowanie nie może zająć zbyt dużo czasu. Moja propozycja na dziś to rogalik z malinami i czekoladą i na dodatek z czekoladowym kakao. Duża dawka energii na cały dłuuuugi dzień pracy. Pozytywnej energii!!! ;-)) Włosi zajadają przepyszne cornetto na śniadanie najczęściej popijając do tego(...)aromatyczne espresso, Francuzi zajadają się croissants do cappuccino, ja proponuję Wam podanie pysznego rogalika z kubkiem pełnym kakao z dużą dawką czekolady. czego potrzebujemy:opakowanie ciasta francuskiego ( do kupienia w każdym sklepie)2 szkl mleka4 łyżki kakaocukier/słodzikczekolada mlecznaświeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady
SMYKWKUCHNIrazy. Tzn.rozwałkować , złożyć i schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie: Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały(...)każdego boku mały margines, na podstawie trójkąta zostawić ok.1,5cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową , na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód ( brzmi skomplikowanie ale robi się łatwo). Masa makowa może a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy
Smaczne Zdrowewałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę(...)wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Ala piecze i gotujemąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Domowy Smak JedzeniaDziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada
Moje domowe kucharzeniewszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Brzeg trójkąta załóż na masę makową, na środku zrób nacięcie i delikatnie odegnij na boki a następnie zwiń rogaliki zawijając rogi pod spód . Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia
365 dni dookoła kuchniwszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Brzeg trójkąta załóż na masę makową, na środku zrób nacięcie i delikatnie odegnij na boki a następnie zwiń rogaliki zawijając rogi pod spód . Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia
365 dni dookoła kuchnilodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-190 st. C przez ok. 15-20 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenia