muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe. Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie!Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk )- mąka
Ostra na Słodkociasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa! Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek :) Smacznego !!Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie
Niezły MłynekWszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią
Walijskie PichcenieKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite.Pyszne rogaliki z sezamem do kawkiRogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI:ROZCZYN:drożdży - 4 dagciepłe mlekomąka - 4 łyżeczkicukier - 2 łyżeczkiCIASTO:żółtka jaj - 2 sztcukier - 10 dagmąka -50 dagsóltłuszcz - 10 dagmleko ok. 0,5 lwaniliajajko do smarowania rogali - 1 szttłuszcz do formysezam do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski
Kuchnia DanusiPowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się jako dodatek do rogalików, przepis już niebawem. Smacznego
Smaczne Zdrowelistopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie. Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieostatni weekend w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie " piekliśmy bananowe rogaliki wg przepisu z bloga Candy company
Stare GaryZostało mi troszkę kokosu i kajmaku w puszce. Wystarczyło to wymieszać i już było nadzienie gotowe do rogalików. składniki na całość (ja piekłam z połowy składników) 1 kg mąki tortowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 kostka margaryny 4 jajka 10 g suchych drożdży 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu nadzienie
Moje Wyrobyprzełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni, na 25 minut, aż ładnie
KUCHNIA POLSKAciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor
KUCHNIA POLSKASłodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy - po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka
Rita creativeobojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchen