przepis na coś slodkiego - 1882 przepisów (strona:84/126)

Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 347

świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku przez francuskiego kucharza  Marie-Antoine Carême na cześć rosyjskiego dyplomaty i dowódcy wojsk Pawła Aleksandrowicza Stroganowa. Przyjęła się jednak (błędna) nazwa tej potrawy:  strogonow , pod którą występuje ona od dawna(...)byłby zadowolony, słysząc źle wymawiane własne nazwisko ;) Składniki: 70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy) , 1 średnia cebula , 25 dkg pieczarek , 2-3 łyżki mąki pszennej , sól , pieprz , słodka papryka , 3 średnie ogórki kiszone , 3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu), kilka łyżek oleju , natka pietruszki ,  śmietana , bulion , rosół lub woda

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rabarbarowe pyszności 193

gazetce Pieczenie jest proste nr 3/2007 znalazłam przepis na to ciasto. Ale jakoś się nam nie złożyło po drodze, sezon minął, ja o cieście zapomniałam. Jednak kilka dni temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale . Chodzi o to, że mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy Mama kupowała drożdżówkę, pierwszego dnia była(...)sprawę... Nieistotne. Ważne jest ciasto. I mówię Wam - niebo w gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemniczy Pan Kot. I rabarbarowy kompot. 227

piękne uszka do góry. Stanął. Zerknął to w prawo, to w lewo, do góry też łepek swój zadarł, po czym we mnie swe ślepia wlepia. Pytam się go: "Coś ty za jeden, Panie Kocie, co dumnie po mym kroczysz ogrodzie?" Kichnął, prychnął, zawinął swój ogon i polazł gdzieś.   A ja zostałam. Z kompotem. O nim miało być potem(...)zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier i włączyłam gaz. Kiedy rabarbar puścił sok, całą zawartość miseczki dodałam do wiśni. Całość zagotowałam, zestawiłam z ognia do wystygnięcia. Jeśli będzie za słodki - dolać wody, zbyt kwaśny - dosypać cukru. To już pozostawiam według uznania każdemu z osobna. Przecedziłam, aby pozbawić osadu z rabarbaru. Wykorzystałam go do ciasta (post wcześniej

W kuchni Karmel-itki
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 230

matka karmiąca może innym powiedzieć, że „som gupie”. Jeśli jednak nie możecie przezwyciężyć chuci dotyczącej zmiany pampersa w talerzach zostańcie w domu. W domu też jest fajnie. Możecie coś zrobić do jedzenia i zaprosić koleżanki. Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – nie uważam mam z dziećmi za zło i niedobro, wręcz przeciwnie. Sama mam koleżanki z dziećmi, które nie wpadają(...)Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy je nie na słodko a na słono. Są małe, więc można je wpakować naraz do ust unikając dylematów „jak zjeść, żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga

ladykitchen
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 542

To własnie ciasto pokazywałam Wam niedawno na facebook'owym fanpage'u . Upiekłam je dla mojej serdecznej koleżanki Emilii z okazji urodzin. Ciasto jest proste i nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 344

Tego dnia kompletnie nie miałam czasu na gotowanie. Do domu wróciliśmy z synem trochę późno, a w lodówce leżało udko. Nie miałam ani ochoty, ani weny

Blondynka Gotuje
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 157

tygodniu znowu ma się zepsuć.  Rozważam też możliwość wybrania się na brunch jutro o dziesiątej - trochę ludzi z mojej szkoły, trochę studentów i ogólnie obcokrajowców szukających kontaktu. Musiałabym coś z tej okazji upiec... Cały czas się zastanawiam, czy mi się chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna. Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym(...)więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z płatka - robi się go szybko, a efekt jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa chałwa (bez cukru) 263

Uwielbiam chałwę i mogłabym ją jeść dosłownie co dzień, jednak ta ze sklepu choć może ma lepszą konsystencję jest niestety bardzo, bardzo słodka. W ogóle od jakiegoś czasu zwracam uwagę na zawartość cukru w różnych produktach czy przepisach i zazwyczaj te ilości mnie przerażają. Wczoraj trochę pokombinowałam i wymyśliłam wersję na domową chałwę bez cukru. Chałwa różni się(...)kruchość zawdzięcza ogromnej ilości cukru a właściwie syropu na bazie cukru - karmelu. Jak zwał tak zwał, ja wolę pójść na kompromis, przygotować taką chałwę i mieć świadomość, że jem coś zarówno pysznego jak i wartościowego, nie od dziś wiadomo przecież, że sezam jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin (A, E, B...). Również spożywanie ksylitolu wyjdzie nam na zdrowie

Ze smakiem i z pasją
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 144

Urodziny miałam już dawno, dawno temu, a jeszcze nie napisałam o wszystkich urodzinowych ciastach. Pisałam za to, że mieliśmy cudownych gości. Postanowiłam, poza oczywiście tortem, przygotować coś jeszcze. Coś, co zaskoczy Duńczyków - sernik. Pieczony. Hmm... Najpierw pomyślałam o takim z rodzynkami, ale C. stwierdził, że może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet(...)się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo. Na twarogu, więc jest polski akcent, ale konsystencję ma raczej kremową i ciężką. Słodko-kwaśny za sprawą cytryn, niezwykle świeży dzięki malinom. Ja niestety nie mogłam znaleźć świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu) 388

Tym razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje  - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem

głodny alergik
Zupa pieczarkowa 238

Macie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli(...)zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek, w tym warzyw. Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 188

zaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie(...)Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało

W kuchni Karmel-itki
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 191

idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą przekąskę. To od Ciebie zależy czy użyjesz cieciorki z puszki czy zasuszonej ciecierzycy? Oraz jakie zioła i przyprawy zastosujesz. Ja zastosowałam swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić(...)czerwona, cebula, natka pietruszki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki morskiej soli Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy

Bon Appetit Małgorzaty
Dietetyczny koktajl truskawkowy 367

Dietetyczny koktajl truskawkowy to naturalna bomba witaminowa, ma naturalnie owocowy smak, oraz delikatnie różowy kolor! Powstał ze świeżych truskawek, które rosną na działce mojego taty (bez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą 162

pracuje pełną parą :)! Oczywiście przy takich temperaturach człowiek nie ma ochoty na jedzenie, może jedynie na sałatki i owoce i mnóssstwo wody Jednak od czasu do czasu trzeba zrobić coś konkretnego i dlatego powstały te kotleciki. Właściwie kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą to wyjątkowo udany eksperyment. Taka potrzeba chwili ;)! Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem(...)ciecierzycą Składniki: 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka 1 puszka ciecierzycy 100 g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 puszka pomidorów (400g) oliwa, mąka do obtaczania 1. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty

UgotujmyTo.pl
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 219

miesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber , i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie normandzki chleb jabłkowy. Przepis na niego można znaleźć w książce Jeffreya Hamelmana p.t. „Chleb”. Czy rzeczywiście jest normandzkim? To sprawa dyskusyjna, ale za to chleb ładnie się nazywa. No i na pewno jest jabłkowy(...)chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał  ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z mikrofalki 199

teraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to  w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane są na 1 placek, a potrzebne są nam 2) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 tabletki słodzika kilka kropel dowolnego(...)najwyższe fale). Masa serowa :  2 kostki sera po 250g 200 ml jogurtu naturalnego łyżka żelatyny słodzik (masę należy próbować, ponieważ to zależy od naszych upodobań,jak bardzo lubimy słodkie) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie kiedy żelatyna ma nam trochę przestygnąć zajmujemy się serem. Dwie kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania