Miałem strasznie ciężki tydzień. Było na tyle pracowicie, że nie miałem chwili na przygotowanie czegokolwiek. Nadszedł w końcu upragniony weekend i mogę się wyżyć kulinarnie. Dziś
BaRepasmojej 'karierze' kulinarnej :) :) Był to tort "niespodzianka" dla bardzo ważnej dla mnie osóbki (D :*:*:*) Torcik to duża ilość owoców i czekolada, która ma dopełniać smak nie do końca słodkich owoców. Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :) Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI: CIASTO: 4 duże(...)łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę
Serce zamknięte w formie pysznościRzadko kupuję ananasa i rzadko też jadam (co jedno z drugim zapewne ma jakiś związek;) Ostatnio kupiłam (choć to zima, a w takim okresie ananas - jako
Zdrowa Kuchnia SowyUpieczenie ciasta z buraczkami i ciasta z fasolą miałam w planie od dawna. Myślałam jeszcze o marchewkowym, ale mniej, bo za marchewką nie przepadam, co widać
Zdrowa Kuchnia Sowymniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem, będzie to coś innego z udziałem jabłek. Swój wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą(...)łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka cynamonu 6 łyżek cukru (można dać mniej, bo wyszło słodkie) 1 łyżka wody Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Rozwałkować je i delikatnie ułożyć na blaszce (uprzednio wysmarowanej
Fabryka pomysłówgarnek z paleniskiem w pobliżu. Nam bardzo spodobały się bułeczki, określone w grze mianem Boiled Creme Treat. Szperając po Internecie, dowiedzieliśmy się, iż ich wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego(...)części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki, to na więcej). Z każdej formujemy kulę i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem do wypieków. Następnie każdą z nich spłaszczamy ręką, aby utworzyć coś w rodzaju dysku. Zostawiamy bułki na ok. 30 min do wyrośnięcia. 4. NAKŁADANIE KREMU (3 min) W środku każdej wyrośniętej bułki wyciskamy okrągłe wgłębienie, najłatwiej jest to zrobić dnem kieliszka
Nerds KitchenDziękuje wszystkim za udział w Akcji i zapraszam serdecznie na podsumowanie. Dzięki Wam odkryłam wiele nowych inspiracji . Przepisy były bardzo różnorodne, każdy miłośnik karmelu znajdzie coś dla siebie z pewnością. Z mojej strony chciałam wyróżnić trzy wpisy, które spodobały mi się najbardziej. Gratuluję kreatywności. Blog Tarzynkowo za Ciasteczka krówki (http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-krowki.html) Blog Wegańskie Wesele(...)kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe z czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe "szyszki" na patyczkach autorka: czarownie | blog: Słodka magia od kuchni Najlepsze! Czekoladowe z kremem z masła orzechowego i kajmakiem autorka: shiral | blog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko
Mania GotowaniaW lodówce zalegało pół porcji gotowego ciasta francuskiego - świeże, z owadziego sklepu. Wieczór ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi
Stare Garywiadomo - szuka się przepisu, i piecze. Jeśli przepis jest podany odgórnie, to już w ogóle banał. Jeśli macie podany jeden składnik, możliwości jest taki ogrom, że każdy coś wykombinuje. Każdy co innego, najprawdopodobniej. Jeśli jednak składniki są trzy - o, tu zaczynają się schody. Bo muszą ze sobą współgrać, jeden nie może przyćmić drugiego, musi panować równowaga, a w dodatku(...)gotowy deser, i byłam pewna, że będzie to strzał w dziesiątkę. Nie zawiodłam się. Postanowiłam przygotować lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą bananów, nieco karmelowe dzięki ciemnemu cukrowi. Delikatna nuta wanilii w tle, i chrupiące orzeszki gwarantujące ciekawą teksturę. Z takimi lodami najzimniejszy listopad nie straszny! (Jakkolwiek dziwnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu ). Cebulę(...)kilka o samej kaszy. Pochodzenie jej zawdzięczany krajom arabskim. Niezwykle pożywna i bardzo smaczna. Zawiera dużo więcej witamin (głównie z grupy B6), błonnika i minerałów tj. żelazo, fosfor, potas (coś na moje poranne skurczebyki w łydkach ;)) niż jej rodzima siostra- kuskus. Poza tym dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie
bastalenabiałka) i łyżeczkę skrobi i chwilkę miksujemy. Piana będzie ubita wtedy, gdy będzie sztywna, gładka i błyszcząca. Jeśli piana będzie się rozlewać po formie oznacza to, że coś zrobiliśmy nie tak i trzeba spróbować jeszcze raz (nam się to jeszcze nie zdarzyło na szczęście!). Na dużej blasze szerokości piekarnika układamy papier do pieczenia i odrysowujemy od dna tortownicy koło(...)serka mascarpone ok. 200 ml śmietanki 30% 200-300 g malin świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 1/3 szklanki cukru pudru (zależy od tego jak słodki będziemy chcieli uzyskać krem) Przygotowanie Maliny blendujemy na gładko. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mascarpone wkładamy do miski, chwilę miksujemy, aby go rozluźnić i dodajemy zblendowane maliny
Symfonia SmakówJuż dawno miałam wstawić ten przepis, ale ciągle coś innego było dla mnie ważniejsze. W końcu o przepisie zapomniałam i pewnie w ogóle bym go nie umieściła na blogu, gdybym dzisiaj nie postanowiła zrobić małego przeglądu zdjęć, które mam na dysku. Pamiętacie jeszcze mój torcik w kształcie lalki ? Ciasto powstało zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało(...)Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś 180 g, a i tak było dość słodkie) 225 g bardzo miękkiego masła 4 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy
Ratunku obiadMam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru! Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy
Kraina Miodem PłynącaDzień dobry! Zima tuż tuż, a założę się, że Wasze spiżarnie nie są jeszcze wypełnione po brzegi i znajdzie się miejsce dla kilku słoiczków :-). Sezon na
Pora coś zjeśćgorącej kuchence czy piekarniku :) Dlatego ilość pojawiających się na blogu przepisów na wypieki gwałtownie spadła :) Takie spaghetti jest idealnym obiadem "na leniucha", kiedy nic się nie chce, a coś ciepłego zjeść trzeba. A i pora roku idealna, bo latem ze świeżymi pomidorami smakuje rewelacyjnie! Zimą lepiej jednak użyć tych z puszki :) Przed przygotowaniem potrawy mieszamy mięso z winem(...)oleju - 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilkanaście posiekanych listków świeżej) - 1 łyżeczka suszonego oregano (lub garstka posiekanych gałązek świeżego) - szczypta papryki ostrej - szczypta papryki słodkiej - sól, pieprz do smaku Dodatkowo: - drobno starty ser do posypania - listki bazylii do dekoracji - ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron spaghetti (lub inny) *W ostatecznej ostateczności można zastąpić wodą, choć
Kraina Tysiąca Smakówwyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny niejadek ulegnie i odczuje głód, niepohamowaną ochotę na coś do podjadania. Ostatnie ruchy odkurzaczem, machnięcia miotłą czy trzepnięcie dywanu. Ostatnie przygotowania. Z racji swojego "stanu", pasztet mięsny nie wchodzi w grę. Szczerze mówiąc, nigdy w moim domu nie było(...)groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany pęczek koperku suszony tymianek sproszkowana papryka chili sproszkowana słodka papryka pieprz ziołowy pieprz czarny sól morska Soczewicę zalewam zimną wodą i zostawiam na godzinę. Obieram i kroję w piórka cebulę, czosnek przeciskam przez praskę i razem przesmażam
W kuchni Karmel-itkiPrzyznam, że bardzo lubię pasztety. Można je jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne(...)pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera szklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g) 50g bułki
W kuchni wieczoremCzyż nie jest tak, że z roku na rok coraz bardziej narzekamy na pogodę? Mamy albo deszczowe lato albo tropiki, do których nie jesteśmy przyzwyczajeni. Zanika
bistro mamastwierdził, że to jedyne, co wyglądało na topinambur. A wiem, że go widział, bo kiedyś razem na niego patrzyliśmy. Nie ma wytłumaczenia... Za to wniosek jest taki, że jeśli coś chcesz, to idź i sobie kup. Na męskie wsparcie nie ma co liczyć... Skoro już dostałam ponad pół kilo pietruszki, stwierdziłam, że zanim się w topinambur sama zaopatrzę, wypadałoby najpierw(...)pietruszki z jabłkiem, i postanowiłam spróbować. Z dużym zaskoczeniem stwierdziłam, że zupa wyszła znakomita, a i C. zajadał się z apetytem, choć normalnie nie jest największym fanem kremów. Tutaj słodko-winne jabłko wspaniale uzupełnia smak pietruszki, który przestaje być taki... Pietruszkowy . Odrobina curry zaostrza zupę, a grillowane, soczyste plasterki jabłek cudnie zgrywają się z chrupiącymi pestkami dyni. Muszę powiedzieć
Pożeraczka, czyli raz adobrze