Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)przypadku innych potraw, gdzie garść składnika w tą czy w tamtą nie ma specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna
karmelowyrecenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je upiec. I wiecie co? Naprawdę warto! Jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu. Wprowadziłam drobne zmiany - dodałam odrobinę mniej cukru, wyszczególniłam w przepisie ile jest w oryginale, a ile użyłam i było moim zdaniem optymalnie:) Dałam również trochę mniej(...)dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :) Ciasto jest pyszne i proste, chyba nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak :) Naprawdę warto wypróbować. Upiekłam w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm. Składniki: - 5 jajek - 1,5 szkl. cukru (ja użyłam mniej, szczegóły
Kraina Tysiąca SmakówMoi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z
Smaczne ZdroweDzień dobry. Po burzowej nocy, dzień trochę się rozchmurzył. Co do fiołków.. Całe gromadki rosną przed budynkiem w którym mamy zajęcia z pszczelarstwa i miodownictwa
Symfonia Smakówznany deser, króluje tego lata ze względu na szybkość przygotowania. Ja polecam coś w pucharkach na weekendowy deser. Częstujcie się! Ja mój sobotni i niedzielny dzień mam już zaplanowany w 105%, ale Wam życzę pogody i odpoczynku. Składniki : * szklanka truskawek * jogurt grecki * serek mascarpone * bezy Przygotowanie : Truskawki pokroić, ułożyć w pucharkach. Dodać pokruszone bezy - u mnie są z piekarni(...)polecam zrobić samemu. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone - można dodatkowo dosłodzić, ale bezy są już dla nas wystarczająco słodkie. Kremem polać bezy, dodać warstwę bezy na krem i kilka truskawek. Ozdobić listami mięty. Deser podaję schłodzony
Magiczne Życie MartyPierogi z kaszą jaglaną (z twarogiem i czerwoną cebulą) Pomysł na te pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :) Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko(...)kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki, czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 2. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez
Gotuj Z MuzykąMalinka - pozdrawiam Cię, Malinko :) Lubię kurczaka. Pod każdą postacią :) Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś "innego". Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona, że takie proste połączenie może być takie smaczne(...)pewna, że też Wam zasmakuje. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 2 średnie papryki różnokolorowe (ja użyłam dziś głównie czerwonej) średnia cebula 3 jajka sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka łyżek bułki tartej i olej do smażenia Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Paprykę i cebulę pokroić w jak drobną
Codzienna kuchnia niecodziennaKażdy chyba lubi coś chrupać, czy to podczas oglądania filmu lub kiedy przyjdą do nas sąsiedzi wieczorem. Powszechnie wiadomo, że wszystkie słone przekąski dostępne w sklepie nie są zbyt zdrowe. Dlatego ja wymyśliłam własną przekąskę. Ciecierzycę w przyprawach. Polecam. Składniki: garść lub dwie ciecierzycy z puszki. Jeśli użyjesz suchej należy ją wymoczyć całą noc w wodzie, następnie gotować przez(...)godziny do miękkości, najlepiej bez soli. szczypta chilli szczypta słodkiej papryki w proszku szczypta soli szczypta curry Ciecierzycę mieszamy z przyprawami (wszystkimi prócz soli) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy by trochę przestygła i doprawiamy szczyptą soli. Gotowe
Mango PapajaDlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna
W kuchni Karmel-itkiDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny) - 3 jajka - 4 żółtka - ¾ szklanki kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu(...)duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy
mojewypiekiinietylkobowiem okazał się przepyszny! Ci, którzy próbowali go wcześniej mieli absolutną rację - nie do pobicia. Wilgotny, bardzo, bardzo bananowy, jedyne do czego mogę się przyczepić, to że był za słodki - a i tak zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginału... C. stwierdził, że dla niego jest w sam raz, ja jednak następnym razem dodam nieco mniej cukru. A następny(...)łatwo, a jest rewelacyjne. Koniecznie musicie spróbować! A początek nowego roku to czas na to idealny - po godzinach spędzonych w kuchni przed Świętami i Sylwestrem przyda się przepis na coś szybkiego. U nas połowa zniknęła, jak był jeszcze ciepły - to chyba najlepsza rekomendacja. Moje ciacho wyszło troszkę zbyt płaskie - użyłam nieco za dużej formy. Podane wymiary są więc absolutnie maksymalne
Pożeraczka, czyli raz adobrze" Zima! Idzie bardzo groźna zima! No dobra, nie wiem czy groźna, ale mimo wszystko nie jestem z tego faktu zadowolona! Nie lubię mrozu, wiatru i chlapy
Słodkie PrzyjemnościPamiętam ten zapach. Każda wigilia była magiczna, bardzo ciepła, niezależnie od mrozu na dworze. Ta aura. Dziś, pomimo najszczerszych starań, czegoś brakuje. Bo jej nie ma
BaRepasJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g(...)margaryny (lub masła) - 4 żółtka surowe - 2 żółtka gotowane - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku - 1/2 litra mleka - 200g mielonych migdałów - 6 białek - 200ml słodkiej śmietanki - ok. 50g migdałów w płatkach - 4 łyżki miodu - rodzynki - suszona żurawina - skórka pomarańczowa - esencja migdałowa Dodatkowo: - płatki migdałowe do posypania - lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy
mojewypiekiinietylkoOgólnie nie jestem wielką fanką lodów jogurtowych - brakuje mi w nich gładkości, tej cudownej konsystencji charakterystycznej dla lodów na kremówce. Tym razem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić, a że słonka mieliśmy pod dostatkiem, postawiłam na lekkie, orzeźwiające lody. W mojej ulubionej książce o mrożonych deserach - Vidunderlige is variationer - znalazłam przepis na lody jogurtowe(...)pobiegłam do kuchni. Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc efektami mogliśmy cieszyć się już wieczorem. W czasie przygotowań trochę się martwiłam - lody są bowiem mało słodkie, troszkę kwaśne (w ten charakterystyczny, jogurtowy sposób). Okazało się, że dodatek kruszonki jest kluczowy - nadaje ona słodyczy i tekstury, dzięki niej lody zjada się z prawdziwą przyjemnością. Połączenie masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego artykułu, obala on mity czekoladowej fascynacji i dostarcza wielu ciekawostek. -------------------------- O rety, ale się rozpisałam! Czas przejść do rzeczy. Z okazji Świeatowego Dnia Czekolady Adriana, autorka bloga Pora Coś Zjeść, zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert. Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam(...)chciało mi się pędzić dalej niż do osiedlowego sklepu. I teraz mam, lenistwo zostało mi wypomniane. Ale, ale, nie zmienia to faktu, że ciastka są niesamowicie czekoladowe, mega słodkie (bez mocnej kawy czy gorzkiej herbaty się nie obędzie!) i co najważniejsze, bardzo mięciutkie i pulchniutkie, jak biszkopciki :] Nie ma tego złego, co na dobre by nie wyszło. COOKIES Z GORZKĄ
W kuchni Karmel-itkibywa weekendami- przez ilość rzeczy na liście "do zrobienia" nie zawsze jest czas żeby spędzić w kuchni tyle czasu, ile by się chciało... ;-) Dlatego wczoraj musiałam zrobić coś prostego i "na szybko", a że wyszło całkiem smaczne, a do tego zdrowe to postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki(...)czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia, ksylitol (rodzaj zdrowszego cukru :-) 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone
kuchnia do kwadratuKontynuujemy bezglutenowy cykl. Ostatnio proponowałam Wam krewetki -> klik dzisiaj coś za czym tęskni moja droga N., której bezglutenowy cykl jest poświęcony. Jemy pizzę! W mojej kuchni już od dłuższego czasu bezproduktywnie leżały wędzone śliwki, których nigdy nie mogłam zużyć. Wczoraj przypomniał mi się jakiś program kulinarny (Kuchenne rewolucje?) w którym przygotowywano pizzę na bazie sosu pomidorowo-śliwkowego. Nie wiem(...)wiele przepis ma wspólnego z telewizyjnym oryginałem, aczkolwiek efekt moich eksperymentów wyszedł przepyszny :) Śliwki nadają bardzo ciekawego i lekko słodkiego posmaku. Do sosu dodałam też wódki orzechowej i tutaj mam kilka słów komentarza. Przede wszystkim chyba najbardziej pasowałaby tutaj łącka śliwowica, ale ta akurat nie pełniła warty w moim barku. Nie dodawałam też wódki śliwkowej, bo chciałam nieco przełamać smak
Okolice Palnika