Rożki piwne z powidłami i nutellą, czyli dla każdego coś dobrego. Dla moich łasuchów rogaliki z nutellą, za którą przepadają (na szczęście mają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać(...)pierogi), ważne by brzegi były dokładnie sklejone. Gotowe rożki odkładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Ja schładzam jeszcze całą blaszkę z rogalikami w lodówce, w tym czasie zapełniam drugą. Gdy mam już wypełnione obydwie blaszki, tę schłodzoną wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę rożki ok.30 minut, do lekkiego przyrumienienia
Smaczne Zdroweusłyszałam od Piotrka: zrób coś słodkiego, mogą być jakieś ciasteczka do kawy, wiedziałam od razu co zrobię. Wg tego przepisu robię moje pyszne kruche rogaliki bez cukru. Czasami jogurt zastępuję serem – serowe rogaliki . Nie chciało mi się bawić w robienie rogalików, więc postanowiłam zrobić kruche serca, czyli kruche ciasteczka z malinami i cukrem, przygotowuje się je w ciągu(...)cukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u mnie niestety takie nie były..ja zawsze mam problem ze zwijaniem rogalików..i nie umiem tak pięknie ich zrobić...ale cóż ...zawsze coś tam się wykręci i potem pysznie zje....a te rogaliki były(...)pyszne...mięciutkie...polecam..a do rogalików kubek mleka...i jakiś dżem ...i nic więcej nie potrzeba.. 50 dkg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Kresto Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami
Moje domowe kucharzenieJeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki :Ciasto : * pół kg mąki pszennej * centymetrowy plaster drożdży * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka soli * szklanka mleka. * 1/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki masła Przygotowanie :Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić(...)oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach
Magiczne Życie MartyRogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne. 560 g mąki 300 ml mleka 80 g masła 20 g drożdży świeżych 2 jajka 75 g cukru szczypta soli Nadzienie: 50 dkg twarogu 4-5 łyżek cukru 2 żółtka Do pół szklanki mleka dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży(...)okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie.[Twaróg rozetrzeć w naczyniu widelcem, dodać żółtka i cukier i wymieszać].Zwinąć w rogal. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieSerowe rogaliki kruche z dżemem to pomysł na deser gotowy w mniej niż 30 minut, przygotowany tylko z kilku składników, które na 99% znajdziesz w domu! Klasyczne kruche rogaliki znane są od pokoleń. Można przygotować je naprawdę błyskawicznie i tanio. Podstawowe składniki, z których składa się przepis to: mąka, masło, twaróg i proszek do pieczenia. [...] Artykuł Serowe rogaliki kruche
Pogotujmy.plDrożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut na rumiano
W garach u Gosisłabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują. Składniki: 1 szklanka wody gazowanej 3/4 margaryny(...)ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce nadzienia i zawijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieczegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą(...)którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Jacob Tastesdawna wiadomo, że najlepsze pieczywo to te zrobione samodzielnie w domu, tak więc oto są rogaliki. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia(...)mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować kawałki ciasta, podzielić na trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieŚwięta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego cukru Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół(...)nich rozwałkowujemy na koło lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min. Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu
Radość kipiąca uśmiechem.cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu musisz przestrzegać tylko kilku rzeczy, jakich? Ciasto francuskie musi być przechowywane w lodówce (to przecież świeże ciasto!), nie może być narażone na ciepło przed(...)pieczeniem. Zawsze gotowe rogaliki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy
SMYKWKUCHNIkostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią(...)mojej przyjaciółki i wyrobiłam się na styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko! ...taki łasuch z tej mojej przyjaciółki, co by nie wspominać już o mnie samej ;) Tym akcentem życzę Wam smacznego
wege i kropkazapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie śniadanie. Zapakować?:) Składniki (na 24 sztuki): ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić na 8 kawałków. Na każdy wyłożyć łyżkę masy serowej, zwinąć, uformować rogaliki. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego
Obiad gotowy