przyrządzeniu. Niestety w przypadku nalewek, by móc się nimi uczciwie pochwalić, musimy odczekać nawet do kilku tygodni czy miesięcy. Cierpliwości bywa, że i nam brakuje, ale każdy nalewkowy smakosz coś traci, gdy tej cierpliwości nie ma choć odrobinę, bo pewnie nigdy się nie dowie, jak jego prawdziwie dojrzały trunek będzie smakował np.: po roku czy dwóch. Od nastawienia naszej nalewki(...)piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została ostrością imbiru i słodowym smakiem Miłosława Koźlaka , który jest autorskim pomysłem męża w tym przepisie. Można
Delicious TitbitsOstatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i ... baardzo smaczne :) Blok czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki(...)Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki. Składniki : 250 g mleka w proszku 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy (16g) 4 łyżki kakao 3/4k. kasi 1/2 szkl. wody aromat rumowy (kilka kropli) 100g orzechów włoskich Wykonanie: W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie
Walijskie Pichcenieszklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć(...)warzywa są ugotowane, rozpoczynam akcję: blendowanie! Aby zupa nie miała zbyt luźnej konsystencji, odlejcie troszkę bulionu. Nie blenduję zupy dokładnie, bo lubię pochrupać warzywa ;) a dodatkowo mężczyźni czują, że coś jedzą, a nie tylko piją, ale ciiii ;) Zupę znowu wkładamy na palnik i dodajemy przyprawy i mieszamy. Na średnim ogniu dodajemy makaron i czekamy, aż zmięknie. Pamiętajcie, że "wypije
Kitchens Alphabetwtedy ciężko będzie nam je pojedynczo chwycić. Kiedy warzywa są na ogniu, mieszamy w misce wszystkie przyprawy z bułką tartą. Jeśli chodzi o ilość przypraw, polecam najwięcej dodać słodkiej papryki, ziół prowansalskich i kurkumy, najmniej natomiast pieprzu ziołowego i oregano. Po środku pozostaje chilli i imbir. Są dwa sposoby, które można wykorzystać po podgrzaniu warzyw. Pierwszy polega(...)osobno każde z namoczonych warzyw i zanurzamy je w przygotowanej mieszance przypraw i bułki tartej, po czym smażymy je na rozgrzanym oleju. Jeśli jednak nie chce nam się w coś takiego bawić, warzywa możemy od razu po ugotowaniu zapakować w chlebki roti. Przyprawy z bułką tartą natomiast smażymy na oleju na złotobrązowy kolor. Następnie polewamy nimi warzywa. Ta daaam
Weganizm infantylnyuwielbiam te kuleczki. Coś pysznego :) Zamykamy oczy i jesteśmy w Świecie Kokosu ;) Do przepisu dodałam jeszcze pokruszone herbatniki i nie mogłoby zabraknąc 1 migdała do środka. Efekt wspaniały ! Składniki na 16 szt. 200 g białej czekolady ( czekolada musi byc dobrego gatunku) 150 g śmietany 30 % 130 g wiórków kokosowych ( w tym 30 g do obtoczenia kuleczek(...)masła 15 herbatników Petitki pełnoziarniste migdały Przygotowanie: Słodką śmietanę 30 % wlewamy do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu. Cały czas mieszamy i wsypujemy 100 g wiórków kokosowych. Powstałą gęstą masę zdejmujemy z ognia . Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka i ponownie ustawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy
Słodkości i nie tylkoNie lubię tortów i chyba nikogo nie zdziwi to co czyta. Są ciężkie, pracochłonne i ciężkie do transportu. Ale jak już torty robię to kombinuję. Oczywiście
Słodkie PrzyjemnościPewnie od razu zgadniecie, w którym sklepie mój mąż robił zakupy, i który to sklep skusił go świątecznymi ciasteczkami :) Przyniósł je do domu, a mi od
bistro mama"Idealny przepis na weekendowy, smaczny poranek to pomysł na domowe musli! Nie jest to trudne, a mimo wszystko wychodzi takie pyszne i lekkie. Bardzo lubię takie
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowani na nadchodzące mrozy? Ja nie należę do zwolenników zimna, zimy czy podobnych tematów. Ale nie ukrywam jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie
Słodkie Przyjemnościjednym miejscu i zabawę w fotografowanie tego, co gotuję. Jak pewnie każdy blogowicz, gdzieś w środku marzyła mi się sława ;))) Chyba jednak dla każdego "sława" oznacza coś innego. Widząc tyle wejść i komentarze czuję radość :) Gotuję bardzo zwyczajnie, jak zauważyłyście. Nie używam "polepszaczy" czy "dosmaczaczy", jak ja to określam. Taka prosta, naturalna kuchnia :) A jednak komuś(...)przepisy, które od wielu lat stosuję :) O rany, ale się cieszę, że tylu Was jest ze mną :) Zapraszam na mały poczęstunek :) ...a dla tych, co lubią mniej słodko: a dla wszystkich bez wyjątku: Dziękuję, że jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. ~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~ Składniki: 150g mąki pełnoziarnistej 150g mąki kukurydzianej 250 ml wody 6 łyżek oleju rzepakowego przyprawy: 2 łyżeczki(...)soli płaska łyżeczka cayenne po 2 łyżeczki ostrej i słodkiej Dip barbecue: miseczka ketchupu łyżeczka ostrej papryki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 150g jogurtu naturalnego mała łyżeczka majonezu przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski W misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części
Kuchenny Skrawek Niebachoć zdarzają się naprawdę ciepłe, słoneczne dni, to to ciepło jest jakieś inne - łagodniejsze, stonowane, lekko zamglone... Jesienne , jednym słowem. Na osłodzenie tych szaro-burych dni mam dla Was coś szczególnego. Deser ten przygotowałam już naprawdę dawno, a przepis podrzuciła mi Maggie . Zaproponowała wtedy wspólne przygotowanie puddingu; po przeczytaniu przepisu na Justa taste nie wahałam się ani chwili. Tak naprawdę(...)Maggie kiedykolwiek go spróbowała - zamknęła bloga, zanim zdążyłyśmy wspólnie opublikować przepis. I tak zdjęcie czekało zapomniane w folderze, aż do dzisiaj. Bo uznałam, że to idealny deser na teraz - słodki, sycący, wyjątkowy za sprawą solonego karmelu, którego połączenie ze słodkim bananem i kremową, rozpływającą się w buzi masą, gwarantuje cudowne doznania. Temu deserowi nie można się oprzeć, i choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejesienny zimny wieczór, zupełnie taki jak dziś, dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Świetnie sprawdzi się w tej roli mój gulasz. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Zapraszam więc na... Gulasz na sposób węgierski W tle sałatka, na którą przepis już jutro Do jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy(...)koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i również podsmażamy, ale tylko chwilę, do momentu, gdy zrobi się
Ratunku obiadDzień dobry! Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć
Pora coś zjeśćpikantnie, gdyż taka wg mnie świetnie będzie się komponować z różnymi serami i wędlinami. Teraz paprykę można kupić w bardzo przystępnej cenie, więc jeżeli macie ochotę na coś innego z jej wykorzystaniem, to bardzo polecam Wam ten przepis. Ja swoją lutenicę wyjadałam prosto z garnka w trakcie przygotowań, a słoiczki znikają w za szybkim tempie, więc chyba czeka mnie(...)przeszkodą może być dostanie czubrycy, czyli mieszanki z wykorzystaniem cząbru, która jest niezbędna do tej pasty. Inaczej nie będzie to lutenica. Ja stworzyłam własną mieszankę – kupiłam cząber i dodałam słodką paprykę. Czytałam o czubrycy na różnych stronach internetowych i dowiedziałam się, że zawiera ona głównie sól, cząber i paprykę. Niektóre mieszanki są dodatkowo wzbogacane o inne przyprawy np. tymianek, bazylię
Fabryka pomysłów